Świat piwa dla średnio zaawansowanych

29.12.2014 15:50
Piwo

Piwo (Fot. Shutterstock)

Czym są belgijskie triple i niemieckie weizeny? A przede wszystkim: o co chodzi z tymi ale i lagerami, górnymi i dolnymi fermentacjami? Oto odpowiedzi. Oto twoja mapa piwnego świata.

JAK POWSTAJE PIWO

1. Najpierw mieli się słód (skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż). Powstaje śruta słodowa.
2. Zalewa się ją wodą i podgrzewa. Podczas mieszania powstaje zacier.
3. Po jego przefiltrowaniu otrzymuje się brzeczkę przednią, do której dodawany jest chmiel. Następuje warzenie piwa.
4. Po usunięciu odpadów i schłodzeniu powstaje brzeczka nastawna.
5. Dodaje się drożdże. Fermentacja.
6. Filtrowanie, leżakowanie, dojrzewanie.
7. Piwo gotowe!

SŁOWNICZEK

Ale - Piwo górnej fermentacji (drożdże unoszą się na powierzchni brzeczki, fermentacja przebiega w 16-24 st. C). Krócej dojrzewa niż lager. Ogólnie rzecz biorąc to piwo bardziej aromatyczne. Przed XIX w. większość piw stanowiły właśnie ale.

Lager - Piwo dolnej fermentacji (drożdże opadają na dno, fermentacja przebiega w temperaturze 6-12 st. C). Ogólnie rzecz biorąc - bardziej subtelne. Na skalę przemysłową warzone od XIX w. (obecnie dominuje na rynku światowym). Za górną i dolną fermentację odpowiada inny rodzaj drożdży.

Stout - Piwo z prażonego słodu jęczmiennego, z dodatkiem palonych zbóż. Ma kilka odmian: dry stout (np. guinness draught), milk stout (słodszy, z dodatkiem laktozy), oatmeal stout (ze słodem owsianym), oyster stout (często chwyt reklamowy, ale jest kilka piw, do których w czasie dojrzewania dodaje się ostryg), russian imperial stout (RIS, mocny, mocno chmielony i aromatyczny stout, kiedyś był popularny na carskim dworze), porter angielski (prekursor stouta).

India Pale Ale - IPA - Początkowo warzone dla brytyjskich wojsk w Indiach. Żeby piwo przetrwało podróż, miało większą zawartość alkoholu i było mocniej chmielone. Bardzo aromatyczne, wyczuwalne owoce cytrusowe i nuty żywiczne.

American India Pale Ale - Amerykańskie odmiany IPA, z użyciem amerykańskich, aromatycznych chmieli. Bardzo podobne do piw w stylu American Pale Ale, choć te są zazwyczaj ciut słabsze i łagodniej chmielone.

English Pale Ale - Piwo bardziej słodowe i mniej owocowe od amerykańskich kuzynów. Bittery mają więcej nut karmelowych.

British Golden Ale - Piwo lżejsze i jaśniejsze niż bitter. Nuty słodowe są mniej wyczuwalne, większą rolę odgrywają aromaty chmielowe. Podaje się je w temperaturze 8-9 stopni, a więc niższej niż większość piw z rodziny angielskich ale.

Wino jęczmienne - Połączenie piwnego surowca z mocą wina. Charakteryzuje się wysoką zawartością ekstraktu i alkoholu. Mogą występować nuty chlebowe, karmelowe, tostowe.

Piwo klasztorne - Piwo warzone przez mnichów. Najsłynniejsze są piwa z klasztorów trapistów (na świecie jest ich 11, m.in. Chimay, d'Orval, Rochefort i Westmalle). Dzielą się na trzy typy: dubbel, tripel i quadrupel - od najsłabszych (6-8 proc. alk.) do najmocniejszych (pow. 10 proc. alk.).

Lambic - Belgijskie piwo fermentacji spontanicznej: piwowarzy nie dodają drożdży, wystawiają brzeczkę na świeże powietrze, by miała kontakt z dzikimi drożdżami. Piwa gueze to kilka zmieszanych roczników lambica ponownie fermentujących w butelkach. Faro jest dosładzany cukrem. Popularne są lambiki owocowe (np. kriek, fermentowany z wiśniami).

Piwo pszeniczne - Belgijskie witbiery mają cytrusowy posmak. Niemieckie weissbiery są bardziej korzenne, słodko-owocowe. Dunkel weizen to ciemne piwo pszeniczne, hefe weizen - jasne. Berliner weisse jest musujące i kwaśne, pijane z sokiem.

Saison - Kiedyś warzone dla żniwiarzy. Owocowe, kwaskowe, goryczka i nuty słodowe.

Pilzner - Powstało w 1842 r. w Pilźnie, było pierwszym klarownym piwem dolnej fermentacji, uznawane za wzorzec jasnego piwa. Pilznery dzielą się na czeskie i niemieckie.

Polecamy