Gazeta.pl > Logo24 >  Po robocie

Drinki z czystą przyjemnością

ZLLL
01.04.2009 13:11
A A A Drukuj
W roli głównej lub drugoplanowej - wódka czysta. Koktajle dla panów - bez wypełniaczy, wstrząśnięte, zatem bardziej wyraziste. Dla pań - mocniej rozcieńczone, zmieszane, ze słomką. Reguły są jednak po to, by je łamać.
 

Wszelkie koktajle alkoholowe, a więc również te z dodatkiem czystej wódki, dzielą się na małe, czyli short drinki , i duże - long drinki.

Short drinki mają objętość od 60 do 100 ml. Są mocniejsze od long drinków, ponieważ ich podstawę stanowią zazwyczaj mocne alkohole. Sporządza się je bez składników rozcieńczających, czasem dodaje się żółtko, cytrynę lub cukier. "Maluchy" najczęściej podajemy w szklaneczkach lub kieliszkach koktajlowych w kształcie rozszerzającego się ku górze stożka, bez słomki.

Long drinki to koktajle o dużej objętości - od 100 ml do 250 ml. W odróżnieniu od short drinków są orzeźwiające i zawierają mniej alkoholu - od 8 do 15 proc. Miksuje się je z dodatkiem dużej ilości soków owocowych, warzywnych lub coli, toniku czy wody sodowej. Pijemy je w wysokich szklankach koktajlowych z grubym dnem typu tumbler (160-300 ml) lub w prostych, najbardziej uniwersalnych typu highball (240-300 ml). Long drinki obowiązkowo podaje się ze słomką. Bardzo praktyczne jest położenie pod szklankę serwetki koktajlowej o średnicy 9-11 cm, wchłaniającej wilgoć ze zroszonego szkła.

Wódka wykorzystywana do long drinków nie musi być z najwyższej półki. Przy dużej ilości napoju rozcieńczającego jej smak jest i tak słabo wyczuwalny - podpowiada Patryk Le Nart, właściciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Podkreśla natomiast, że w przypadku short drinków warto inwestować w trunek klasy premium.

Wszystkie koktajle przygotuj bezpośrednio przed spożyciem, najlepiej na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne (średnio od 4 do 8°C - temperatura w lodówce). Pije się je niezbyt długo, gdyż ciepły napój traci smak i świeżość. Long drinki można pić nieco dłużej, zwłaszcza te z lodem.     

 

Elektryczna mirabela

 

Ćwierć kilo mirabelek myjemy, drylujemy i miksujemy. Z mirabelkowym musem mieszamy rozbity na miazgę lód, wkładamy do szklanek i uzupełniamy wódką w proporcjach zależnych od upodobań.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

 

 

 

Bloody Mary

 

Do wysokiej szklanki wrzucamy 3 kostki lodu, wlewamy 100 ml wódki, 200 ml soku pomidorowego, kilka kropel angostury (gorzka wódka). Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, delikatnie mieszamy. Lód wyjmujemy, na wierzch drinka wkrapiamy kilka kropel tabasco.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

 
Caipiroska

 

Umytą i sparzoną limonkę kroimy na ćwiartki, wrzucamy do szklanki i rozgniatamy. Dodajemy 2-3 łyżeczki brązowego cukru, wlewamy 50 ml cachaçy (brazylijska wódka z trzciny cukrowej), wsypujemy kruszony lód (do 2/3 wysokości szklanki) i starannie mieszamy.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

 

 

 Watykan

 

Dobrze zmrożoną czystą wódkę wlewamy do oszronionego kieliszka, tak by napełnić go niemal do połowy. Dopełniamy go sokiem z limonki, na koniec wlewamy kilka kropel tabasco gold.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

Śnieżna kula

 

W shakerze mieszamy 40 ml wódki, 40 ml likieru advocat i 3-4 pokruszone kostki lodu. W szklance dopełniamy spritem.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

 

 

Wściekły pies

 

Do kieliszka wlewamy najpierw 10 ml soku malinowego i kilka kropli tabasco. Potem, delikatnie i powoli - 10 ml wódki.

 

 

Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki

 

 

Mieszanka piorunująca

 

Butelkę dobrego wytrawnego białego wina z Chile wlewamy do szklanej wazy i dolewamy 1/2 litra wódki. Dodajemy sok z dwóch cytryn i dużo kruszonego lodu. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

 

 

Trzytakt

 

1/4 kieliszka do wódki napełniamy likierem miętowym, następnie wlewamy odrobinę soku malinowego i uzupełniamy czystą wódką.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

Los Angeles

 

Brzeg szklanki do long drinków nacieramy sokiem z cytryny i zanurzamy w cukrze. Do shakera wkładamy 4 kostki lodu i wlewamy: 40 ml wódki, 20 ml likieru pomarańczowego, po 20 ml soku pomarańczowego, grejpfrutowego, ananasowego i z marakui, 10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 20 ml grenadiny; wrzucamy 1/4 cytryny i 1 łyżeczkę cukru. Shaker potrząsamy przez 15 sekund. Zawartość shakera przecedzamy do szklanki, do której wcześniej włożyliśmy z 3 kostki lód.

Podajemy ze słomką.

 

 

 

Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki

 

 

 

White Russian

 

30 ml wódki, 20 ml likieru kawowego (np. Kahlua) oraz kilka kostek lodu umieszczamy w szklanicy barmańskiej i mieszamy. Gotowy drink przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dopełniamy 10 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki lub tłustego mleka. 

 

 

 

Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki

 

Cucumber Martini

 

Pół obranego i drobno pokrojonego ogórka wkładamy do shakera i rozgniatamy na purée. Dodajemy kilka kostek lodu oraz 5 ml syropu z cukru trzcinowego (cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie w proporcji 1:1 i studzimy). Dolewamy 45 ml wódki. Całość wstrząsamy przez 10 sekund i przecedzamy do koktajlowego kieliszka.

 

 

 

Zdjęcie: BEW

 

 

 

Byczy strzał

 

Bulion, np. Campbell mieszamy z wódką (najlepsza jest 45-proc. kartoflana). Proporcje według uznania. Dodajemy trochę tabasco, soku z limonki i odrobinę soli. Mokry brzeg szklanki zanurzamy w soli i wlewamy do niej drinka. Dodajemy plasterek limonki do dekoracji.

 

 

 

Stylizacja i zdjęcie: Studio Duklas +

 

 

Tekst: Monika Jankowska-Kapica

 

 

Zobacz też inne drinki na Logo24:

  

  

 Z licencją na mieszanie
  
 Apéritif
  
 Zimno, zimno...Gorąco!

 

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • avatar
  • avatar

    mort_subite

    0

    AFAIK drink na bazie cachaçy z limonką i cukrem to caipirinha, nie caipiroska. Tą drugą nazwą określa się cocktail, w którym alkoholem jest wódka.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX