Cafe Melon - kawiarnia i księgarnia w jednym. Gdzie? Na warszawskiej Pradze

Cafe Melon na warszawskiej Pradze to niewielka kawiarnioksięgarnia z ogromnym zbiorem najlepszych książek kulinarnych w stolicy. Spędziłem tam cały dzień, zaczytując się w przepisach najlepszych kucharzy świata. Co to była za uczta!
Ulica Inżynierska, kiedyś tętniąca życiem, dziś lekko zaspana i odcięta od świata przez niekończącą się budowę metra. Nie ma Winowajcy, gdzie zbierała się praska bohema i impreza trwała do rana, nie ma Snu pszczoły, który spłonął w zeszłym roku. Cisza, spokój, można chwilę odpocząć od zgiełku miasta. Melon to miejsce na pozór zwyczajne - kawiarnia, jakich w stolicy jest setki. Ale tylko na pozór, bo prócz pysznej kawy, marokańskiej mięty, domowego ciasta rabarbarowego na człowieka czeka znacznie większa uczta. Iza Bil, właścicielka Melona i Books For Cooks uzbierały doskonały kulinarny księgozbiór.

Nie marnuj jedzenia

Spośród ponad 200 pozycji większość to książki angielskojęzyczne, w części antykwarycznej są też francuskie, niemieckie, ale nie brakuje także polskich nowości i klasyków. Wpadam tu przynajmniej raz na kwartał. Tym razem zacząłem od wydanej dwa lata temu "Ekonomii gastronomii" Allegry McEvedy i Paula Merretta. W pięknie ilustrowanej książce prócz setki przepisów dzielą się wyznawaną przeze mnie filozofią. Jak - nie rezygnując z dobrego smaku - wydawać mniej, jak przetwarzać, planować posiłki, robić zakupy z głową, jak z resztek wyczarowywać fascynujące dania. Weźmy np. konające mango, które niechybnie dokończyłoby żywota w koszu na śmieci, do tego niezupełnie czarnego, zwiędłego i pełnego cukru banana, trzy łychy jogurtu bałkańskiego, dużą szklankę mleka i lód. Wszystko zamiast do śmietnika wrzućcie do blendera i mieszajcie, aż zacznie się pienić. Ponadtrzystustronicowa książka kosztuje w Melonie 64,90 zł.

Lody chilli

Świetnie wygląda angielskojęzyczna książka w całości poświęcone lodom "Melt: Ice Cream sensations to Make at Home" Claire Kelsey. Dowiedziałem się z niej, jak przygotować lodowe rabarbarowe makaroniki, sorbety z ginu lub ciemnego piwa, piekielnie ostre lody z melona z chilli, sandwicze z lodami pistacjowymi. Pięknie ilustrowana, naładowana ponad setką bajecznie prostych przepisów książka w Melonie kosztuje niecałą stówkę. Absolutnie warto, tym bardziej że lato za pasem. 

Sekretny deser dla duszy

Na uwagę zasługują też cieplutkie, wydane w tym roku książki Gordona Ramsaya, najpopularniejszego i najbardziej charyzmatycznego szefa kuchni na świecie. "Desery" i "Sekrety szefa" to prawdziwa gratka dla smakoszy. Ramsay we wstępie do pierwszej z nich cytuje maksymę anonimowego autora, która mogłaby być moim życiowym motto: "Życie jest niepewne... najpierw zjedz deser". Jeśli miałaby to być kultowa galaretka z czerwonych pomarańczy podawana z lodami z wodą z kwiatów pomarańczy i finansjerkami, życie stałoby się pewniejsze. Prócz niezwykle wyrafinowanych przepisów Gordon dzieli się też cukierniczym abecadłem. Jak dobrze upiec owoce, jak przyrządzić creme anglaise czy czekoladowe ganache. Dowiecie się też, jakim deserem zachwycał się Władimir Putin. Ponaddwustustronicowa cukiernicza biblia kosztuje 44,50 zł. Podobnie jak "Sekrety szefa", gdzie każdy przepis jest ilustrowany szczególną umiejętnością, kuchennym patentem i techniką. Np. dowiecie się, dlaczego warto hartować warzywa, zwłaszcza te zielone, gotowane szybko. Jak idealnie ubić pianę z białek i co się stanie, kiedy będziemy ją ubijali za długo, i dlaczego nie wolno solić jaj przed usmażeniem omletu. Zachwyciły mnie też przepisy - zwłaszcza na zupy, a faworytem jest pomidorówka z pieczonych pomidorów i zupa z rukwi wodnej i ziemniaków. 

Jogurt, kasza i wędzenie

Na uwagę zasługują też mniejsze książki, np. "Jogurt" Sariny Jacobson z 75 nieoczywistymi przepisami z jogurtem w roli głównej (35 zł) czy "Kasze. Polska specjalność" Aleksandry Chomicz i Aliny Stradeckiej, gdzie prócz tradycyjnych, często wygrzebanych z kuchennego lamusa przepisów znajdziecie przepisy na kaszowe desery, leguminy, budynie i ciasta, sałatki, zapiekanki i pasztety, kluski, pierogi i farsze. Świetna rzecz w rozsądnej cenie - 25 zł. Zainteresowała mnie też książka "Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin" Bernharda Gahma, mistrza masarza, który pisze, jak prawidłowo solić, peklować, suszyć, wędzić, piec i gotować mięso. Każdy z procesów jest zilustrowany zdjęciami, dzięki temu można uniknąć błędów. Lektura obowiązkowa dla wszystkich mięsożerców w cenie 22,90 zł.

Cafe Melon. Kawiarnia. Adres: Inżynierska 1, Warszawa





Więcej o: