II śniadanie

Może omlet z dżemem? W bardzo ładnym słoiczku na półce sklepowej znalazłem nowość Stovitu - dżem morelowo-jabłkowy z wanilią. Zgodnie z trendem ostatnich lat, niestety, niskosłodzony, choć z dopiskiem na dole: "dla koneserów smaku" (czy można być koneserem smaku dżemu niskosłodzonego, majonezu light czy kawy bez kofeiny?).

Opakowanie jest bardzo ładne, na wieczku nieco zaskakująca w tym miejscu reprodukcja obrazu z kolekcji Muzeum Narodowego w Poznaniu. Wszystko razem w niezłym stylu. Sam producent nazwał tę serię dżemów "premium". Jaka szkoda, że ani aromat, ani smak nie dorównują opakowaniu. Zapach owszem jabłkowy, ale ma w sobie również coś jak nieotwierane od wielu miesięcy opakowanie. Smak - pustawy, lekki, ale i całkowicie niewyrazisty. Konsystencja - pektynowa, z fruwającymi w niej farfoclami moreli z kompotu. I mimo obietnicy w nazwie, w składzie nie ma wanilii, tylko wanilina. Da się toto zjeść, ale opakowanie obiecuje znacznie więcej. I na pewno nie jest to dobry wybór do omletu. Dzieci zjadły omlet bez dżemu.

 

dżem 

 

3,30 zł

| Stovit | Dżem morelowo-jabłkowy z wanilią | 275 ml

 
   jarek
 

Tekst: Jarosław Matuszewski logo.testy@agora.pl

 

Zdjęcia: Paweł Kiszkiel, materiały promocyjne

 

 

Zobacz podobne testy na Logo24

 

  Hortex gęsty, Hortex zdrowy
 

 

  Śniadanie
   
Obiad  
 
 
Więcej o: