Nie tylko szampan

Czy da się odróżnić dobre wino musujące od prawdziwego szampana? Koneser wypija odrobinę z kieliszka i już wie. Nie masz tak wyczulonego smaku?

Wystarczy ci zmysł wzroku. Spójrz na ceny: Cristal Louisa Roederera, rocznik '99, kosztuje 150 euro, zwykłe, dobre prosecco - 10.

Niemcy mówią: nie zawsze musi być kawior. My powiedzmy: nie zawsze potrzebny jest szampan. Ten prawdziwy, niesamowicie drogi, prosto z Szampanii zachowaj na okazje zupełnie wyjątkowe. Inaczej spowszednieje. Nie szukaj też okazji w rodzaju prawdziwego szampana za mniej niż 100 zł. To absolutna loteria, można się paskudnie oszukać, choć wystarczy spokojnie na kąpiel w pianie dla narzeczonej oraz na żużlowe Grand Prix Polski w Bydgoszczy. A dla przyjemności picia i do drinków polecam porządne wino musujące. Na butelce takiego trunku powinien być napis metodo cla`ssico lub metodo charmat. Ten pierwszy oznacza, że wino pochodzi co prawda spoza Szampanii, ale produkowane jest identycznie jak szampan. W smaku i na wygląd - dla laika - nie do odróżnienia. Kiedyś mówiono o metodzie szampańskiej, ale wtrąciła się Unia i zakazała.

Sposób "charmat" jest nieco tańszy i polega na tym, że druga fermentacja (ta, w trakcie której powstają bąbelki) przebiega w stalowych kadziach, nie w butelkach. Wina te nie rujnują domowego budżetu, kosztują 40-60 złotych, są naprawdę pyszne i wysokiej jakości. Na najniższym szczeblu bąbelkowej drabiny znajdują się wina nasycane dwutlenkiem węgla, identycznie jak oranżada. To popularny w Polsce Cin Cin albo Sowieckoje Igristoje. Aby je odróżnić od szampanów, nie musisz widzieć butelki, nie musisz nawet próbować - wystarczy, że spojrzysz na bąbelki. Są duże, pojedyncze i szybko uciekają do góry. Drobniutkie bąbelki w dobrym winie biegną ku górze z godnością i całymi strużkami.


szampany 

1. 22 zł | Montmartre | demi-sec | 0,75 l

2. 25 zł | Saumur | demi-sec | 0,75 l

3. 44 zł | Bismarck | sec | 0,75 l

4. 61 zł | Rotari | brut | 0,75 l

5. 40 zł | Deseo Prosecco | sec | 0,75 l

6. 59 zł | Codorniu | demi-sec | 0,75 l

7. 36 zł | Cristalino | brut | 0,75 l

|extra brut, brut 0 albo brut nature - najbardziej wytrawne wina

| brut - wytrawne, ale nieco łagodniejsze

| extra dry, extra sec - z lekką nutą słodyczy

| dry, sec- wyczuwalnie słodkie

| demi-sec - słodkie | doux - jak ulepek


 

POSZUKAJ OKAZJI

Skoro wiesz już, czym się różni szampan od cin cina, pora na kolejny krok. Zastanów się, z jakiej okazji kupujesz wino musujące, kiedy i z kim zamierzasz je wypić. Wino extra dry (patrz słowniczek na stronie obok) jest genialnym apéritifem. Pobudza kubki smakowe, ale nie zamyka ich jak mocny alkohol. Na takim właśnie winie przyrządza się także klasyczny starter Kir Royal - różową "lemoniadkę" z dodatkiem likieru cassis (z czarnej porzeczki).

Do obiadu możesz podać wino musujące typu "brut" lub jego bardziej wytrawną wersję "extra brut". Strzałem w dziesiątkę jest podanie wina typu "blanc de blancs" (białego robionego wyłącznie z białych odmian winogron) do ryb, owoców morza, warzyw i kurczaka, a "blanc de noirs" (białego robionego wyłącznie z odmian ciemnych) do mięs czerwonych i dziczyzny. Na koniec posiłku, do deseru lub po nim, również możesz podać "szampana". Ale uwaga! Nie doux, właśnie extra brut byłby tu najbardziej wskazany, aby odświeżyć smak po dużej dawce słodyczy. Jeśli zaś podano tylko owoce lub coś niezbyt słodkiego, wskazana będzie znowu odmiana extra dry.

Na romantyczną kolację we dwoje najlepsze jest musujące wino różowe (rose) typu brut. Powszechnie uważa się je za afrodyzjak - być może z uwagi na kolor - ponadto znakomicie pasuje smakiem do czekolady. Czyli kolejnego potężnego afrodyzjaku.

A w ogóle - czy trzeba szukać okazji, by otworzyć dobre wino z bąbelkami? Mnie wystarczy, że jest sezon na truskawki, które z superwytrawnym musującym winem schłodzonym do 7-8 stopni nabierają odlotowego smaku. Pretekstem może być wyjazd na wakacje lub przyjazd z tychże. Straszny upał, bo należy się odświeżyć, albo deszcz, aby poprawić nastrój. Każdy powód jest dobry, by otworzyć spumante, cavę czy sekta. Lub prawdziwego szampana z Szampanii, ale to już inna historia. 

 


Sztuka otwierania

1. Schłodź wino do temperatury 6-8 stopni. Nie potrząsaj butelką.

2. Zdejmij folię zabezpieczającą korek (dawniej była ona konieczna, aby uchronić korek przed zjedzeniem przez myszy).

3. Rozkręć drucik ("klatkę"), ustawiając butelkę w bezpiecznym kierunku, bo zdarzają się złośliwe i wybuchowe wina musujące. Podczas rozkręcania delikatnie dociskaj korek kciukiem.

4. Weź butelkę w prawą rękę i lekko nachyl ją w kierunku od siebie. Przytrzymaj korek lewą dłonią i powoli obracaj butelkę - NIE KOREK - w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara. Wystarczą 3-4 obroty, aby korek wyszedł z butelki bez żadnego hałasu.

5. Wlewaj wino do lekko nachylonych kieliszków-fletów. Napełniaj je co najmniej w połowie, a najwyżej do 2/3 wysokości.


    

FRANCJA

Szampan nie jest jedynym francuskim vin mousseaux. Znawcy wysoko cenią Vouvray z doliny Loary, odświeżające, o sporej kwasowości, ale o gładkim finiszu, produkowane z odmiany chenin blanc. W sklepach można także dostać wina musujące z Alzacji i Burgundii, tzw. cremanty. Te pierwsze powstają z winogron pinot: noir, blanc i gris. Są mocno mineralne, o świeżym smaku. Burgundzkie cremanty są już bardziej owocowe, pełniejsze.

 

NIEMCY

Świetne wina musujące powstają także za miedzą - w Niemczech. Tutejsze sekty bywają robione z pinot blanc, ale najczęściej z klasycznej niemieckiej odmiany winogron, czyli z rieslinga o zdecydowanym smaku i wysokiej kwasowości. Mimo to większość niemieckich rieslingowych sektów wcale nie jest bardzo wytrawna, przeciwnie, są to wina przyjemne, niezobowiązujące, dobre i do mięsa, i do deseru.

 

WŁOCHY

Licznych wielbicieli mają włoskie spumante. Fantastyczne prosecco powstają w regionie Veneto w północno-wschodnich Włoszech. W Piemoncie wytwarzane jest również znakomite słodkie moscato d'Asti. Lombardia słynie z doskonałych win z Franciacorty, Emila-Romagna ma niezbyt drogie czerwone Lambrusco. Nie zaszkodzi pamiętać, iż kluczem do większości włoskich win musujących jest ich młodość i świeżość.

 

HISZPANIA

Moimi faworytami są wina znane jako cava, co po katalońsku oznacza piwnicę lub jaskinię, w której przechowuje się wino. Cava powstaje w regionie Penedes w środkowej Katalonii. Prawdziwą wytwarza się z miejscowych odmian macabeo, parellada i xarello. Tradycyjna cava jest znakomita, lekka i wyjątkowo świeża. Robiona jest identycznie jak szampan, musi dojrzewać w butelkach od 2 do 7 lat, zanim nadaje się do picia.

 

drinki szampan1. French 75

(1 kieliszek koktajlowy)

30-40 ml dżinu, sok z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki cukru pudru, grubo kruszony lód lub kostki lodu, zimne wino musujące (wytrawne) do dopełnienia

Wymieszaj dżin, sok cytrynowy i cukier puder. Do kieliszka wrzuć lód, wlej wymieszane składniki, dopełnij dobrze schłodzonym winem musującym.

 

2. Black Velvet

(1 kieliszek koktajlowy)

100 ml ciemnego angielskiego piwa stout (lub porteru), 100 ml bardzo zimnego wytrawnego wina musującego

Wlej porter. Kieliszek z piwem przechyl w bok i powolutku wlewaj zimne wino musujące. Dobremu barmanowi piwo nie powinno się spienić podczas nalewania szampana.

 

 

 

drinki szampan1. Poinsettia

(1 kieliszek koktajlowy)

150 ml dowolnego wytrawnego wina musującego, 10-20 ml soku żurawinowego, 10 ml triple sec (wytrawny likier pomarańczowy), spiralka ze skórki cytrynowej

Wszystkie składniki (oprócz skórki) wymieszaj w shakerze, wlej do kieliszka, udekoruj skórką cytrynową.

 

2. The Ghost

(1 kieliszek koktajlowy)

150 ml zimnego wytrawnego wina musującego, 10-20 ml midori (zielonego likieru melonowego)

Zmieszaj oba składniki. Podawaj z lodem lub bez.

 

3. Bellini Simple

(legendarny wenecki koktajl, serwuj w 6 wysokich kieliszkach)

2 lub 3 brzoskwinie (obrane, bez pestek), łyżeczka przetartych malin lub grenadiny, butelka dobrze schłodzonego prosecco (lub innego wytrawnego wina musującego)

Zmiksuj brzoskwinie i włóż do lodówki. Do każdego (schłodzonego w lodówce) kieliszka włóż po półtorej łyżki brzoskwiniowego musu i skrop kilkoma kroplami przetartych malin lub grenadiny. Powolutku wlewaj zimne prosecco, wymieszaj przed podaniem.

 

Czytaj też na Logo24:

Szampan jest rasowy i elegancki. Traktujemy go delikatnie i z atencją, choć są i takie okazje, gdy wystrzał korka brzmi jak salwa, a gejzer bąbelków kojarzy się, panowie, już wiecie z czym.

Piję gwiazdy! - dzieje szampana Moët & Chandon

Trudno sobie wyobrazić, że ledwie 300 lat temu ludzie w ogóle nie wiedzieli, co to szampan.

Hiszpańska cava nie ma z polską kawą nic wspólnego, poza tym, że obie identycznie się wymawia. Cava to hiszpańskie wino musujące robione identycznie jak szampan.

Mam swoją prywatną definicję nadejścia prawdziwej wiosny.

Brzmi ona: "Wiosna nadchodzi, gdy ochota na dobrze schłodzone wino musujące staje się nieodparta". Co prawda w chwili gdy piszę te słowa, jest początek maja, a ciepła wiosna wciąż się spóźnia, lecz moment wypełnienia lodówki butelkami zdaje się bliski.

Więcej o:
Komentarze (3)
Nie tylko szampan
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: olinka

    0

    Mmmmm truskawki z szampanem to idealny duet, uwielbiam! Najlepszego jak dotąd szampana piłam w barze w centrum Warszawy - Bubbles. Szampany są obłędnie pyszne, do tego ogromny wybór i fajna, sympatyczna atmosfera. Polecam wszystkim fanom bąbli ;)

  • spec24

    0

    Wyprawa w poszukiwaniu smaku zagranicznych trunków przedstawia się pięknie. Kosztowanie smaków miejscowych alkoholi to zdecydowanie jedna z najprzyjemniejszych części podróżowania, szczególnie w tych momentach kiedy odkryjemy smakowitą perełkę gdzieś daleko w piwniczce zwykłego gospodarza... Warto podróżować i kosztować!
    -----
    www.sky4fly.net/

  • checkerpig

    0

    Dobre proseco można dostać w Lidlu, a bardzo dobre w dobrych winiarniach ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX