Jak najlepiej pokroić pizzę? Naukowcy znaleźli na to idealny sposób!

Na pół, potem znów na pół i następnie znowu na pół. Wszyscy doskonale znamy prosty sposób krojenia pizzy. Naukowcy z University of Liverpool przekonują jednak, że można inaczej. Pizzę możemy pokroić w bardziej sprawiedliwy, obmyślony matematycznie sposób, chociaż nie jest to łatwe zadanie
Joel Haddley i Stephen Worsley przeanalizowali metodę, dzięki której można uzyskać 12 takich samych kawałków pizzy. Polega ona na tym, że zamiast prostych linii, wycina się przez całą pizzę trzy lekko wygięte w kształcie litery "S", a uzyskane kawałki dzieli na pół. Naukowcom owa metoda nie wydała się wystarczająca, bo powstałych porcji ich zdaniem było nadal stosunkowo niewiele i miały tylko trzy boki.



Przedstawili na wizualizacji kolejne sposoby, które ich zdaniem sprawią, że pizza będzie najrówniej i najbardziej sprawiedliwie podzielona. Jeden z nich zakłada np. podzielenie pizzy poprzez wykrojenie czternastu wygiętych części i przekrojenie ich na pół.

Może to wydawać się proste, nie oznacza jednak, iż nie wymagałoby to precyzji i wprawnego oka. Są również rozwiązania o wiele bardziej skomplikowane, które zakładają powstawanie np. dziewięciobocznych kawałków pizzy.

Kształty, jakie powinno wykrawać się na pizzy, przedstawili w swoich naukowych wizualizacjach. Naukowcy przebadali osobiście tę metodę i stwierdzili, że się sprawdza.

- Nie mam pojęcia, czy ma to jakiekolwiek inne zastosowanie poza krojeniem pizzy - przyznał Joel Haddley w rozmowie z magazynem "New Scientist".

Więcej o: