Kuchnia: jak przyrządzać owoce morza

PIECZONE KREWETKI CZOSNKOWE Z PAPRYKĄ - NASZ PRZEPIS ZNAJDZIESZ PONIŻEJ

PIECZONE KREWETKI CZOSNKOWE Z PAPRYKĄ - NASZ PRZEPIS ZNAJDZIESZ PONIŻEJ (fot. Arkadiusz Ścichocki)

Idealne z kieliszkiem białego wina, będą ci przypominać o chwilach nad brzegiem morza, z widokiem na fale lub jachty w marinie i pozwolą poczuć morską bryzę we własnym domu po powrocie z pracy. Przeczytaj, co jeść i jak. Bo owoce morza są pyszne!

1. OŚMIORNICA - od małych, po 2-kilogramowe sztuki. Mięso jest delikatne, ale wymaga długiego duszenia na wolnym ogniu. Najpierw oczyść z błonki i usuń worek czernidłowy. Cena: 65-100 zł/kg

2. SERCÓWKA - 2-10 cm. Przed zjedzeniem namocz sercówki przez dwie godziny w słonej wodzie, a potem dokładnie umyj. Możesz je jeść gotowane lub surowe, jak ostrygi. Cena: ok. 70 zł/kg

Owoce morzafot. Krzysztof Duklas

3. KRAB - od 10 do 40 cm, nawet do 2-3 kilogramów (krab królewski). Jesz białe mięso z kleszczy i ciemniejsze z pancerza. Po ugotowaniu jest soczyste i delikatne. Cena: ok. 60 zł/kg

4. OSTRYGA - od kilku do 20 cm średnicy (ale takie olbrzymy to rzadkość). Ostrygi możesz jeść na surowo (polecamy! z winegretem lub odrobiną cytryny), ale również gotowane, smażone, duszone, zapiekane, pieczone i grillowane. Cena: 6-12 zł/szt.

5. HOMAR - 30-60 cm, 300-500 g. Jesz gotowane lub pieczone mięso z odwłoka, szczypiec, odnóży i ogona. Jadalna jest też ikra homara oraz - tylko dla znawców - wątroba.
Cena: ok. 160 zł/kg

6. KREWETKI - od 3 cm (koktajlowe) do 20 cm (tygrysie). Jesz tylko i wyłącznie mięso z tułowia, smażone lub - krótko! - gotowane. Przed zjedzeniem oderwij głowę, usuń pancerzyk, natnij grzbiet przez środek i usuń czarne jelito. Cena: ok. 70-250 zł/kg

*W RESTAURACJI krewetki i małże można znaleźć bez problemu. Ostrygi są rzadsze, kosztują nawet do ok. 20 zł/szt. Homary, ośmiornice, kraby to specjalność niewielu restauracji. Ceny: od 30 do 50 zł za 100 g.

NASZ PRZEPIS: PIECZONE KREWETKI CZOSNKOWE Z PAPRYKĄ

Kup większe krewetki - małe po rozmrożeniu są suche. Sprawdź, czy mają lśniące pancerzyki, czy są ładnie zwinięte i czy w opakowaniu nie ma za dużo "śniegu", który spowoduje wodnisty smak po rozmrożeniu, a poza tym - też ma swoją wagę. Rozmrażaj krewetki w lodówce! A oto sposób przygotowania (Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki):

f

1. Posmaruj oliwą naczynie żaroodporne (ta ilość krewetek wymaga kilku naczyń albo dwóch blach). Wymieszaj krewetki z papryką, czosnkiem, słodką papryką i pieprzem kajeńskim.

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

2. Rozłóż jedną warstwę krewetek w natłuszczonym naczyniu (wybierz naczynie, które nie pęknie na palniku). Posól je i popieprz, przykryj folią aluminiową, wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do gorącego wstaw krewetki, piecz przez 5-6 minut. Następnie odwróć je, posyp oregano, piecz jeszcze jakieś 4-5 minut.

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

4. Przełóż paprykę i krewetki na talerze. Do naczynia po krewetkach dolej sherry . Gotuj, mieszając, aż połowa sherry odparuje - około dwóch minut.

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

5. Gdy powstanie gęsty, pachnący sos, polej nim krewetki. Posyp oregano. Możesz podawać albo gorące, od razu po przyrządzeniu, albo przestudzone do temperatury pokojowej.

SKŁADNIKI:

1,5 kg średnich krewetek - rozmrożonych, obranych i oczyszczonych, z ogonkiem
3 czerwone papryki oczyszczone z nasion i białych środków, pokrojone na cząstki
6 łyżek oliwy + oliwa do pieczenia
6 posiekanych ząbków czosnku
2,5 łyżki słodkiej papryki (najlepsza będzie tzw. papryka wędzona, czyli smoked. Kupisz ją w sklepach z żywnością orientalną)
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
sól, pieprz
1,5 łyżki posiekanego świeżego oregano
1/2 szklanki wytrawnego sherry

WYPRÓBUJ TAKŻE PRZEPIS NA DOSKONAŁY SOS KREWETKOWY:

ZOBACZ WIDEO

Zobacz także
  • RYBA PO GRECKU Który alkohol jest najlepszy do poszczególnych rodzajów ryb?
  • Nestor Grojewski w swoim wine barze Cru.dop Jak zostać kucharzem Martina Scorsese? [WYWIAD]
  • Zrób to sushi Sushi: zrób je sam! [INSTRUKCJA KROK PO KROKU]
Skomentuj:
Kuchnia: jak przyrządzać owoce morza
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy