Savoir-vivre: czy zjadać chleb, w którym podano żurek?

Żurek w chlebie

Żurek w chlebie (Fot. Sergiusz Pęczek / Agencja Gazeta)

Czy wypada jeść w całości wydrążony chleb, w którym podany jest żurek? Czy może potraktować go jak talerz, w którym podano nam zupę i w ogóle go nie ruszać?

Zachłanność nie jest elegancka. Jeżeli chleb był wypiekany na miejscu, co rzadko się zdarza, zjedzenie go do końca będzie wyrazem uznania dla szefa kuchni lub osoby zajmującej się wypiekami. Z reguły jednak chleby są dostarczane z piekarni i służą przede wszystkim jako efektowna forma serwowania zupy, a do smaku świeżego pieczywa im daleko - są tak twarde, że można sobie na nich zęby połamać.

Podczas niezobowiązującego obiadu w jakiejś przydrożnej gospodzie nie będzie wielką gafą skubanie naszego chlebowego talerza (uważajmy, żeby nie ochlapać siebie lub innych!).

Natomiast wstrzymałbym się od - chociażby - tknięcia wydrążonego chleba, jeżeli spotkanie przy stole miałoby bardziej uroczysty bądź formalny charakter. Wtedy jedzenie, nie dość że rękoma (inaczej trudno zjeść pszenny talerz), to jeszcze ponad miarę, mogłoby zostać odebrane jako przejaw zbytniej zachłanności. A zachłanność jest mało elegancka.

 

 

Na pytania odpowiada Adam Jarczyński, dyrektor generalny Polskiej Akademii Protokołu i Etykiety




Otrzymujemy od Was wiele e-maili z pytaniami, jak poprawnie się zachować w danej sytuacji. Staramy się odpowiadać na bieżąco, a niektóre kwestie są na tyle ważne, że prezentujemy je również na łamach miesięcznika „Logo” i w naszym wydaniu internetowym Logo24.pl. Czekamy na Wasze listy: logo@agora.pl.

ZOBACZ WIDEO

Zobacz także
  • Bądź mistrzem savoir-vivre w każdej sytuacji Savoir-vivre: gdy znajoma nie pozwala za siebie płacić w restauracji
  • Savoir-vivre Savoir-vivre: dzieci brojące w restauracji
  • W większości lokali nie zapalimy do piwa, ale przyzwyczailiśmy się do tego Savoir-vivre: gdy nie pozwalają palić na ogródku w pubie
Komentarze (14)
Savoir-vivre: czy zjadać chleb, w którym podano żurek?
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    yuraathor

    Oceniono 30 razy 24

    dla mnie sprawa jest prosta;
    nie smakuje nie jem, smakuje jem

  • avatar

    molly_wither

    Oceniono 31 razy 21

    Tiaa, chleb jak talerz, a moze niedlugo chleb bedzie jak miska klozetowa? Kiedys chleb byl swietoscia. Jesli go nie zjemy, to zgadnijcie, co z nim zrobi obsluga restauracji?

  • avatar

    marter7

    Oceniono 32 razy 20

    "jeżeli spotkanie przy stole miałoby bardziej uroczysty bądź formalny charakter"

    Ekhm... Że co? Uroczysta/formalna kolacja i żurek w chlebie???

  • avatar

    dust-on-the-wind

    Oceniono 35 razy 15

    NIGDY NIE ZAMÓWIĘ ZUPY W CHLEBIE.... Chleb u nas był i jest czymś świętym. Wyrzucanie go jak zuzytej skorupy jest barbarzyństwem. Co za dureń wymyślił tai sposób serwowania zupy?

  • avatar

    a_weasley

    Oceniono 19 razy 13

    Nie znoszę marnowania jedzenia. A już wyrzucanie chleba na śmietnik nie wchodzi w rachubę absolutnie.

  • avatar

    cler27

    Oceniono 17 razy 9

    inna sprawa... ilu klientom żurek jest podawany w tym chlebie ? Dla mnie taka forma jest nie do przyjęcia...

  • Oceniono 6 razy 6

    Pan ekspert chyba żyje w oderwaniu od tradycji. Chleb zawsze zajmował szczelne miejsce na naszych stołach. Jeśli kiedyś służył jako talerz to zadany był do ostatniego okruszka. Ponad Pana zasadami jest jeszcze zdrowy rozsądek

  • Oceniono 4 razy 4

    No pewnie. Miliard ludzi głoduje, ale najważniejsze co snoby obok pomyślą...

  • avatar

    shipa

    Oceniono 3 razy 3

    Zawsze byłam przekonana, ze to nowuryszowie pozbawieni podstawowych manier sa znani z tego, ze marnują jedzenie ,,na pokaz", by pochwalić sie zamoznoscia.

    Zur w chlebie na formalnym spotkaniu- cóż, kiedyś, kiedy etykieta była istotna, nie serwowano dan, które mogły być problematyczne do spożycia, a żurek w chlebie do takich nalezy, nie da sie go zjeść elegancko nie traktując chlebowej miski jako odpadku po posiłku.

    Jesli ktoś chce zjeść chlebek, to czemu nie, przecież to zwykły chleb posmarowany najczęściej jajkiem i podpieczony, by zachowac szczelność, nie zaś ,,twardy i niejadalny element dekoracji".

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy