Warszawskie browary, na które warto zwrócić uwagę

20.09.2016 13:51
Warszawski Festiwal Piwa

Warszawski Festiwal Piwa (Fot. Kowal / smaki-piwa.pl)

Warszawski Festiwal Piwa to wspaniała okazja do zapoznania się z mniejszymi browarami z całej Polski. Polecamy zwrócić uwagę na przykład na te warszawskie. Lub - znajdujące się w pobliżu.

BAZYLISZEK
Inicjatywa, która startowała w marcu 2014 r., warząc kontraktowo w Puławach swoją pierwszą warkę American Psycho IPA.

Przez pierwszy rok działalności byli prawdziwym nomadycznym browarem przewijającym się przez browary m. in. w Zamościu, Płocku, czy też Radomiu, tworząc swoje wariacje na temat stylów dobrze znanych z piwnej rewolucji, np. APA z lawendą, PIPA z ziemniakami.

Od stycznia 2015 r. zagrzali swoje miejsce w browarze w Natolinie, gdzie wcześniej siedzibę miał Artezan. Od tego czasu stale go modernizują i rozbudowują; największą zmianą było zwiększenie ilości fermentorów z 3 do 13 (sic!).

W swoich piwach niejednokrotnie używali ciekawych dodatków, a ich portfolio liczy ponad 50 pozycji z czego tylko niewielka część to "jednostrzałowce".

Na Warszawskim Festiwalu Piwa pojawią się w pełnym składzie i zechcą pokazać to czym bez przerwy się wyróżniają: niebanalnym podejściem do tematu oraz szerokim wyborem ciekawego piwa.

BEER BROS
Mikrobowar Beer Bros został otwarty w sierpniu 2015 roku w zabytkowych, dziewiętnastowiecznych budynkach zakładów lniarskich w Żyrardowie. Mamy wybicie 22 hl oraz 7 unitanków tej samej pojemności. Cały sprzęt wykonany został według naszego projektu. Między innymi dlatego, że sami wypijamy część naszego piwa warzymy tylko takie, które uważamy za najlepsze. Używamy wyłącznie własnych receptur, które tworzymy na podstawie wieloletniego doświadczenia w piwowarstwie domowym. Robienie piwa po prostu sprawia nam frajdę.

INNE BECZKI
Nazywamy się Inne Beczki, warzymy od jesieni 2014 i cały czas jesteśmy browarem kontraktowym, ale mocno pracujemy nad tym, żeby to zmienić.

Przez ostatnie pół roku na dobre zadomowiliśmy się w Polsce i doskonaliliśmy ofertę naszych sztandarowych piw. Jeśli już nas znacie, wiecie, że na festiwalu na pewno spróbujecie Zissou, Jungle i naszego oczka w głowie - Pilznera ( a jeśli nas nie znacie to śmiało wpadajcie się poznać!). Spodziewajcie się też piw których już jakiś czas nie warzyliśmy a wiemy, że za nimi tęskniliście. Oczywiście nie zabraknie też nowości, które jeszcze nie ujrzały światła dziennego.

MARYENSZTADT
Browar Maryensztadt to nowa jakość na rynku warszawskich piw rzemieślniczych. Od grudnia 2015 roku warzymy na własnej instalacji w browarze w Zwoleniu, niedaleko Warszawy. Naszą ideą jest promocja Warszawy oraz Mazowsza, bo stąd jesteśmy, tu mieszkamy i to właśnie z tym regionem związana jest nasza historia. Chcemy tworzyć dobre warszawskie piwo i w ten sposób promować nasz region. Praktykujemy sztukę foodpairingu i doskonale łączymy jedzenie z piwem, tworząc niebanalne kompozycje. Na etykiecie każdego z naszych piw polecamy potrawy, które się z nim komponują. Podczas Warszawskiego Festiwalu na naszym stoisku zaproponujemy małą przekąskę do każdego serwowanego stylu. Głównym piwowarem Browaru Maryensztadt jest Jakub Piesio - sędzia piwny oraz członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Aktywnie udziela się na piwnych festiwalach prowadząc wykłady i panele sensoryczne dotyczące nie tylko piwa, ale również cydru, który jest jego drugą pasją. W naszym browarze powstają zarówno piwa oparte o tradycyjne receptury, jak i te, które są wynikiem ciągłych poszukiwań nowych smaków naszego Piwowara.

PALATUM
Mały rodzinny browar rzemieślniczy założony w 2016 roku w Warszawie przez utytułowanego piwowara domowego i jednocześnie głównego piwowara Browaru Faktoria. Specjalizacja Palatum to piwa obficie chmielone nowofalowymi odmianami chmielu oraz style belgijskie. Piwa z browaru Palatum są dostępne tylko w beczkach.

RADUGA
Browar Raduga powstał jako inicjatywa entuzjastów picia dobrego piwa. Zmęczeni piwami pochodzącymi z przemysłowych produkcji, zaczęliśmy od warzenia w domu. Chmielimy z rozmachem, nie żałując wysokiej jakości składników. Nie zamieniamy droższych składników na tańsze i nie używamy zamienników na miejsce tego, co w piwie powinno się znajdować. Robimy piwo takie, jakie zawsze chcieliśmy pić i jesteśmy z tego dumni!

Skomentuj:
Warszawskie browary, na które warto zwrócić uwagę
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy