Kulinarny hit tej jesieni - festiwal Grimbergen Taste

10.10.2016 15:02
Grimbergen Festiwal

Grimbergen Festiwal (Fot. materiały prasowe)

Festiwale kulinarne robią prawdziwą furorę wśród Polaków. Tej jesieni wielbiciele dobrego jedzenia i fani piwa z największych miast Polski będą mogli wziąć udział w wyjątkowym wydarzeniu restauracyjnym. Październikowy festiwal kulinarny Grimbergen Taste to niepowtarzalna okazjado spróbowania menu skomponowanego zgodnie z zasadą bee&food pairingu.

Chłodniejsze dni sprzyjają poszerzaniu horyzontów kulinarnych i wizytom w restauracjach. Polacy coraz częściej i chętniej uczestniczą w różnego rodzaju wydarzeniach restauracyjnych czy odwiedzają targi śniadaniowe, m.in. po to, by poznawać nowe smaki i próbować nieznanych dotąd potraw. Rośnie też nasza wiedza na temat kulinariów, sztuki łączenia smaków - stajemy się coraz bardziej świadomymi i wymagającymi konsumentami. Stanowi to też spore wyzwanie dla restauratorów, którzy otwierają się na nowości i oferują swoim gościom co rusz nowe propozycje w menu.

Wielu z nas już wie, jakie wino dobrać do potrawy, by stworzyć wyśmienity duet. Tymczasem, szefowie kuchni na świecie i także w Polsce coraz odważniej odkrywają tajniki sztuki dobierania do dań... piwa! Trend znany pod nazwą beer&food pairing to sposób na stworzenie wyjątkowego menu, w którym łyk piwa pozwoli na podkreślenie i wydobycie ukrytych w daniu aromatów. Jak to wygląda w praktyce i w jaki sposób należy degustować dania podane w towarzystwie piwa? Wszyscy zainteresowani będą mogli poznać te tajniki w trakcie festiwalu kulinarnego Grimbergen Taste, który rozpocznie się już w ten weekend w wyselekcjonowanych lokalach i restauracjach w Polsce.

W trakcie festiwalu goście restauracji mogą zamówić menu degustacyjne złożone z przystawki, dania głównego i deseru, dostępne w specjalnej cenie. Potrawy będą skomponowane z wybranym wariantem piwa Grimbergen, zgodnie z zasadą harmonii smaków. Festiwalową ucztę rozpocznie Grimbergen Blonde, podkreślający smak starterów na bazie dojrzewających wędlin i różnego rodzaju sałat. Wzbogacone o korzenne nuty piwo Grimbergen Double doskonale skomponuje się z wyrazistymi daniami głównymi. Pszeniczne piwo Grimbergen Blanche idealnie zakończy ucztę i wzmocni smak oraz aromat wykwintnych deserów.

CO, GDZIE I JAK?

Festiwal Grimbergen Taste rozpoczął się w sobotę 8 października. Podczas wydarzenia specjalne menu będzie serwowane w wybranych restauracjach z m.in.: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Gdyni, Poznania i Rzeszowa. Partnerem Grimbergen Taste jest portal kulinarny www.zomato.com, gdzie znajdują się szczegółowe informacje na temat wydarzenia, jak i festiwalowego zestawu dań w poszczególnych lokalach.

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Kulinarny hit tej jesieni - festiwal Grimbergen Taste
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy