Wspaniała dwunastka: najciekawsze polskie małe browary

Aż trudno w to uwierzyć, ale w ciągu ostatnich 5-6 lat w Polsce otwarto ponad 40 nowych browarów. Od roku tempo jest jeszcze bardziej zawrotne - browary powstają co 2-3 tygodnie. Dla tych, którym trudno nadążyć za zmianami, wybraliśmy 12 najciekawszych naszym zdaniem małych producentów piwa. Ale namawiamy, by był to początek piwnej przygody. Może następny browar powstanie obok twojego domu?
Nasz subiektywny wybór najciekawszych minibrowarów w Polsce Nasz subiektywny wybór najciekawszych minibrowarów w Polsce kompilacja

Renesans lokalnego piwa

W 1997 r. Michael Jackson, najsłynniejszy autor książek i artykułów o piwie, napisał: "Jeszcze nigdy w historii ludzkości nie produkowano tak wielu wspaniałych piw". A my w połowie 2013 r. bez większego ryzyka możemy napisać: jeszcze nigdy w historii Polski nie warzono tak wielu wspaniałych piw! Duzi, średni i najmniejsi postanowili nadrobić wieloletnie zaległości i mamy boom - setki zupełnie nowych, dobrze nawarzonych piw.

Najbardziej cieszy nas nie zmiana ilości, ale jakości. Począwszy od połowy lat 90., polskie browary zanudzały piwoszy kolejnymi jasnymi, łagodnymi lagerami. Tymczasem w USA, Wielkiej Brytanii czy w Danii od lat najbardziej poszukiwanym towarem wśród wyrobionych piwoszy są wyraziste, dobrze nachmielone piwa.

Wreszcie doczekaliśmy tego i w Polsce. W sklepach i pubach mamy coraz więcej świetnie uwarzonych piw w nieznanych wcześniej rodzajach, takich jak Rauchbock (wędzony koźlak), Extra Special Bitter (dobrze nachmielone ale) czy Witbier (białe, aromatyczne piwo w stylu belgijskim).

Symbolem zmian jest IPA - czyli India Pale Ale. Ten skrót oznacza najbardziej bezkompromisowe piwa o różnym kolorze i mocy, obficie chmielone angielskimi, australijskimi, a przede wszystkim amerykańskimi odmianami chmielu. Za zmianę na półkach i w kranach podziękujmy przede wszystkim polskim piwowarom domowym, którzy swoje doświadczenia zebrane w domowych mikrobrowarach przenoszą teraz do browarów komercyjnych od Podhala po Bałtyk.

Piwny boom to nie tylko nowe browary, ale również specjalistyczne puby, oferujące po kilkanaście i więcej kranów z piwem. To tzw. multitapy, gdzie oferta w barze zmienia się codziennie - w ten sposób w ciągu miesiąca w jednym miejscu można spróbować kilkadziesiąt zupełnie różnych piw prosto z beczki. Swoje multitapy mają m.in. Kraków, Łodź, Wrocław, Gdańsk, Warszawa i Poznań.

Prezentujemy 12 wybranych browarów, w których piwa warzą pasjonaci. Wymienione browary są otwarte dla zwiedzających - jeśli nawet nie oferują oficjalnie takiej możliwości, to bez większego problemu można się umówić na spotkanie. Wizyta w browarze to nie tylko możliwość podpatrzenia piwowara przy pracy, ale tez zwykle przyjemna degustacja piwa prosto z tanka leżakowego.

Wspaniała dwunastka: najciekawsze polskie małe browary, alkohol, piwofot. Bracki Browar Zamkowy, Cieszyn

Historyczny polski browar z Cieszyna Historyczny polski browar z Cieszyna fot. Bracki Browar Zamkowy

Bracki Browar Zamkowy

ul. Dojazdowa 2, Cieszyn

www.grupazywiec.pl

Najstarszy polski browar stosujący klasyczna, otwartą fermentację nieprzerwanie od 1846 r. O dziwo, ten tajemniczy, na wskroś tradycyjny XIX-wieczy browar jest częścią Grupy Żywiec. W Cieszynie na co dzień warzy się jasnego lagera Brackie, zaś raz do roku Grand Championa Festiwalu Birofilia. Do tej pory powstały cztery takie wyjątkowe piwa. Był m.in. świetny belgijski Pale Ale, a ostatnio Bracki Rauchbock, nawarzony wspólnie przez autora zwycięskiej receptury Andrzeja Milera i głównego piwowara w Zamkowym Dominika Szczodrego.

Gdzie: W sklepach bez problemu znajdziecie ciemny i treściwy Porter Żywiecki.

Browar Kormoran z Olsztyna działa już od 20 lat. Browar Kormoran z Olsztyna działa już od 20 lat. fot. Browar Kormoran

Browar Kormoran

ul. Gen. Sikorskiego 2, Olsztyn

browarkormoran.pl

Otwarty w 1993 r. w Olsztynie, jest jednym z pierwszych prywatnych browarów w Polsce po 1989 r., a obecnie również jednym z najciekawszych. Duża w tym zasługa piwowara Macieja Mielęckiego, który nie boi się eksperymentów: Orkiszowe z Czosnkiem czy gotowany bez chmielu Gruit to niektóre propozycje z ostatnich miesięcy. W świecie doceniono Portera Warmińskiego, który podczas ostatniej edycji European Beer Star w Monachium zdobył zloty medal w kategorii Porterów Bałtyckich.

Gdzie: Piwa z Kormorana bez trudu znajdziecie w sklepach w całej Polsce.

Browar Widawa Browar Widawa fot. Browar Widawa

Browar Widawa

ul. Wrocławska 97, Chrząstawa Mała

browarwidawa.pl

Jeden z najmłodszych polskich browarów rzemieślniczych, dowodzony przez Wojtka Frączyka. Widawa zasłynęła odważnymi piwami warzonymi we współpracy z blogerem Tomkiem Kopyrą. Tak powstał m.in. Shark - najmocniej chmielone piwo w Polsce w ub.r. W połowie 2013 r. duet Widawa & Kopyr zaproponował Misia. To piwo w stylu PIPA (Polish IPA), nawarzone z ogromną ilością polskiego chmielu w szyszkach.

Gdzie: Piwa bywają w specjalistycznych sklepach i pubach, ale najłatwiej napić się ich w browarze, dzielącym karczmę z restauracją Czarny Kur.

Browar Artezan Browar Artezan fot. Browar Artezan

Browar Artezan

Natolin 27, Natolin

artezan.pl

Piwowarzy domowi - Darek Doroszkiewicz, Jacek Materski i Piotr Wypych - zrealizowali swoje marzenia i od 2012 r. na niewielką skalę warzą piwa górnej fermentacji. Największą popularność zyskał Pacific IPA - orzeźwiające, dobrze nachmielone jasne ale. W browarze nieprzerwanie eksperymentują. Ostatnio z leżakowaniem piwa w drewnianych beczkach po winie. Pierwszym piwem z tej serii jest Artezan Château.

Gdzie: Browar nie ma firmowej piwiarni, wyrobów Artezana trzeba szukać w specjalistycznych sklepach i pubach w Polsce.

Minibrowar Haust Minibrowar Haust fot. Minibrowar Haust

Minibrowar Haust

pl. Pocztowy 9, Zielona Góra

haust.pl

W niewielkim browarze w zabytkowej części Zielonej Góry warzą piwa od 2005 r. Haust zdobył kilka nagród w Konkursie Piw Rzemieślniczych Birofilia, bardzo spodobał się wyrazisty Pils. Jarek Sosnowski, główny piwowar, od roku eksperymentuje z mocno nachmielonymi piwami. Początkiem serii jest dobrze przyjęty Red AIPA. W maju zadebiutował Ox - Imperialna IPA, potężnie nachmielone, jasne piwo o mocy porteru.

Gdzie: Haust wysyła piwa do kilku sklepów i pubów w Polsce, ale najlepiej odwiedzić klimatyczny browar.

Brovarnia Gdańsk Brovarnia Gdańsk fot. Brovarnia Gdańsk

Brovarnia Gdańsk

ul. Szafarnia 9, Gdańsk

brovarnia.pl

To jeden z najładniejszych polskich browarów, uruchomiony w 2008 r. w starym spichlerzu nad brzegiem Motławy, obok wyremontowanej niedawno gdańskiej mariny. Masywny ceglany budynek mieści mikrobrowar, restaurację i hotel. Za piwo odpowiada tutaj Michał Saks, który spopularyzował Brovarnię wśród piwoszy świetnymi interpretacjami stylów IPA czy Marcowym Dymionym.

Gdzie: Aby skosztować tych piw, trzeba wybrać się do Gdańska. Browar nie wysyła swoich produktów poza miejsce warzenia.

Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo fot. Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo

Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo

Aleja Krakowska 77, Wólka Kosowska

manufakturapiwna.pl

Podwarszawski Browar Jabłonowo przez lata kojarzony był z niezbyt ambitną ofertą piw mocnych i tanich. Dwa lata temu zdecydował się sięgnąć po pomoc piwowara domowego. Tym razem już oficjalnie - stworzono Manufakturę Piwną, a do współpracy zaproszono Marcina Chmielarza. W ten sposób na rynku pojawił się Altbier, Klasztorne i Trzy Zboża.

Gdzie: Piwa są dość powszechnie dostępne na terenie całej Polski.

Browar Rzemieślniczy Z&Z Browar Rzemieślniczy Z&Z fot. Browar Rzemieślniczy Z&Z

Browar Rzemieślniczy Z&Z

Wojkówka 60, Wojaszówka

zzbrowar.pl

Jeden z najmniejszych polskich browarów zlokalizowany w jednej z najmniejszych miejscowości. Piotr Zajdel i Krzysztof Ziobro warzą we wsi Wojkówka na Podkarpaciu, w połowie drogi między Krosnem a Rzeszowem. W ciągu pierwszych trzech miesięcy działalności browar przygotował m.in. solidnie nachmielonego pilsa, a także Witbiera i stouta mlecznego.

Gdzie: Wyłącznie na miejscu. Chętnych na biesiadę z okolic Krosna i Rzeszowa wozi specjalny bus.

browar Pinta browar Pinta fot. PINTA

PINTA

Browar kontraktowy. Aktualne miejsce warzenia:

Browar na Jurze w Zawierciu, ul. Paderewskiego 114 Zawiercie

browarpinta.pl

W ciągu dwóch lat PINTA wypuściła na rynek 20 bardzo różnych piw, w większości w odmianach, w których nie warzył wcześniej żaden polski browar (m.in. świetny Atak Chmielu). PINTA, założona przez Grzegorza Zwierzynę, Marka Semlę i autora tego tekstu, to browar kontraktowy - warzy piwo w wynajętym browarze i odpowiada za cały proces produkcji i dystrybucji piwa.

Gdzie: W specjalistycznych sklepach i pubach.

Minibrowar MajEr Minibrowar MajEr fot. Minibrowar MajEr

Minibrowar MajEr

ul. Studzienna 8, Gliwice

minibrowarmajer.pl

Browar rzemieślniczy połączony z elegancką restauracją powstał w Gliwicach w 2011 r. Od tamtego czasu w ofercie pojawiło się kilka ciekawych stylów piwa, w tym wędzone, stout mleczny oraz koźlak. Funkcję piwowara pełni w Gliwicach Michał Grossmann, który piwowarskie doświadczenia zbiera od końca lat 90., kiedy warzył swoje pierwsze piwa jeszcze w domu.

Gdzie: Piwa z logo MajEr w ostatnim czasie pojawiają się w specjalistycznych sklepach w Polsce, ale najłatwiej spróbować ich w browarze.

AleBrowar AleBrowar fot. AleBrowar

AleBrowar

Browar kontraktowy. Aktualne miejsce warzenia:

Browar Gościszewo, Gościszewo 11, Sztum

alebrowar.pl

Jeden z dwóch najpopularniejszych, obok PINTY, polskich browarów kontraktowych. AleBrowar produkuje m.in. przebojowy Black Hope (w stylu Black IPA). Bartek Napieraj, jeden z założycieli AleBrowaru, od początku warzy wyłącznie piwa górnej fermentacji - niedługo być może we własnym browarze, którego otwarcie zapowiedziano na koniec 2013 r.

Gdzie: W specjalistycznych sklepach i pubach.

Browar Lwówek Browar Lwówek fot. Browar Lwówek

Browar Lwówek

ul. Traugutta 7, Lwówek Śląski

browar-lwowek.com.pl

Jeden z najstarszych czynnych polskich browarów, atrakcyjnie położony w centrum Lwówka Śląskiego. Nawet jeśli na rok 1209 podawany na etykietach popatrzymy z przymrużeniem oka, to sam browar jest zabytkiem przemysłu. Grzegorz Ickiewicz, główny piwowar w Lwówku, warzy kilka piwa dolnej i górnej fermentacji, z których najlepsze opinie zbiera Lwówek Belg - aromatyczne piwo w kolorze herbaty w stylu Belgijskiego Pale Ale.

Gdzie: Piwa są dostępne dość powszechnie na terenie całej Polski.

Więcej o:
Komentarze (131)
Wspaniała dwunastka: najciekawsze polskie małe browary
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 150 razy 136

    może nareszcie koncerny naucza się , ze nie można robic gó...... ego produktu i sprzedawac go jako nie wiem co. marketing to nie wszystko - przede wszystkim potrzebny jest dobry produkt. Prawie... robi różnicę :)

  • saintloup

    Oceniono 100 razy 94

    Produkcja koncernowych, chemicznych sikow powinna byc prawnie karana.

  • Gość: k

    Oceniono 32 razy 32

    Nie ma to jak wolny rynek! Jeszcze kilka lat temu wyglądało to dość nieciekawie i zapowiadało się, iż piwo na polski rynek wyłącznie będą produkować Heineken i Carlsberg, a tu jak grzyby po deszczu pojawiają się nowe małe browary.

  • Gość: zed

    Oceniono 35 razy 29

    Lwówek Książęcy - klasyczny lager nie ma sobie równych, świeży smaczniejszy od tych najsmaczniejszych czeskich lagerów! A na upalne dni polecam Lwówek Wrocławskie, to 10-tka klasyczny pils, wysmienicie gasi pragnienie!

  • Gość: Darek

    Oceniono 33 razy 19

    Wypadałoby wspomnieć jeszcze o Browarze na Jurze. Ich Stout Czekoladowy, czy Bursztynowe, to świetne piwa.

  • Gość: nie podpisze sie

    Oceniono 11 razy 11

    brakuje Raciborskiego...genialne klasyczne

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX