Classic, Bacon, Chilli - hot dog na trzy sposoby

01.06.2017 14:23
Classic, Bacon, a może Chilli?

Classic, Bacon, a może Chilli? (Fot. Łukasz Falkowski/Agencja Gazeta)

Znienawidzone danie pracowników stacji benzynowych, bo ile razy można pytać: "parówka czy kabanos?". Ulubione danie kibiców. Wybraliśmy trzy pyszne wersje hot dogów.

LISTA ZAKUPÓW

Classic:
- parówki wołowe
- amerykańskie bułki do hot dogów
- cebula
- pikle
- musztarda
- keczup

Bacon BBQ:
- parówki wołowe
- amerykańskie bułki do hot dogów
- długie paski bekonu
- sos BBQ
- cebulka prażona

Chilli Cheese Dog:
- parówki wołowe
- amerykańskie bułki do hot dogów
- chili con carne
- ser (najlepiej cheddar)

KUPUJCIE JAMNIKI, PÓKI GORĄCE!

Takimi słowami reklamował parówkę w bułce Harry Stevens, właściciel barku na stadionie w Nowym Jorku. Dziś sugerowanie, że mięso na parówki ma coś wspólnego z czworonogami, pogrzebałoby jego interes. Ale ponad 100 lat temu, podczas meczów polo (tak, tak, to była wówczas wiodąca dyscyplina), kibice po prostu zajadali się nimi.

Hot dog to teraz typowa męska przekąska. Dowód: występuje w dwóch najbardziej zmaskulinizowanych miejscach - na stadionach (to najlepsze jedzenie podczas meczu) i na stacjach benzynowych. W Polsce hot dogi miały swoją własną interpretację, którą wymógł brak parówek. Aż dziwne, że jeszcze żaden hipsterski foodtruck nie wprowadził peerelowskich "bułek z pieczarkami". Amerykanie na ich widok zapytaliby "what the fuck", bo to naród prawdziwych hotdogożerców. Rocznie pochłaniają aż... 20 miliardów bułek z parówką. W tej dziedzinie organizują też konkursy. Rekordzista rywalizacji "kto zje więcej hot dogów w 10 minut" pochłonął aż 69 sztuk! Nie namawiamy do pobicia tego rekordu. Trzy poniższe warianty kultowego dania wystarczą.

Classic:
Parówkę wołową smażymy bądź grillujemy. Bułki warto podpiec w piekarniku lub podgrzać na parze. Przecinamy je, smarujemy musztardą i keczupem, wkładamy do środka parówkę, na wierzch sypiemy siekaną cebulkę oraz pikle.

Bacon BBQ
Parówkę wołową zawijamy w bekon, następnie smażymy albo grillujemy. Bułkę podpiekamy w piekarniku lub podgrzewamy na parze. Następnie smarujemy ją sosem barbecue, wkładamy gotową parówkę z bekonem, a wierzch posypujemy prażoną cebulką. Gotowe.

Chilli Cheese Dog
Parówkę wołową smażymy bądź grillujemy. Bułeczki z plastrami sera możemy (jak w powyższych wariantach) podpiec w piekarniku albo podgrzać na parze. Gotową parówkę wkładamy do bułki. Wszystko oblewamy wcześniej przygotowanym chili con carne. I jeszcze posypujemy serem!

Powyższe warianty to propozycje Mithata Akardasa, założyciela restauracji Brooklyn przy Rondzie ONZ w Warszawie. To pierwsza w Polsce restauracja serwująca najprawdziwszą kuchnię z Brooklynu (tak, dobrze czytasz - nie z Nowego Jorku, ale konkretnie z Brooklynu)

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Classic, Bacon, Chilli - hot dog na trzy sposoby
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy