Przepisy na pyszne frytki

Hamburger i frytki wcale nie muszą być fast foodem!. To ulubione amerykańskie danie zdobywa także u nas coraz większą popularność w wersji wysokojakościowej - starannie przygotowanej z najlepszych składników samodzielnie w domu, lub w dobrych punktach gastronomicznych.

O tym, jak samodzielnie stworzyć pyszną bułkę z wołowiną i dodatkami przeczytacie w listopadowym ?Logo?. A oto załącznik do tekstu - przepis na frytki własnej roboty:

1. Kroimy frytki, gatunek ziemniaka jest obojętny, byle były smaczne.

2. W niezbyt gorącym oleju ( 125-140 stopni) gotujemy frytki przez 10, maksimum 15 minut. Wyjmujemy frytki z tłuszczu, powinny być elastyczne i miękkie w środku

3. Frytki raz jeszcze przez 2-2, 5 minuty smażymy w oleju o temperaturze 190 stopni.

4. Odcedzamy, wysuszamy na papierze i serwujemy. 

A żeby jesienią dostarczyć sobie więcej witamin, warto do tego dania dodać Sałatkę Coleslaw. Potrzebujemy do niej następujące składniki:

1/2 kg białej kapusty, 2 obrane marchewki średniej wielkości, 1 średniej wielkości cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany lub jogurtu, 2 łyżki winnego octu lub cytryny lub gotowego sosu winegret, 1/2 łyżeczki musztardy, najlepiej Dijon, 1/2 łyżeczki cukru, grubo zmielona sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Usuwamy głąb i tniemy w paski kapustę

2. Umieszczamy kapustę w dużej misce i wyciskamy z niej wodę, np. przez gazę

3. Marchewki przecieramy przez tarkę o grubych oczkach

4. Kroimy cebulę w kostkę lub paseczki

5. Dobrze mieszamy w kubku lub słoiczku cebulę, majonez, cukier, musztardę, ocet, śmietanę i doprawiamy je do smaku pieprzem oraz solą

6. Mieszamy w misce odcedzoną kapustę i przetarte marchewki

7. Zalewamy całość sosem i mieszamy8. Sałatkę podajemy schłodzoną

<

Więcej o:
Komentarze (7)
Przepisy na pyszne frytki
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: ten

    Oceniono 14 razy 12

    ad 1 Gatunek ziemniaka ma kluczowe znaczenie dla frytek. Niestety w ziemniaczanym kraju, jakim jes Polska nikt o tym zdaje się nie pamiętać.

    ad 2 GOTUJE się w wodzie (w temperaturze około 100C przy ciśnieniu na poziomie morza). W oleju się SMAŻY. A w piekarniku PIECZE przy użyciu gorącego powietrza. Warto o tym pamiętać, kiedy zamierza się pisać o procesach w kuchni. Jeżeli życie rzuci Pana/Panią na odcinek rolniczy, to proszę pamiętać, że rośliny się UPRAWIA a zwierzęta HODUJE.

  • Gość: gosć

    Oceniono 10 razy 8

    żenujący poziom artykułu

  • Gość: Kinga

    Oceniono 7 razy 5

    Frytki nie są dziełem Amerykanów.

  • wj_2000

    Oceniono 2 razy 2

    A ja polecam "frytki" z selera!!!!!!!
    Pokrojony na słupki seler blanszuję (czyli krótko gotuję) w nieosolonej wodzie przez 3,5 minuty do zagotowania i po lekkim przestudzeniu układam na specjalnej patelni (można też nazwać to talerzem, bo jest metalowy, ale bez rączki) do mikrofalówki (tzw. CRISP), ale może być też piekarnik i zwykła blacha, z tym że czas pieczenia trzeba sobie dobrać..
    Smaruję tę patelnię cieniutko, jak najcieniej olejem z pestek winogron, układam warzywo i smaruję od góry, za pomocą pędzelka oliwą. Wsadzam to do mikrofalówki na 12 minut.
    Patelnia (odpowiednio dobrana przez producenta oporność) rozgrzewa się od mikrofal, z góry grzeje promiennik grilowy, no i także mikrofale grzeją od środka mojego selera.
    Na marginesie zapytam autora "@ten" czy ten złożony proces to smażenie, pieczenie, czy grilowanie?
    Po 12 minutach przekręcam paski na drugą stronę i piekę dalsze 4-5 minut.
    Całkowita ilość oleju i oliwy wchłonięta przez seler jest znikoma (sporo zostaje na patelni), ilość kalorii selera w stosunku do ziemniaków ze trzy razy mniejsza, no i indeks glikemiczny znakomicie mniejszy.
    Smak jest oczywiście trochę inny, jak ktoś lubi tylko to czym mama go karmiła, to może nie być na początku wniebowzięty, ale jak się polubi, to ho, ho!
    Podobnie można przyrządzić kalarepę, czy rzepę.

  • rtd5rtd

    Oceniono 1 raz 1

    przygotuj wlasna aspiryne

  • Gość: gustavus

    Oceniono 3 razy 1

    I co z tym hamburgerem?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX