Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera (fot. french-cheese.com)

Jeśli wpadną niezapowiedziani goście, nie mamy obowiązku podejmować ich wystawnym obiadem. Fajnie jest posiedzieć i pogadać przy butelce wina. Do wina możemy podać ser i bagietkę. Ważne tylko, aby odpowiednio dobrać smaki. Oto kilka podpowiedzi.

Feta: idealnym towarzyszem będzie lekkie, młode wino o owocowym bukiecie - powiedzmy Beaujolais. Pamiętajcie tylko, że nie chodzi o mazisty ser fetopodobny, który można dostać w Polsce, a o prawdziwą fetę grecką.

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser feta fot. Gregory Gerber/Shutterstock

 

Cheddar: dojrzałe odmiany tego sera świetnie smakują z winami szczepów Shiraz albo australijskimi kupażami Shiraz i Cabernet.

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser cheddarfot. J.P.Lon/wiki commons

 

Brie: ten najsłynniejszy ser francuski łączymy z dobrym francuskim winem. Idealnym towarzyszem będzie Vouvray, Pinot Blanc oraz szampan.

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser brie fot. O.Bellini/Shutterstock

 

Camembert: podobnie jak poprzednik, lubi wina białe, takie jak Chenin Blanc lub Cabernet Blanc.

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser camembert  fot. Magone/Shutterstock

 

Gouda: mocny smak tego sera można podkreślić kieliszkiem Cabernet Sauvignon lub Zinfandela.

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser gouda fot. Petr Malyshev/Shutterstock

 

Gruyere: szwajcarski ser o orzechowym, pikantnym posmaku dobrze skomponuje się z Pinot Grigio i Cinsault (francuskim z regionu Languedoc-Roussillon albo algierskim lub marokańskim).

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser gruyerefot. Rolf Krahl/wiki commons

 

Parmezan: przeważnie używamy go do posypywania spaghetti, ale dobry, dojrzały parmezan świetnie smakuje na desce serów w parze z winami szczepów Cabernet Sauvignon i Pinot Noir.

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser parmezanfot. Olga Miltsova/Shutterstock

 

Ementaler: podajemy go z owocami (gruszki, jabłka) i orzechami albo szynką (prosciutto) i salami. W tym pierwszym przypadku dobrym towarzystwem będzie lekkie, białe wino o owocowym posmaku (m.in. portugalskie vinho verde), w drugim - niezbyt ciężkie, młode wino czerwone.

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera, ser ementalerfot. Peter Polak/Shutterstock

ZOBACZ WIDEO

Zobacz także
  • Z korka możemy wywąchać, czy wino jest  w porządku Dziesięć mitów o winie
  • Poradnik: wszystko o etykietach win Poradnik: wszystko o etykietach win
  • Testowane Matuszewskim: Wódka i spółka Testowane Matuszewskim: wódka i spółka
Komentarze (2)
Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: Smakosz

    Oceniono 2 razy 2

    Wbrew pozorom tzw. plyta serowa wcale nie jest tania - podaje sie na plycie kilka gatunk´w sera, winogrona i bagietke z dobrym maslem.
    Do tego otwiera sie dwa gatunki wina: aromatyczne czerwone i lekkie biale.
    I to by bylo na tyle.

  • avatar

    kar_ola25

    0

    Ja płytkę serową zawsze szykuje na jakieś spotkania ze znajomymi czy też rodzinne. :) Oczywiście wina również nie mogło zabraknąć, często robię to na ostatnią chwilę gdy mam mało czasu na wyjście do sklepu i w takich wypadkach wybieram sklepy internetowe. Jeśli ktoś poszukuje to polecam wina.com.pl

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy