Chicken Tikka - krok po kroku

tikka

tikka

BĘDĄ CI POTRZEBNE:

 

  • 4 piersi kurczaka pokrojone w paski
  • oliwa do smażenia

 

produkty

 

Marynata:

  • 1/2 szklanki jogurtu
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • po łyżeczce chili i kuminu
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka startego imbiru
  • ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • 1 cebula (posiekana)
  • 2 pomidory (pokrojone)
  • po 1/2 łyżeczki kuminui mielonej kolendry
  • sól do smaku
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

 

krok 1 

 

Do miseczki wlej jogurt, dodaj pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszaj.

 

krok 2 

 

Mięso polej marynatą i wymieszaj, aby całe się nią pokryło. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.

 

krok 3 

 

W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, włóż wyjęte z marynaty mięso i podsmaż je, mieszając od czasu do czasu.

 

krok 4 

 

Zrób sos: w drugim rondlu rozgrzej olej,włóż imbir i czosnek, a po minucie cebulę. Podsmaż na rumiano.

 

krok 5 

 

Do rondla włóż pomidory, gotuj około 5 minut. Przypraw kuminem, kolendrą i solą, gotuj jeszcze kilka minut.

 

krok 6 

 

Do sosu włóż podsmażone kawałki mięsa, gotuj 3-5 minut. Wlej śmietanę, wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.

ZOBACZ WIDEO

Polecamy