Dietetyk radzi: jedz śniadanie, bo pożałujesz

Śniadanie powinno stanowić około 20-30 proc. spożywanych w ciągu dnia kalorii

Śniadanie powinno stanowić około 20-30 proc. spożywanych w ciągu dnia kalorii (fot. Hurst Photo / shutterstock.com)

Na śniadanie musisz porządnie zjeść. Nawet jeśli chcesz się odchudzać, to o nim nie zapominaj, a zamiast postu postaw na zdrowsze produkty. W przeciwnym razie możesz wpakować się w pułapkę.

Bardzo często słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. - I jest to prawda, ponieważ dodaje nam ono energii na cały dzień, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego i sprawia, że w ciągu dnia nie odczuwamy tak silnego głodu - mówi Anna Jardanowska, dietetyk z Centrum Fitness Fabryka Formy. - Dlatego też śniadanie powinniśmy jeść codziennie i zadbać o to, by było zdrowe oraz wartościowe odżywczo - dodaje.

 

Bez porządnego śniadania człowiek nie jest w stanie poprawnie funkcjonować aż do lunchu. Lepiej się nie skazywać na burczenie w brzuchu i wymuszone wycieczki do obecnego w wielu zakładach pracy i szkołach automatu z batonikami. Te ostatnie są naszym najgorszym wrogiem - zamiast dodawać nam energii, karmią samą tkankę tłuszczową.

 

Pozostawanie od rana głodnym jest też pułapką z tego względu, że ludzki organizm interpretuje post jako zagrożenie dostaw paliwa, na które odpowiada na swój własny, wyuczony sposób: gromadzi zapasy, tkanka tłuszczowa rośnie, a my się później dziwimy efektom.

 

Dlatego trzeba pamiętać, że śniadanie powinno stanowić około 20-30 proc. spożywanych przez nas w ciągu dnia kalorii. Zjeść je powinniśmy w ciągu godziny od przebudzenia. Jego wielkość i dobór produktów musi też odpowiadać indywidualnemu stylowi życia i zapotrzebowaniu na kalorie danej osoby. A co najlepiej jeść?

 

- W większości przypadków można postawić na sprawdzone i łatwe w przygotowaniu zestawy - radzi Anna Jardanowska. - To na przykład płatki owsiane z mlekiem lub jogurtem, z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, orzechów i pestek, np. dyni lub słonecznika. Dobrym początkiem dziennego jadłospisu są też kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem warzyw i drobiowej chudej wędliny lub chudego twarogu - dodaje.

 

To, co zdołamy zjeść rano i koło południa, do końca aktywnego dnia zwykle zdążymy spalić. Dlatego też lepiej jest jeść obficie właśnie rano, kiedy musisz pracować na pełnych obrotach. Jeśli chcesz stracić parę kilo, posiłek z samej sałaty i pomidorów zarezerwuj sobie na wczesną kolację.

 

Wprawdzie w krajach śródziemnomorskich powszechny jest zwyczaj, według którego śniadanie je się skromne, ponieważ wszyscy wciąż czują się pełni po niedawnej, długiej i obfitej kolacji - zwłaszcza takiej spożywanej na świeżym powietrzu, przy dobrym winie, śpiewach i ożywionych dyskusjach.

 

Pamiętajmy jednak, że kultywujący ten zwyczaj Włosi czy Hiszpanie znacznie częściej niż Polacy dbają o dobór jadłospisu, unikając frytek, hamburgerów, jedząc dużo owoców morza, a pizzę zostawiając raczej turystom. Podobno w utrzymaniu dobrej sylwetki również pomaga im śródziemnomorskie słońce...

ZOBACZ WIDEO

Zobacz także
  • Niekontrolowany wzwód może zdarzyć się wszędzie... Dieta paleo - dobra dla faceta?
  • Tabbouleh Kuchnie świata: bliskowschodnie przekąski
  • Testowane Matuszewskim: pyszności i... Testowane Matuszewskim: pyszności i pomyłki
Komentarze (47)
Dietetyk radzi: jedz śniadanie, bo pożałujesz
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: strongman

    Oceniono 112 razy 64

    Polacy mawiają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i żyją średnio 67 lat i mają nadwagę średnio 8 kg. Włosi i Francuzi na śniadanie piją kawę i jedzą małą bułeczkę, a za najważniejszy posiłek uważają kolację. Żyją odpowiednio 83 i 81 lat. Włosi mają średnio 4 kg zbędne, a Francuzi mają niedowagę 3 kg.
    Ot, mądrości ludowe...

  • avatar

    Gość: charlie

    Oceniono 67 razy 53

    @strongman

    a jak przeciętny Kowalski ma żyć długo, skoro od dziecka trują go solą przemysłową, kurczakami na antybiotykach, wieprzowiną na sterydach, wędlinami Constar...

  • avatar
  • avatar

    Gość: older

    Oceniono 37 razy 31

    mam 123 lata, bo jadam 4 śniadania dziennie!

  • avatar
  • avatar

    passazer

    Oceniono 25 razy 25

    "Pamiętajmy jednak, że kultywujący ten zwyczaj Włosi czy Hiszpanie znacznie częściej niż Polacy dbają o dobór jadłospisu, unikając frytek, hamburgerów, jedząc dużo owoców morza, a pizzę zostawiając raczej turystom."

    Czyli jeśli będę dbał o dobór jadłospisu, unikał frytek, hamburgerów, pizzy itp. I jadł przy tym dużo owoców morza, to obfite śniadanie mogę sobie spokojnie odpuścić. I od tego trzeba było zacząć:)

  • avatar

    ka-mi-la789

    Oceniono 26 razy 20

    Ciekawa jestem, ile razy jeszcze będziemy czytać brednie wypowiadane nie znoszącym sprzeciwu tonem przez ekspierdów, których wiedza o żywieniu człowieka pochodzi sprzed półwiecza.

  • avatar

    Gość: ela

    Oceniono 28 razy 18

    mam prawie 62 lata, na zdrowie nie narzekam., a sniadan nie jem od ponad 40 lat.

  • avatar

    Gość: nie_jem_sniadania

    Oceniono 23 razy 15

    Ponoć czlowiek zyje na ziemi klila milionów lat ( lub o 6 tys wg Biblii) Przez 99% tego czasu człowiek zanim zjadł musiał wykonac prace - zebrać, wydoic, upolować itp aby zjeśc. Rano to tylko była woda i to co zostało z dnai poprzedniego, więc snioadanie nie było podstawa do wyzywienia. I przez te miliony lat tak ukształtowal sie nasz organizm, że jak jemy rano, w południe i wieczorem to znaczy ze trzeba odkładać na gorsze czasy - tłuszczyk rosnie.
    Pozdrawiam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy