Dlaczego warto jeść borówki

Borówki to nie tylko witaminy! Naukowcy dowiedli, że te niewielkie owoce dzięki obfitości antocyjanów wspomagają ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Korzyści z ich jedzenia jest jednak wiele więcej.

Zawarte w borówkach antyoksydanty mają działanie przeciwnowotworowe, wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. Do tego w 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw.

 

Borówki poprawiają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i zmniejszają ryzyko alzheimera. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, jak również wzmacniają serce i układ krwionośny. To zasługa dużej zawartości innego cennego składnika - resweratrolu.

 

Ponadto te niewielkie owoce są niezwykle bogate w witaminę C, która wzmacnia naszą ogólną odporność, a także w witaminę K, przyczyniającą się do wzmocnienia kości. Z kolei zawarty w nich kwas foliowy i niacyna zapobiegają infekcjom i pomagają je leczyć.

 

To jednak nie koniec wspaniałości kryjących się w niewielkich borówkach. Znajdujące się katechiny przyspieszają metabolizm i zmniejszają apetyt, przez co wspomagają odchudzanie. Ogólnie borówki są niskokaloryczne. 100 g tych owoców to tylko 80 kcal.

Więcej o: