Grille węglowe: 11 propozycji na idealny weekend

Jeśli planujesz grillowanie w ogrodzie, na działce, podczas wypadu za miasto, to ten typ grilla jest właśnie dla ciebie. Paliwem są brykiety lub węgiel drzewny. Temperaturę grillowania reguluje się za pomocą wysokości zawieszenia rusztu lub - jeśli grill ma pokrywę (a mieć powinien) - za pomocą wysokości zawieszenia rusztu i ilości dostarczanego powietrza. Grille z pokrywą dają ci większe kulinarne możliwości niż te jej pozbawione.

Zalety:

Łatwość uzyskania bardzo wysokiej temperatury, która umożliwi ci grillowanie np. steków lub większych kawałków mięsa.

Poprzez dorzucanie drewnianych wiórków do węgla/brykietów możesz wzbogacać aromat potraw - osiągniesz efekt podwędzania.

Małe piknikowe grille z zamykaną pokrywą można transportować bez obaw o rozsypanie resztek popiołu.

Wady:

Długotrwałe rozpalanie.

Tworzenie się kłopotliwego popiołu.

Stosunkowo uciążliwe czyszczenie.

Ważne
Nigdy nie gaś ognia wodą! Możesz dotkliwie poparzyć się parą.

Czyszczenie

Ruszt grilla węglowego należy czyścić, kiedy jest rozgrzany. Rób to za pomocą stalowej lub miedzianej szczotki. Od czasu do czasu użyj specjalnego płynu do czyszczenia rusztu (nie jest to potrzebne po każdym użyciu). Grill możesz też wyczyścić szorstką stroną kuchennej gąbki zanurzonej w płynie do zmywania. O wiele łatwiej myje się grille z powłoką emaliowaną. Jest ona odporna na wysoką temperaturę i zarysowania: sprawia, że grill staje się długowieczny.

Rozpalanie

Grille węglowe możesz rozpalić przy pomocy rozpałki twardej bądź płynnej. Korzystaj z rozpałek przeznaczonych do grilla (te do kominków najpewniej zepsują smak potrawy).

Rozpałki twarde. Mają kształt małych kostek lub sztabek. Przy zapalaniu nie wydzielają szkodliwego dymu. Są obojętne dla smaku potraw. Wystarczy 5 kawałków położonych pomiędzy węglem/brykietem. Pamiętaj, żeby używać do tego długich zapałek, a nie np. zapalniczki.

Rozpałki płynne. Skrop nimi suche paliwo i zostaw na kilka minut. Nie polewaj już płonącego brykietu/węgla.

Brykiet czy węgiel. Brykiet (wykonany jest ze sprasowanego węgla drzewnego z dodatkiem skrobi spożywczej) dłużej się rozpala, ale i dłużej się pali. Z kolei węgiel drzewny (czyli zwęglone drewno, kupuj taki, który ma duże kawałki) rozpalić jest łatwiej, ale wystarczy na krócej. To, że konkretne paliwo trudno ci rozpalić na ogół świadczy o tym, że... jest ono dobrej jakości.

Kominek do rozpalania. Proste, ale skuteczne narzędzie. Na dolnym ruszcie grilla musisz położyć 3-4 kostki twardej rozpałki. Nad tym stawiasz kominek napełniony brykietem i podpalasz rozpałkę. Po około 20 min. brykiet będzie gotowy do użycia.

Krok po kroku

1. Otwórz wszystkie wywietrzniki grilla i zdejmij pokrywę.
2. Na dolnym ruszcie (nigdy na dnie grilla!) ułóż paliwo tak, aby ich warstwa pokryła ruszt, a następnie usyp małą piramidę.
3. Pomiędzy paliwo włóż pięć kawałków rozpałki.
4. Grill jest gotowy do użycia gdy paliwo równomiernie się żarzy i pokrywa je szara warstwa popiołu.

* * * *

Zobacz także:

Grille gazowe: poznaj ich wady i zalety (13 propozycji)

Napoleon TQ285 Kompaktowy grill turystyczny. Dwa palniki z zapalarką. Termometr. Pokrywa chroniąca od wiatru i utrzymująca ciepło. Dostępna wersja z wózkiem. Cena: 1399 zł 1799 zł (z wózkiem)

 

Więcej o:
Komentarze (4)
Grille węglowe: 11 propozycji na idealny weekend
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • arkalionxp

    Oceniono 5 razy 3

    Ja od 15 lat używam grila ,który kupiłem wtedy za 50 zł.Nigdy mnie nie zawiódł i bardzo sobie go chwalę .Te prezentowane tutaj modele znajdują się może u 1 na 1000 grilowiczów.Gdyby materiał był obiektywny należało zacząć od modeli najtańszych po te bardziej wypasione.Tu mamy praktycznie jeden podobny model grila w rożnych wariantach,który ma 1 cechę wspólną:jest cholernie drogi praktycznie w cenie betonowego,stałego grila.

  • joe_brody

    Oceniono 6 razy 2

    Za tę cenę można postawić sobie grill murowany, i jeszcze trochę zostanie...

  • bialyasfalt

    Oceniono 5 razy 1

    20 minut rozpalania? Opalarka z castoramy rozpala grila w 1 minute.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX