18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Zima kontratakuje! Najlepsze piwa na mrozy

King Kapia

King Kapia

Oto zaskakująca lista 11 piw, które idealnie nadają się na zimę. Zaskakująca, bo oprócz stylów piwa tradycyjnie kojarzonych z długimi, zimowymi wieczorami, proponujemy piwa z rozgrzewającymi przyprawami. Wszystkie mają jednak jedną wspólna cechę - spowodują, że przestaniesz wyglądać wiosny i powiesz: "Zimo, trwaj!".

Foreign Extra Stout z wędzoną papryką, liśćmi kolendry oraz czarnym pieprzem
King Kapia / Browar Kingpin i Monyo Brewing Co.

King Kapia

Co to jest wędzona papryka, kolendra i pieprz, to wszyscy wiemy. Ale co to jest ten Foreign Extra Stout? To ciekawa, szeroka kategoria piw dająca piwowarom wielkie pole do popisu. Mogą się tu znaleźć zarówno piwa słodkie i owocowe, jak i gorzkie i wytrawne - ale wszystkie ciemne i pełne.

Rzemieślnicy z polskiego Kingpina i węgierskiego Monyo dorzucili do swojego FES-a wędzoną czerwoną paprykę, liście kolendry i czarny pieprz. Efektem jest ciekawe piwo, które łączy palone i czekoladowe nuty solidnego stouta z eksperymentalnymi nutami zastosowanych dodatków. Propozycja dla fanów piwa otwartych na nowe doznania i lubiących z pozoru zaskakujące połączenia smaków, które tworzą jednak spójną całość.

Foreign Extra Stout ze skórką pomarańczową, ziarnami kakaowca i cynamonem cejlońskim
Too Young To Be Herod 2017 / Browar Artezan

Browar Artezan
Fot. http://artezan.pl/

Można jednak podejść do dodatków w Foreign Extra Stoucie bardziej deserowo - tak, jak zrobili to piwowarzy z Artezana. Too Young To Be Herod to piwo warzone specjalnie na okres świąteczny i leżakowane z dodatkami. W tym roku ze skórką pomarańczową, ziarnami kakaowca oraz cynamonem, który zastąpił ziarna tonki z poprzedniej edycji. Dodatki są delikatne, a piwo w smaku pięknie czekoladowe oraz kakaowe.

Foreign Extra Stout z kawą i wanilią
Turbo Geezer / Browar Kingpin

Turbo Geezer

A może FES zdecydowanie mniej deserowy, za to z kawowym kopem? Tu wrócimy do piwowarów z Browaru Kingpin i ich Turbo Geezera - double irish espresso stouta, jak go sami nazwali. Piwo jest bardzo kawowe, bo do każdej warki trafia kilka tysięcy filiżanek świeżo parzonej kawy (pojedynczo, zero masówki).

Turbo Geezer to piwo z aromatami czekoladowymi i palonymi, smakami espresso i wanilii oraz lekko torfowym aromatem - efektem leżakowania z płatkami dębowymi.

Piwo już legendarne, kanon polskiego piwowarstwa rzemieślniczego. Od kilku lat systematycznie zgarnia nagrody na festiwalach. Warto więc samemu spróbować legendy.

Imperial West Coast IPA z mango i imbirem
Gastro Imbeerium / Browar Piwoteka

Czas na wizytówkę piw craftowych, czyli styl India Pale Ale. Wiadomo, od niego zaczęła się piwna rewolucja, ale po kilkudziesięciu latach wariacji na temat IPA jest już mnóstwo. Browar Piwoteka uwarzył wersję z zachodniego wybrzeża (West Coast) - czyli mniej słodową niż East Coast, za to z wyraźniejszymi aromatami chmielowymi. Do tego wersję Imperial - czyli mocniejszą od normalnej (ale z umiarem). A żeby jeszcze zakręcić piwowarzy dorzucili do piwa mango i imbir.

Efektem jest dość mocne, wytrawne, goryczkowe piwo podkręcone słodkością mango i delikatną pikantnością imbiru.

Black IPA z wrzosem, jaśminem i skórką pomarańczową
Berserker / Browar Kingpin

Berserker

Kolejna odmiana craftowej IPA - tym razem czarna IPA. Ten styl łączy chmielowość i owocowość India Pale Ale z nutami karmelu, toffi i czekolady, charakterystycznych dla stoutów czy porterów. Black IPA jest jednak od nich zdecydowanie lżejsza i delikatniejsza.

Piwowarzy z Kingpina swoją czarną IPA warzą z dodatkiem wrzosu, jaśminu i skórki pomarańczowej, które podkreślają połączenie czekoladowych nut ciemnych słodów i świeżej, cytrusowo-żywicznej goryczki amerykańskich odmian chmielu.

Rye IPA z jałowcem
Vandal / Browar Kingpin

Vandal

Żytnia IPA to efekt poszukiwań rzemieślników. Jej popularność zaczęła rosnąć po 2000 r., choć nadal żyto nie jest wykorzystywane zbyt często. Powód jest prosty - słód żytni jest dużo trudniejszym surowcem niż słód jęczmienny. Z drugiej strony dodaje piwu treściwości i pikantności.

Takim stylem zajęli się piwowarzy z Kingpina i wzbogacili go dodatkowo jałowcem. Efektem jest Vandal - żytnie IPA o intensywnym chmielowym aromacie. W smaku jest wyczuwalny delikatnie pikantny charakter żytniego słodu i owoców jałowca, gładka tekstura i wyraźna, ale zrównoważona goryczka.

American Barley Wine
ABW / Birbant

ABW

Barley wine - czyli wino jęczmienne - zostało tak nazwane, bo jego moc może być zbliżona do wina, ma również mocne owocowe aromaty, które przypominają ten trunek. Jego amerykańska wersja - którą zainteresowali się piwowarzy z Birbanta - jest mocniej chmielona od angielskiego oryginału.

Poza chmielami wyczujesz tu oczywiście słodowość, nuty karmelu i toffi, ale i posmaki suszonych owoców. A wszystko z wyczuwalnym, ale przyjemnym posmakiem alkoholu (w ABW jest go 10,5 proc.). Idealne rozgrzewające piwo.

Russian Imperial Stout
Lilith / Browar Golem

Lilith

Jeden z ulubionych stylów piwnej rewolucji - tak naprawdę to ona dała mu ponowną popularność. Pochodzenie tego piwa obrośnięte jest mitami, prawda jest bardziej prozaiczna - RIS był mocny, bo takie piwo lubili klienci: mocne, o bogatym aromacie, z nutami czekolady i suszonych owoców, palonego zboża i estrów owocowych. W smaku gorzko-słodkie, palone i owocowe, bardzo złożone.

Lilith z Browaru Golem jest Russian Imperial Stoutem pełną gębą - z mocnymi nutami palonych zbóż oraz pumpernikla.

Porter bałtycki
Baran z jajem / Pracownia Piwa i Browar Podgórz

Baran z jajem

Bardzo ciekawe piwo, bo będące nietypową wersją w swoim stylu. Baran z jajem to porter bałtycki górnej fermentacji! Czy to grzech? Absolutnie nie, choć popularniejsze są portery bałtyckie dolnej (lagerowej) fermentacji. Takie są gdzieś od drugiej połowy XIX w. Ale Szwedzi i Finowie do dziś stosują górną fermentację.

Tyle ciekawostek piwowarskich, nas interesuje efekt. A efektem jest dobry porter bałtycki: o słodkim aromacie, kojarzącym się z toffi, karmelem, orzechami, melasą, kawą i czekoladą. W smaku podobnie, z wyczuwalnymi smakami ciemnych i suszonych owoców, porto czy sherry.

Porter bałtycki ze śliwką
Imperium Prunum / Browar Kormoran

Imperium
Fot. http://browarkormoran.pl/

Piwo legendarne i właściwie niedostępne. Imperium Prunum z pierwszej warki w 2016 r. zostało uznane za jedno z najlepszych piw świata. Druga warka trafiła do sprzedaży na początku 2017 r. i rozeszła się na pniu. Dziś można na allegro kupić za 100 zł pustą butelkę po Imperium Prunum - i to już chyba jest szaleństwo.

ZOBACZ WIDEO

Zobacz także
  •  To najlepsze kluby w Polsce [PRZEWODNIK]
  • Haley Morris-Cafiero Jak naprawdę reagujemy na ludzi z nadwagą?
  • Jak poderwać dziewczynę na Tinderze? Jak poderwać dziewczynę na Tinderze?
Komentarze (1)
Zima kontratakuje! Najlepsze piwa na mrozy
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: Dr_chang

    0

    " Imperium Prunum właściwie niedostępne" - właśnie widziałem w sklepie na półce.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy