Jak przyrządzić spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino [łatwy przepis]

Pasta i Basta
18.05.2015 13:54
Szef kuchni restauracji włoskiej Pasta i Basta poleca przepis na spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino - najprostszą pastę pod słońcem. Możesz użyć gotowego makaronu lub przygotować domowe spaghetti. Potem wystarczy tylko dodać sos i gotowe. Uwaga, Aglio Olio musi być ostre jak brzytwa!

Składniki:

oliwa z oliwek - 90ml
czosnek - 1 lub 2 ząbki
peperoncino - szczypta
natka pietruszki - 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania

Sposób przyrządzenia spaghetti aglio olio e peperoncino

Siekamy czosnek i natkę pietruszki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek, sól, pieprz, papryczkę peperoncino oraz posiekaną natkę pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z przyprawami wkładamy ugotowane wcześniej al dente spaghetti. Mieszamy i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i gotowe.
Więcej o: