Kucharz roku poleca: 4 zupy w kwadrans

Szybka przekąska kojarzy się raczej z wyjściem na kebab lub zamówieniem pizzy. A przecież można w domu błyskawicznie ugotować zupę. Uwierz - wystarczy piętnaście minut.
1 Zupa Tom Yum z makaronem Zupa Tom Yum z makaronem Fot. Paweł Kiszkiel

Zupa Tom Yum z makaronem (kuchnia tajska)

Składniki: 200 g makaronu, 1/4 główki kapusty pekińskiej, 1 małe czerwone chilli, 1/2 pęczka świeżej kolendry, 200 ml mleka kokosowego, 1 kostka rosołowa, 1 małe opakowanie pasty tom yum, 1 niewielka pierś z kurczaka.

Przygotowanie: Ugotuj makaron, następnie odcedź i przełóż do miseczki. Kapustę pekińską poszatkuj, kolendrę i chilli posiekaj i dołóż do miseczki z makaronem. W garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj mleko kokosowe, kostkę rosołową i pastę tom yum.

Gotuj pięć minut. Mięso pokrój w dużą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm) i dołóż do zupy. Gotuj kolejne pięć minut. Po tym czasie wlej gorącą zupę wraz z mięsem do miseczki z pozostałymi składnikami. Natychmiast podawaj.

2 Cebulowa z parmezanem Cebulowa z parmezanem fot. Paweł Kiszkiel

Cebulowa z parmezanem (kuchnia francuska)

Składniki: 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 20 g masła, 1 kostka rosołowa, 2 gałązki świeżego tymianku, szczypta suszonego estragonu, 120 gr parmezanu.

Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i podsmaż wszystko na maśle w rondlu. Gdy cebula zmięknie, wlej 400 ml wody, dodaj kostkę rosołową i zioła. Gotuj powoli około 10 minut. Ser zetrzyj na tarce. Zupę nalej do miseczki, zasyp serem i podawaj. Doskonale smakuje z grzankami.

3 Krem z pieczonej papryki Krem z pieczonej papryki Fot. Paweł Kiszkiel

Krem z pieczonej papryki z fetą i chorizo (kuchnia hiszpańska)

Składniki: 2 żółte papryki , 50 ml oliwy,  sól,  1 kostka rosołowa,  2 ząbki czosnku, 150 g kiełbasy chorizo lub innej paprykowej,  1/2 kostki sera feta, 1/2 pęczka szczypiorku.

Przygotowanie: Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop obficie oliwą i dopraw solą.

Upiecz w piekarniku w 220 stopniach przez 10 minut. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni. W tym czasie w garnku zagotuj 300 ml wody z kostką rosołową.

Dodaj czosnek i upieczoną paprykę wraz oliwą z pieczenia. Całość dokładnie zmiksuj i przelej na talerz.  Połóż na zupie kawałki fety, posiekany szczypiorek i chorizo.

4 Szybki krem pomidorowy Szybki krem pomidorowy fot. Paweł Kiszkiel

Szybki krem pomidorowy (kuchnia włoska )

Składniki: 1 mała cebula , 400 g pomidorków cherry (mogą być też zwykłe), 3 ząbki czosnku,  garść świeżego rozmarynu,  garść świeżej bazylii,  80 ml oliwy, szczypta soli, pieprzu i cukru  grzanki.

Przygotowanie: Cebulę pokrój w cząstki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pomidorki, zioła, czosnek i całość skrop oliwą. Upiecz w 220 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie przelej wszystko do miksera. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj i podawaj z grzankami i listkami bazylii.

5 Witek Iwański - superkucharz Witek Iwański - superkucharz fot. Paweł Kiszkiel

Kto za tym stoi?

O pomoc w przygotowaniu czterech przepisów poprosiliśmy zawodowca. Witek Iwański jest laureatem pierwszej edycji plebiscytu "Kucharz - odkrycie roku" miesięcznika "Kuchnia".

Teraz szefuje w restauracji Aruana w hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku nad Zalewem Zegrzyńskim.

Warunki postawiliśmy wyśrubowane: zupy mają być smaczne, ciekawe - by można podać je czasami gościom (bo przecież kumplom nie zaserwujesz pomidorówki od mamy) i łatwe do zrobienia.

Czas przygotowania - maksymalnie kwadrans. Witek Iwański spisał się na medal. Sam spróbowałem, więc wiem. Teraz czas na ciebie

Komentarze (19)
Kucharz roku poleca: 4 zupy w kwadrans
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar
  • avatar

    madelainew

    Oceniono 36 razy 30

    rzeczywiście, bardzo proste, męskie zupy :) i porcje w sam raz, żeby się chłop po powrocie z pracy najadł :)

  • avatar

    clevland

    Oceniono 46 razy 28

    Kostka rosołowa- a później się ludzie dziwią, że mają problemy zdrowotne itd.

    Co zamiast? Smażona cebula, kabanos, czosnek, przyprawy,

  • avatar

    lowca_lemmingow

    Oceniono 68 razy 22

    Kucharz roku i kostka rosołowa..... ha ha ha !!!!! To jak Michnik i order Orła Białego.

  • avatar

    kindofmagic

    Oceniono 46 razy 18

    Zupa z kostką rosołową... dziękuję, nie czytam dalej.

  • avatar

    hihot.md

    Oceniono 19 razy 17

    15 minut to trwa rozkminianie przepisu. ;-)
    Większość z tych zup robi się dużo dłużej, No chyba, że dla kogoś cebulowa to woda z cebulą na kostce rosołowej...

  • avatar
  • avatar

    a-thomek

    Oceniono 9 razy 3

    Nie rozumiem oburzenia z powodu kostki rosołowej (choć nie używam).
    Przecież to są przepisy na szybkie zupy, więc nie ma mowy o gotowaniu wywaru przez 3 godziny, ani nawet przez 30 minut w szybkowarze - na tym opiera się ten koncept.
    Czy naprawdę zawali się świat, gdy raz na rok, gdy zajdzie taka konieczność, ktoś dorzuci do zupy kostkę czy bulionetkę? (przypominam, że sam tego nie używam).

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX