Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

Najpierw zaplanuj, ile osób będzie piknikować oraz co będą jadły i piły. Zrób listę zakupów i większość smakołyków przygotuj wcześniej w domu. Pamiętaj, by dobrze się bawić!
Wpadła mi w ręce książeczka Emilii Krzyżanowskiej "Gotujemy w plenerze". Wydane przed trzydziestu laty, w stupięćdziesięciotysięcznym nakładzie, kolorowo i dowcipnie ilustrowana okazała się zupełnie nieprzydatna, za to uświadomiła mi, jak piknikowali moi rodzice. Otóż wśród kilkudziesięciu przepisów znalazłem ragout z konserwy wołowej, mielonkę wieprzową panierowaną, naleśniki z pasztetem z puszki, risotto błyskawiczne z kiełbasą zwyczajną..

Zapytałem rodziców, jak wspominają swoje pikniki z młodości. Otóż wspaniale, bo najważniejsze jest dobre towarzystwo i fajne miejsce.

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Składniki:

3 polędwiczki
15 plastrów boczku
3 łyżki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 gałązki rozmarynu
łyżka ostrej musztardy
5-6 łyżek oliwy



Przygotowanie:

Polędwiczki obmyj i pokrój w spore kawałki. Czosnek posiekaj, gałązki rozmarynu porwij na drobne kawałki. Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej mięso, dobrze wymieszaj i zostaw na noc w lodówce. Każdy kawałek mięsa owiń plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Już na pikniku nabijaj polędwiczkę na patyki i opiekaj nad żarem ogniska lub nad niewielkim ogniem, ale nie w płomieniach. Możesz też usmażyć mięso na patelni lub upiec na je grillu.

Chleb piknikowy

Składniki:

1 okrągły bochenek chleba
2-3 łyżki octu z białego wina
1/2 papryczki chili
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 mała czerwona cebula
1 sałata lodowa
3 czerwone papryki
1 bakłażan
3 małe oscypki
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Z chleba odetnij wierzchnią "czapeczkę". Łyżką wybierz miąższ, zostawiając około półtora centymetra. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na sitku na pół godziny. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop odrobiną oliwy. Papryki przekrój na pół. Wstaw warzywa do piekarnika. Bakłażan piecz, aż zmięknie, paprykę - aż skórka sczernieje. Papryki wrzuć do dużej miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na kwadrans. Gdy ostygną, obierz i pokrój w paski. W misce wymieszaj ocet, posiekaną papryczkę i czosnek, miód i oliwę. Połową skrop wnętrze chleba, wcierając łyżką w ścianki. Cebulę pokrój w cienkie plastry, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Odcedź. Wyłóż dno chleba sałatą, na to połóż połowę papryki, bakłażana, cebuli i plastry sera. Skrop dressingiem, na wierzchu połóż drugą, taką samą warstwę. Przykryj "czapeczką", zawiń w folię i trzymaj w lodówce. Przed podaniem na pikniku pokrój na kawałki .

Kaszanka z jabłkiem lub warzywa pieczone w sakiewkach

Z folii aluminiowej uformuj sakiewki, do których wkładaj jedno pęto kaszanki, grube plastry kwaśnego jabłka (najlepiej szarej renety), plastry cebuli i wszystko obsyp majerankiem i pieprzem. Sakiewkę zamknij z góry i zostaw na rozgrzanym grillu na ok. 30-40 min. Po tym czasie otwórz sakiewki, podlej zawartość piwem i zostaw otwarte na grillu jeszcze przez kwadrans. W takich sakiewkach możesz też grillować warzywa. Bakłażany i cukinie wcześniej posól i zostaw w durszlaku, żeby wyszła z nich gorycz. Skrojone warzywa (paprykę, kalarepkę, cebulę, kalafiora itd.) ładuj w sakiewki, dodaj łyżkę miodu, skrop octem balsamicznym i przypraw swoimi ulubionymi przyprawami. Zamknij z góry i zostaw na grillu na pół godziny. Czosnek upiecz w całości, nie obieraj, nie dziel na ząbki, układaj całą główkę, aż zmięknie. Upieczony wyciśnij na upieczoną nad ogniem lub na grillu grzankę.

Pieczone ziemniaki z zieloną pastą

Składniki:

8 ziemniaków
natka pietruszki
3-4 ząbki czosnku
10-15 dag tartego ostrego sera
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz i ulubione zioła

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj. Natnij z jednej strony w kształcie krzyża. Zawiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez co najmniej godzinę. W tym czasie posiekaj natkę i wymieszaj z czosnkiem oraz serem, dolej oliwę i dokładnie wszystko wymieszaj. Pastę przypraw do smaku. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem i powkładaj do każdego po około 2 łyżeczki aromatycznego sosu.

Skrzydełka, udka lub karkówka w zalewie z pomarańczy, limonek i suszonych jabłek

Skrzydełka, udka lub inne mięso na grilla dokładnie umyj i obsusz. Wymieszaj sok i startą skórkę ze sparzonej, dużej pomarańczy, do tego sok z 3 dojrzałych limonek, łyżeczkę chilli i słodkiej papryki, dwie łyżeczki mielonego kminku lub kuminu, odrobina miodu, 8 ząbków drobno posiekanego czosnku, suszone jabłka - wcześniej wymoczone w czerwonym winie (opcjonalnie) pęk grubo skrojonej kolendry lub natki pietruszki i trochę oliwy. Dopraw solą do smaku. Jeśli masz i nie żałujesz możesz dodać kieliszek tequili soku z ananasa lub piwa pszenicznego. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i oblej nią mięso, następnie schowaj na noc do lodówki. Już na pikniku mięso z marynaty ułóż na tacce do grilla i piecz, w razie potrzeby podlewając marynatą. Po 30-40 minutach mięso powinno być rumiane i chrupiące.

Grillowa pasta zamiast keczupu

Cebulę pokrój w plastry, dodaj tyle samo posiekanej natki pietruszki. Zasyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj miażdżąc cebulę tak, żeby puściła sok. Wymieszane składniki zalej przecierem pomidorowym i znów dokładnie i długo wymieszaj żeby powstała gęsta pasta. Zostaw ją na kilka godzin w lodówce. Podaj do wszystkiego, co przygotujesz na grillu.

Marynata do mięs z grilla

Ułóż w naczyniu warstwę posolonego i popieprzonego mięsa (karkówki, boczku, łopatki wieprzowej, steka itd.) na to ułóż grube plastry cebuli i gałązki kopru, takie jak do kiszenia ogórków. Wszystko zalej sokiem z jabłek (przeczytaj skład, najlepszy jest bez dodatku cukru). Na tym ułóż kolejne przyprawione plastry mięsa, cebuli, kopru i zalej sokiem. Mięso zostaw w zimnym miejscu na nie mniej niż 10-12 godzin. Przed ułożeniem na grillu oczyść mięso z cebuli i kopru. Piecz aż się zarumieni z każdej strony podlewając je zalewą, w której się marynowało.



Więcej o: