Drinki - zabawa ogniem

Te drinki rozpalą nawet najbardziej sztywną zimową imprezę. Flambirowane, czyli płonące koktajle, podpala się przed podaniem tylko na chwilę, choć bywają twardziele, którzy zabawiają się w połykaczy ognia. Gaśnica w dłoń i pijemy!

Płonący B-52

drinki, B-52 , alkohol

 

Kahlua

Bailey's

Grand Marnier

 

Wypełnij kieliszek w jednej trzeciej kahluą. Delikatnie, po "brzuszku" łyżeczki, dolej bailey'sa, tak żeby utworzyć dwie osobne warstwy. Dopełnij kieliszek trzecią warstwą z likieru Grand Marnier. Jeśli grand marnier jest zimny, wierzch skrop kilkoma kroplami rumu Bacardi 151. Podpal, wypij przez słomkę.

Backdraft

 

shot Sambuki

shot Cointreau

kilka szczypt cynamonu

kostka lodu

Największym atutem tego drinka jest, oczywiście, imprezowy ceremoniał picia. Nie spalcie sobie brwi!

drinki, Backdraft, alkohol

Na talerzyku postaw mały kieliszek wypełniony sambucą. Do szklanki koktajlowej nalej shot cointreau i rozprowadź je po ściankach naczynia. Podpal i po chwili z wysoka przelej do kieliszka z sambucą. Płonący alkohol może rozlać się na talerzyk.

 

 

 

 

 

Po chwili przykryj kieliszek odwróconą szklanką koktajlową. Ogień w środku wygaśnie, płomyki na zewnątrz możesz zdmuchnąć.

Odczekaj chwilę i podnieś szklankę, wrzuć do środka kostkę lodu i natychmiast przykryj otwór dłonią.

drinki, Backdraft, alkohol

 

drinki, Backdraft, alkohol

Płomienie posyp cynamonem, żeby się iskrzyło.

drinki, Backdraft, alkohol

drinki, Backdraft, alkohol

Pijący opróżnia kieliszek przez słomkę, którą następnie wsuwa między palcami barmana do szklanki koktajlowej i "wdycha" opary, częściowo skroplone przez lód.

 

Backdrafta serwował nam Kamil Hardasiewicz, szef baru w Blue Cactus Restaurant & Bar oraz klubie Iguana Lounge.

Płonący Lemon Drop

drinki, Płonący Lemon Drop , alkohol

wódka cytrynowa

odrobina Galliano

odrobina rumu Bacardi 151 (w ostateczności zastąp go spirytusem)

pół plasterka cytryny

szczypta brązowego cukru

 

Do kieliszka nalej wódkę i galliano.

Połóż cytrynę na krawędzi szkła, posyp cukrem i skrop rumem. Podpal rum. Odczekaj, aż cukier lekko się skarmelizuje i zgaś płomień. Zliż cukier i wypij wódkę. Na zakończenie możesz wgryźć się w cytrynę.

Płonący Doktor Pepper

drinki,Płonący Doktor Pepper  , alkohol

pół szklanki piwa

amaretto

rum Bacardi 151  (w ostateczności zastąp go spirytusem)

 

Wypełnij kieliszek do wódki w połowie amaretto, dolej rumu. Podpal rum, odczekaj chwilę i kieliszek wrzuć do piwa. Wypij dość szybko.

 

 

Opracował: Stanisław Niegolecki

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Sławomir Smolarek (montaż), stylizacja: Zuzanna Wiciejowska

Zobacz też na Logo24:

alkohole, drinki

Wstrząs alkoholowy

Wódka i shaker to podstawa. Obowiązkowo lód. Nieco kolorowej egzotyki, na przykład cząstka mango, limonki, melona. Wstrząsnąć, nie mieszać. To wszystko.

10 drinków na karnawał

Barmani z 10 modnych polskich klubów specjalnie dla czytelników "Logo" proponują najciekawsze, ich zdaniem, kolorowe koktajle.

Nie tylko szampan

O drinkach z win musujących

Żeby się poczuć barmanem we własnym domu, potrzeba naprawdę niewiele.

Najważniejsza jest chęć eksperymentowania i miłego spędzenia czasu.

Wszystko inne jest już drugorzędne. Przecież masz chyba w kuchni słoik z zakrętką?

Więcej o: