Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?

Grille elektryczne: Najmniej popularne ze względu na niewielką wydajność. Nie można w nich też użyć np. wiórków zapachowych. Ten rodzaj grilla wybierz, jeśli zamierzasz grillować wyłącznie na tarasie lub balkonie (ewentualnie w ogrodzie, jeśli źródło prądu znajduje się blisko - żadnych przedłużek!). Musisz wiedzieć, że produkty sprzedawane jako domowe grille elektryczne w rzeczywistości działają nie jak grille, ale jak patelnie (ot, taki chwyt marketingowy). Zasilanie - prąd oczywiście.

Zalety:
1. Najłatwiejszy w obsłudze rodzaj grilla.
2. Najbezpieczniejszy rodzaj grilla.

Wady:
1. Użyjesz go, tylko będąc blisko źródła prądu.
2. To grille małe (duże zużywałyby zbyt wiele prądu w stosunku do efektów), na bardzo kameralne imprezy.
3. Nie można osiągnąć na nich wysokiej temperatury.
4. Najdroższe w użytkowaniu.

Czyszczenie

Ruszt czyścisz po rozgrzaniu grilla do wysokiej temperatury i utrzymaniu jej przez ok. 15 min. Podobnie jak w przypadku grilli węglowych możesz użyć płynu do czyszczenia rusztu. Grille elektryczne mają miseczkę ociekową, którą trzeba kontrolować i oczyścić lub wymienić w przypadku napełnienia.

O tym pamiętaj

  • Grill musisz ustawić na równej powierzchni.
  • Wywietrzniki w pokrywie i dnie powinny być otwarte, aby zapewnić przepływ powietrza.
  • Nie kładź na tych samych deskach surowych produktów i gotowych potraw.
  • Produkty układaj na ruszcie dopiero wtedy, gdy grill osiągnie właściwą temperaturę.
  • Im więcej produktów na ruszcie, tym czas pieczenia jest dłuższy.
  • Nie nakłuwaj małych kawałków mięsa, bo wyschną na wiór.
  • Nie rozpłaszczaj kawałków mięs podczas odwracania (chyba że chcesz żeby stały się suche).
  • Wytapiający się tłuszcz może spowodować powstanie ognia, dlatego na grillowanych kawałkach mięsa pozostaw warstewkę tłuszczu nie grubszą niż 5 milimetrów.
  • Sosów używaj dopiero na mniej więcej 10 minut przed końcem grillowania. W ten sposób unikniesz ich przypalenia.
  • W przypadku pojawienia się płomieni zamknij pokrywę, żeby zdusić ogień. Jeśli grillowanych produktów jest niewiele, przesuń je na ten czas na bok rusztu.


Grillowanie bezpośrednie

Sprawdza się podczas grillowania potraw, których czas pieczenia jest krótszy niż 25 minut (steki, szaszłyki, kiełbaski, warzywa).
Produkty kładziesz na ruszcie do grillowania (nad rusztem, na którym żarzy się paliwo). Ciepło ogrzewa je bezpośrednio od dołu. Jeśli twój grill ma pokrywę, pamiętaj by wywietrzniki były otwarte w pokrywie i kotle. Produkty przekładasz na drugą stronę w połowie przewidywanego czasu pieczenia.

Grillowanie pośrednie

Za pomocą tej metody przyrządzasz duże kawałki mięs (drób w całości, żeberka, pieczenie). Możesz to robić, tylko jeśli twój grill ma pokrywę.
W tym przypadku paliwa nie rozsypujesz, a umieszczasz je na dolnym ruszcie przy ściankach w specjalnych pojemnikach. Pomiędzy nie wstawiasz tackę z wodą. Odparowana woda sprawi, że potrawa będzie soczysta.

* * * * *

Zobacz także:

Grille węglowe - 11 propozycji na idealny weekend:

Weber Performer Original  System one-touch do regulacji temperatury i czyszczania z popiołu. Pojemnik na popiół. Kocioł i pokrywa z emaliowanej stali. Chromowany ruszt z otwieranymi skrzydłami bocznymi i wyjmowanym elementem środkowym. Składany stół roboczy. Termometr. Dozownik brykietu.  Cena: 1749 zł


Więcej o: