Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]

28.03.2017 13:32
Oto zupełnie subiektywny wybór 10 dań z polskich restauracji, które nie zrujnują kieszeni, ale przyjemnie popieszczą nasze podniebienia. Dostałam proste zadanie: niech będzie smacznie, ale jest jeden warunek: rachunek nie może przekroczyć 25 złotych.
1 Mintaeats.com - blog Małgosi Minty Mintaeats.com - blog Małgosi Minty Fot. materiały prasowe

Sushi za ćwierć miliona

Londyńska ulica huczała swego czasu od plotek, jak to jednego z azerskich magnatów naftowych naszła ochota na sushi. Wysłał więc swojego pomagiera prywatnym samolotem z samego Baku do jednej z londyńskich knajp, za co zapłacił prawie ćwierć miliona złotych. To żadna filozofia. My, szukając najlepszych dań, ustaliliśmy budżet 10 tysięcy razy mniejszy. Jak udowodniła nasza ekspertka, w tym przedziale cenowym też można znaleźć prawdziwe perełki. I to w Polsce. Smacznego!

Zdjęcia dań: Michał Mutor; Małgosia Minta; Tomirri Photography; Cookandwatch.com/VietStreetFood; Piotr Tuora; Tomek Kurek; Bartosz Dziamski; Jan Pawlak; materiały prasowe

2 Szakszuka Szakszuka

Szakszuka, SAM Kameralny Kompleks Gastronomiczny (Warszawa)

Szakszuka to danie wywodzące się z regionu Bliskiego Wschodu. Pod egzotyczną nazwą (która oznacza mniej więcej tyle co "bałagan") kryją się jajka w pomidorowo-paprykowym sosie, doprawionym mieszanką arabskich przypraw, m.in. czosnku i kuminu, oraz garścią świeżej kolendry czy pietruszki wieńczącej dzieło. Niby proste, a wymaga wprawy: sos musi byś odpowiednio słodko-ostry, jajka nie nazbyt ścięte, a całość wydana na stół w sekundzie, gdy danie jest gotowe. W SAM-ie podają ją z rewelacyjnym pieczonym na miejscu pieczywem na zakwasie.

Szakszuka: 18 zł
Gdzie? SAM, ul. Lipowa 7a lub Rydygiera 9c (+piekarnia), Warszawa

3 Gofry z jajkiem i bekonem Gofry z jajkiem i bekonem

Gofry z jajkiem i bekonem, Dinette (Wrocław)

Stare przysłowie mówi, że śniadanie wypada zjeść królewskie. A to powinno zaspokoić wasz głód na kilka godzin. Chrupiące, ale miękkie w środku gofry, na nich plastry zgrillowanego na rumiano bekonu, sadzone jajka oraz - tak tak, to ma sens! - porcja złocistego syropu klonowego. Takie śniadanie zjecie w Dinette we Wrocławiu. Jeśli tu przyjdziecie z "bekonosceptykiem", rekomenduję śniadanie marokańskie - pajdę firmowego chleba na zakwasie, lekko opieczonego, z hummusem, awokado, jajkami w koszulce i za'atarem lub bogato obłożone owocami tosty francuskie.

Gofry z bekonem i dwoma jajkami sadzonymi: 18 zł
Gdzie? Dinette, pl. Teatralny 8, Wrocław

4 Raviolo Raviolo

Otwarte raviolo z selera z kalafiorem i truflami, Ale Wino (Warszawa)

Niech nie zwiedzie cię nazwa, nie kryją się pod nią włoskie pierożki, ale "pierożki" z plasterków cieniutko skrojonego korzenia selera, wypełnione farszem z siekanego, przesmażonego na maśle kalafiora. Na okrasę palone masło o orzechowym smaku, strużki aromatycznych trufli oraz figlarne kiełki, świeże zioła lub płatki kwiatów - co tam akurat jest za oknem restauracji.

Otwarte raviolo z selera: 26 zł (wybaczcie mi tę złotówkę)
Gdzie? Ale Wino, ul. Mokotowska 48, Warszawa

5 Raviolo Raviolo

Raviolo con uovo, Mąka i woda (Warszawa)

Flagowym produktem Mąki i Wody jest neapolitańska pizza, pieczona w zwieńczonym kopułą piecu, który przyjechał do restauracji prosto z Włoch. I na pewno na pizzę - taką z nieco wyższymi, ale wypieczonymi na chrupiąco brzegami - warto tu wpaść, zwłaszcza że co miesiąc w menu pojawiają się nowe kreacje pomysłu szefa kuchni Pawła Fabisia. O ile pizzowy asortyment, przynajmniej w części, jest zmienny, o tyle jedno danie w menu jest zawsze.

To raviolo con uovo, czyli duży włoski pierożek (naprawdę solidnej wielkości), skrywający w swoim wnętrzu kremowe nadzienie z ricotty domowej produkcji, w którym kryje się półpłynne żółtko. Uwaga: to danie z kategorii "do mlaskania", po którym na buzi pojawia się sielski uśmiech, a w głowie - marzenie o krótkiej drzemce.

Raviolo con uovo: 22 zł
Gdzie? Mąka i woda, ul. Chmielna 13a, Warszawa

6 Hummus Hummus

Hummus z za'atarem i karmelizowaną cebulką, W Kontakcie (Wrocław)

Hummus wyrósł do rangi jednej z najpopularniejszych przekąsek. A o to, gdzie serwują "ten naj", można by pewnie kruszyć kopie. Zamiast oddawać się dyskusjom, my wolimy oddać się konsumpcji jednego z naszych ulubionych - hummusu z za'atarem z wrocławskiego W Kontakcie. Jest idealnie kremowy, w punkt tahinowy (tahinę, czyli pastę z utartego sezamu, wielbimy, ale w hummusie musi pojawić się w odpowiednich proporcjach), a w dodatku serwowany na kilka ciekawych sposobów, np. z za'atarem (czyli bliskowschodnią mieszanka przypraw składającą się m.in. oregano, tymianku, kuminu i sezamu), karmelizowaną cebulką i kolendrą lub z chrzanem z Wielunia, słodką papryką, koperkiem i czarnuszką, ale też klasycznie - z za'atarem, siekaną natką pietruszki i szczyptą słodkiej papryki (to mój osobisty faworyt). Do tego pita albo kromka chleba na zakwasie z lokalnej piekarni. Bardzo udane, zdrowe i modne danie.

Hummus z za'atarem, karmelizowaną cebulką, kolendrą i słodką papryką: 14 zł
Gdzie? W Kontakcie, ul. Benedykta Polaka 12/1b, Wrocław

7 Burger klasyczny Burger klasyczny

Burger klasyczny, Śródmieście (Gdynia)

Oprócz klasycznego burgera z wołowiną z cheddarem, bekonem, cebulką i piklowanymi ogórkami, w menu pojawiają się wariacje na jego temat, np. z camembertem, z nachosami i guacamole czy z karmelizowanym bekonem i płynnym żółtkiem. Wszystko w przyjemnie rumianej, miękkiej bułeczce spiętej patyczkiem, a do tego grubo ciosane fryty, wybrany sos oraz porcja sałaty.

Burger klasyczny: 22 zł
Gdzie? Śródmieście, ul. Mściwoja 9, Gdynia

8 Kanapka z porchettą Kanapka z porchettą

Kanapka z porchettą, Meat'n'Go (Kraków)

Marynowana w ziołach, a następnie długo pieczona wieprzowina to wynalazek kuchni włoskiej. W Meat and Go mięso marynowane jest przez dwie doby, a potem pieczone przez kilka godzin w odpowiednio zmienianej temperaturze. Dzięki temu nie tylko zyskuje wyjątkowy smak, ale też staje się kruche i - jak niesie wieść gminna - rozpływa się w ustach. Podawane w bułeczce razem z suszonymi pomidorami, roszponką i sosem demi glace. Kraftowe piwo do kompletu będzie bardziej niż na miejscu.

Kanapka porchetta: 20 zł
Gdzie? Meat and Go, ul. Dolnych Młynów 10, Kraków

9 Wietnamskie klasyki Wietnamskie klasyki

Pho lub banh mi, Viet Street Food (Warszawa)

Dawno, dawno temu, gdy nie było jeszcze Snapchata i Instagrama, był sobie bazar na Stadionie Dziesięciolecia. Jedni chodzili tam na zakupy, a inni na najfajniejsze wietnamskie jedzenie w stolicy. Dzisiaj bazaru ani stadionu już nie ma, ale apetyt na smaki Wietnamu pozostał. Tych warto spróbować w Viet Street Food - niewielkim lokalu na warszawskiej Saskiej Kępie. Podstawą menu są ikony wietnamskiego, ulicznego jedzenia, z zupą pho z ryżowym makaronem i płatkami wołowiny - gotowanej lub z woka. Warto też do nich wpaść na kanapki banh mi, do przyrządzania których używa się specjalnie wypiekanych bagietek (do wyboru są m.in. kanapki z długo pieczonym boczkiem lub marynowanym i smażonym tofu; ceny od 17 do 19 zł), czy "pyzę" banh gio z ciasta ryżowego, owiniętą w liść bananowca. Doskonałe!

Pho bo chin Ha Noi - zupa pho z makaronem ryżowym i gotowaną wołowiną, duża porcja: 20 zł
Gdzie? Viet Street Food, ul. Królowej Aldony 5, Warszawa

10 Mix pierogów Mix pierogów

Mix pierogów, A Nóż Widelec (Poznań)

Michał Kuter, szef kuchni A Nóż Widelec, w opinii wielu smakoszy uchodzi za mistrza tradycyjnej polskiej kuchni, której nadaje nowy wymiar i nieco współcześniejszą formę. Jeśli jednak mielibyśmy wpaść do A Nóż Widelca tylko na jedno jedyne danie, to byłyby to... pierogi Michała Mamy. Do wyboru ruskie ze śmietanowo-ziołowym sosem, z mięsem z kapustą - lub jeśli trudno nam podjąć decyzję - w komplecie, w postaci zestawu.

Mix pierogów: 26 zł
Gdzie? A Nóż Widelec, ul. Czechosłowaka 133, Poznań

11 Sernik Sernik

Bonus na deser: sernik z Cafe La Ruina (Poznań)

Który dokładnie? No tego ci nie powiem. Moim faworytem jest sernik waniliowy. Ale są tacy, który dadzą się pokroić za kawałek sernika kubańskiego doprawionego rumem Havana (!) albo sernik czekoladowy z chili. Bestseller kawiarni? Sernik o smaku mango. Jak widać - jest w czym wybierać.

Sernik: 14 zł
Gdzie? Cafe La Ruina, ul. Śródka 3, Poznań

Komentarze (36)
Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    joankb

    Oceniono 50 razy 42

    Jak trzeba być oderwanym od codziennej, polskiej rzeczywistości żeby śniadanie za 25 PLN uważać za TANIE????

  • Alf Alf

    Oceniono 31 razy 29

    Dania do 25 zł. Pierogi za 26.

  • avatar
  • avatar

    Gość: Fraiche85

    Oceniono 20 razy 10

    Smutne jest to, że mapa kulinarna Polski według autora tekstu kończy się na tych kilku polskich miastach. Czy jest to kwestia braku wiedzy czy raczej lenistwa ?

  • avatar

    aa1000

    Oceniono 12 razy 8

    z GW :

    >>Oto zupełnie subiektywny wybór 10 dań z polskich restauracji, które nie zrujnują kieszeni, ale przyjemnie popieszczą nasze podniebienia<<

    a poniżej filmik : >>Dla mężczyzny seks oralny bywa istotą związku<<

    SMACZNEGO !!!!

  • avatar

    Gość: tolek

    Oceniono 15 razy 5

    Mamy w domu gofrownicę dezala i co weekend sobie takie gofry serwujemy. Widzę, że to spora oszczędność, w porównaniu z tym, ile trzeba za coś takiego zapłacić w knajpie.

  • avatar

    Gość: Kajko75

    Oceniono 8 razy 4

    to juz nie ma grillowanego boczku, mamy teraz bekon? Mi sie wydawalo ze zawsze byly jajka na boczku, ale ja na kuchni polskiej w ogóle sie nie znam.

  • avatar

    Gość: Twój Pan

    Oceniono 5 razy 3

    W Poznaniu to chyba ulica Czechosłowacka, a nie Czechosłowaka.

  • avatar

    kris0104

    Oceniono 13 razy 3

    to oczywiscie kwestia samku, ale jajka z czyms lub na czyms slodkim to pomylka

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX