Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie

Nieprawda, że dobre alkohole muszą być strasznie drogie. Oto dowód: 10 win wybranych specjalnie dla Czytelników przez redakcję "Logo" - najdroższe kosztuje niecałe 35 złotych. Nie musicie po nie chodzić do wyspecjalizowanych sklepów, bo są do kupienia w Realu, Tesco, Carrefourze i innych supermarketach. Albo po prostu w zwykłych osiedlowych delikatesach.

 

Wiadomo - specjalna okazja wymaga specjalnego wina. Słodkiego sauternes, sześcioputtonowego tokaju, szlachetnego burgunda. Wiadomo - takie wina muszą być drogie. Ale w końcu ile mamy w życiu specjalnych okazji?

Na co dzień, na przykład do obiadu, albo na spotkanie z przyjaciółmi, albo na wieczór przed telewizorem najchętniej kupujemy takie wina, które mają korzystny stosunek jakości do ceny. Innymi słowy - są niespecjalnie drogie, a fajne.

Po długich dyskusjach w redakcji wybraliśmy dziesięć naszych ulubionych win. Spróbujcie, co wam szkodzi, my w każdym razie polecamy. Jeśli nawet nie będzie wam smakowało, ryzyko jest niewielkie - stracicie maksymalnie 30-35 złotych.

 

PS Są tacy, którzy uważają, że wstyd kupować wino w supermarkecie. Proszę bardzo, każde z naszych win można też znaleźć w eleganckim sklepie z alkoholem i cygarami. Cena za butelkę będzie tam co prawda parę złotych wyższa, ale czego się nie robi dla właściwego wizerunku ;-)

 

Nieprawda, że...

dobre wino musi mieć korek naturalny. Coraz więcej producentów używa korków silikonowych, które pozwalają winu oddychać tak samo jak przez korek naturalny. Oczywiście, w przypadku zatyczek silikonowych nie może być mowy o zepsuciu się i "korkowym" posmaku wina. Alternatywą dla korków naturalnych są:

 

- zatyczki szklane, metalowe

- zakrętki lub odkręcane

- kapsle (tzw. stelviny).

 

Frontera

Frontera

 

Carmenere - Chile

Rocznik: 2007

Cena: 21,95 zł

 

Wino o owocowym charakterze, w smaku wyczuwalne śliwki, w zapachu korzenne przyprawy.

 

Podajemy do: makaronów, serów, risotta, jagnięciny, smażonych i grillowanych kurcząt.

 

Najlepsze w temperaturze: 15-20 stopni

Antares

Antares

 

Carmenere - Chile

Rocznik: 2006

Cena: 18,99 zł

 

Pachnie i smakuje dojrzałymi owocami, łatwo wyczujemy jeżyny i czarne jagody.

 

 

 

Podajemy do: makaronów oraz białych mięs, przede wszystkim do drobiu.

 

 

Najlepsze w temperaturze: 15-17 stopni

       
Frontera Frontera

 

Cabernet Sauvignon - Chile

Rocznik: 2007

Cena: 19,99 zł

 

 

Pachnie śliwkami i gorzką czekoladą.

 

 

Podajemy do: czerwonego mięsa, serów, pikantnych steków i makaronów z ostrymi sosami.

 

Najlepsze w temperaturze: 15-20 stopni

Misiones de Rengo Misiones de Rengo

 

Reserva Carmenere - Chile

Rocznik: 2006

Cena: 34,95 zł

(nasze najdroższe wino!)

 

Aromat leśnych owoców, trawy i kwiatów. Pikantne w smaku.

 

Podajemy do: grillowanego czerwonego mięsa, makaronów z ostrymi sosami, dzikiego ptactwa.

 

Najlepsze w temperaturze: 20 stopni

       
Misiones de Rengo Misiones de Rengo

 

Sauvignon Blanc - Chile

Rocznik: 2007

Cena: 24,95 zł

 

Pachnie i smakuje tropikalnymi owocami. Świetnie orzeźwia.

 

Podajemy do: młodych serów, sałatek z surowych warzyw, ryb, owoców morza, białych mięs, pieczonego drobiu. Doskonałe jako aperitif.

 

Najlepsze w temperaturze: 8-10 stopni

Jacob's Creek

Jacob's Creek

 

Shiraz Rosé - Australia (Barossa Valley)

Rocznik: 2006

Cena: 24,95 zł

 

Świeże, orzeźwiające, pikantne, smakuje czerwonymi owocami.

 

Podajemy do: białego mięsa, drobiu, deserów, makaronów, owoców morza. Albo samo.

 

Najlepsze w temperaturze: podobno 12-14 stopni, ale my polecamy najwyżej 8-10.

       
Monte Haro

Monte Haro

 

Rioja - Hiszpania

(szczepy Tempranillo i Garnacha)

Rocznik: 2005

Cena: 26,95 zł

 

Mocno owocowe, pachnie dojrzałymi wiśniami.

Podajemy do: czerwonych mięs, dzikiego ptactwa, serów, wędlin, pieczonego drobiu.

 

Najlepsze w temperaturze: 18-20 stopni.

Slavyantsi

Slavyantsi

 

Pinot Noir Special Reserve - Bułgaria

Rocznik: 2006

Cena: 22,95 zł

 

Mocny aromat wrzosu, smakuje czarną porzeczką i suszonymi śliwkami.

 

Podajemy do: ciężkich potraw, mięsa z grilla, dziczyzny, indyka.

 

Najlepsze w temperaturze: 16-18 stopni.

       
Rudolf Müller

Rudolf Müller

 

Riesling Kabinett - Niemcy (Mosel-Saar-Ruwer)

Rocznik: 2006

Cena: 28,99 zł

 

Aromat dojrzałych jabłek, brzoskwini, cytrusów. Orzeźwiający, mineralny smak.

 

Podajemy do: cielęciny, owoców morza, kurczaka, pikantnej kuchni orientalnej.

 

Najlepsze w temperaturze: 8-10 stopni.

Oriachovitza

Oriachovitza

 

Merlot & Cabernet Reserve - Bułgaria

Rocznik: 2004

Cena: 20,99 zł

 

Aromat suszonych owoców i przypraw, w smaku: czerwone owoce, dąb, wanilia, czekolada.

 

Podajemy do: czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzałego sera, drobiu o ciemnym mięsie.

 

Najlepsze w temperaturze: 18-20 stopni.

 

Zobacz też:

 

Jak wybrać wino

 

Jeśli masz ochotę na kieliszek szlachetnego wina, a nie zamierzasz kupować całej butelki

 

 

 

Wina tanie i dobre - czytaj opinie, oceny, recenzje w Znam.to

 

Inka Wrońska   tekst: Inka Wrońska

zdjęcia: Paweł Kiszkiel

Więcej o: