Polska w Michelinie

Właściciele 29 polskich restauracji i hoteli wyróżnionych w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe" po raz pierwszy w historii mają prawo do oznaczenia swoich lokali znakiem "Recommended by Michelin".
 

Od tego roku właściciele wszystkich restauracji i hoteli opisanych w Czerwonym Przewodniku Michelin mogą wyróżniać swoje lokale znakiem "Recommended by Michelin". Dotychczas takie prawo mieli jedynie zdobywcy Bib Gourmand i Gwiazdek. Natomiast lokale oznaczone  "sztućcami" nie otrzymywały żadnych oznaczeń. W Czerwonym Przewodniku Michelin "Main Cities of Europe" wyróżniono 29 polskich restauracji: 13 z Warszawy i 16 z Krakowa (to miasto znalazło się w przewodniku po raz pierwszy).
Tylko jedna z nich - warszawski "Absynt" uzyskała Bib Gourmand i według dawnych zasad tylko ona mogłaby być  oznakowana.

Przewodnik "Main Cities of Europe 2008" można kupić w Polsce od 20 maja 2008 r. w salonach Empik w Warszawie, Gdańsku  i Krakowie, a także w księgarni na warszawskim lotnisku Okęcie.

mr

Więcej o: