Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Tajowie nie ufają książkom kucharskim. Gotują na oko i na nos, cały czas sprawdzają smak, doprawiają. Zawsze wychodzi im coś trochę innego. Można ich naśladować, pod warunkiem, że ma się czas i ochotę na zabawę w gotowanie. Na przykład na imprezie, kiedy gotujemy razem z gośćmi. A poniższy przepis uproszczony aż do bólu jest dla tych, którzy boją się eksperymentów i nie mają czasu. Warunek - trzeba kupić gotową pastę curry.

  

  

CURRY Z KURCZAKA 4 porcje

 

 

Składniki

 

Składniki:

1 łyżka oleju

5-6 sporych cebulek szalotek pokrojonych w cienkie plasterki

1,5-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry

1 puszka (ok. 450 ml) niesłodzonego mleka kokosowego

2 łyżeczki sosu rybnego (nam-pla lub nuoc mam)

50 dag piersi kurczaka bez skóry pokrojonej w cienkie plasterki lub paseczki

1 duża czerwona (zielona też może być) papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w paseczki

1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

 

krok 1   krok 2
Rozgrzej olej w rondlu, włóż szalotki. Dodaj pastę curry, mieszając, smaż 2 minuty, aż szalotki będą miękkie.   Wlej mleko kokosowe* oraz sos rybny, a potem zagotuj, dość często mieszając.
     
krok 3   krok 4
Włóż kurczaka i paprykę, mieszając, gotuj, aż mięso przestanie być surowe w środku (z różowego zrobi się białe).   Dodaj bazylię i sok z limonki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Takie curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.

 

* Można zacząć odwrotnie: podgrzać mleko lub śmietankę kokosową, a gdy na wierzchu pojawi się lśniąca, tłusta warstwa, dodać pastę curry.

 

 

Zrób to sam

 

Jeśli lubisz mieć pod górkę, albo nie kupiłeś gotowej pasty, albo nie ufasz półproduktom - oto identyczny przepis bez skrótów. Bardzo łatwy, samodzielnie przyrządzone zielone curry jest nawet lepsze od tego ze słoika czy torebki. Musisz tylko (tylko!) poświęcić parę godzin na zebranie potrzebnych składników. Uda ci się, o ile mieszkasz w dużym mieście. W mniejszych miejscowościach to prawie niemożliwe.

 

1. Pokrój w cienkie plasterki łodygę trawy cytrynowej (tylko białą część), włóż do blendera.

 

2. Wsyp 2 łyżki zmiażdżonych w moździerzu nasion kolendry.

 

3. Dodaj 1 ugotowaną cebulę, 2 ząbki czosnku, 1-3 zielone papryczki chili, kawałek (wielkości kciuka) galangalu (w ostateczności zwykłego świeżego imbiru), 3 listki limonki kaffir (świeże, suszone lub mrożone), 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry (listków i łodyżek).

 

  CURRY Z KURCZAKA
4. Wlej 2 łyżki sosu rybnego, dodaj łyżeczkę pasty krewetkowej i łyżeczkę cukru.

 

5. Miksuj, aż powstanie gładka pasta.

 

6. A potem postępuj tak samo, jakbyś używał pasty ze słoika.

 

 

Curry z krewetek

  

Przyrządza się podobnie jak to z kurczaka, z tym, że:

- oprócz szalotek (punkt 1) należy dodać garść posiekanego szczypioru.

- oprócz mleka kokosowego i sosu rybnego (punkt 2) warto dodać szklankę bulionu rybnego lub warzywnego oraz nieco cukru.

- zamiast papryki (punkt 3) można włożyć duży pomidor pokrojony w kostkę. Kurczaka zastępujemy obranymi i oczyszczonymi krewetkami (surowymi - trzeba gotować je 3 minuty, aż zrobią się nieprzezroczyste).

- bazylię w krewetkowym curry zastępujemy posiekaną świeżą kolendrą.

 

 

Więcej o kuchni tajskiej

Zobacz też : historia curry

Czytaj w serwisie Znam.to : Nawet bez curry idealna do kury 

 

Stylizacja i przygotowanie potrawy: Maria Szkop.

Zdjęcia: Marcin Klaban

 

Więcej o: