Omlet krok po kroku

Jeśli zrobisz jej na śniadanie jajecznicę, pomyśli, że jesteś oszczędnym chłoptasiem. Jeśli z tych samych składników przyrządzisz francuski omlet, z pewnością zostanie na kolejną noc. Oto przepis, krok po kroku, na omlet doskonały.

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisyOmlet francuski w odróżnieniu od grzybka czy omletu biszkoptowego składa się wyłącznie z jajek i wody (bądź śmietany), bez dodatku mąki czy proszku do pieczenia. Tajemnicą udanego omletu jest umiejętne roztrzepanie jajek z niewielką ilością wody i usmażenie go na maśle (najlepiej klarowanym) bądź oliwie, na początku delikatnie mieszając widelcem, dzięki czemu omlet będzie puszysty. Kolejną sprawą są dodatki, najbardziej tradycyjny ogranicza się do soli i pieprzu, ale doskonale smakuje też z szynką i groszkiem, pomidorami i fetą, prosciutto i rukolą, żółtym serem i pieczarkami, oliwkami i cebulą. Możliwości jest mnóstwo, ważne, by nie przesadzić z ilością dodatków, bo jajka powinny jednak grać pierwsze skrzypce.

 

Omlet na 100 sposobów

W Iranie do jajek dodaje się cukier. W Austrii i południowych Niemczech popularny jest Bauernomelette.      W tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną. Czasami pojawiają się jeszcze grzyby. Omlet hiszpański robi się z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków i jajek. Słynny szef kuchni Ferran Adria stworzył wersję z czipsami ziemniaczanymi. Włosi mają frittatę - tu składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec.

Składniki

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisy

5 jajek

około 50 ml wody

sól, pieprz

50 g sera feta

1 duży pomidor

tymianek

masło, najlepiej klarowane lub oliwa

1.

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisy

Ser pokrój w kostkę, pomidora w plastry. Do dużej miski wbij jajka i dolej wodę.

2.

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisy

Roztrzep jajka trzepaczką, ale nie ubijaj zbyt długo. Dopraw solą i pieprzem.

3.

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisy

Na dużej patelni roztop masło lub rozgrzej oliwę i wlej przygotowane jajka.

4.

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisy

Smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając od dna widelcem, tak aby dodatkowo napowietrzyć omlet.

5.

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisy

Kiedy masa zacznie się ścinać, przestań mieszać. Stopień ścięcia omletu zależy od indywidualnych upodobań.

6.

Omlet, krok po kroku,przepis,przepisy

Na połówce omletu ułóż dodatki i podważając go łopatką, złóż na pół, smaż jeszcze około 1 minuty i przełóż na talerz.

 

Tekst i stylizacja: Zuza Wiciejowska

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Shutterstock (montaż)

Więcej o:
Komentarze (22)
Omlet krok po kroku
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • rwiwawa

    Oceniono 46 razy 42

    Jesteście porąbani z tym uganianiem się za klikaniem kolejnych stron. Porąbani niewolnicy statystyk. Uprzykrzacie życie Waszym czytelnikom w imię czego ... opamiętajcie się

  • e-droczek

    Oceniono 34 razy 26

    "Jeśli zrobisz jej na śniadanie jajecznicę, pomyśli, że jesteś oszczędnym chłoptasiem." - co to w ogóle za tekst :D Boki rwać ze śmiechu nad stanem umysłu Pani Redaktor ;P

  • p406_737u

    Oceniono 35 razy 23

    "podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki"

    Albo podajemy przepis w języku polskim, albo w języku kraju pochodzenia. Jakoś nie wiem, co to "speck" po polsku, ani "cebulę" i "ziemniaki" po niemiecku 8-|

    Trzeba uważać, żeby nie wyszło coś w stylu "Садитзсь down, bitte"

  • luposlipafobia

    Oceniono 27 razy 21

    Znowu slajdy...? "Pier**** - nie czytam!"

    :/

  • ba-za-on-line

    Oceniono 12 razy 12

    Pani też popełnia bardzo częsty błąd przepisów kulinarnych. Kroimy (kogo?co? pomidor!!! (w liczbie mnogiej pomidory), a nie kogo?czego? pomidora (w liczbie mnogiej pomidorów, idąc tokiem rozumowania Pani Zuzi). Pomidora to możemy nie mieć w kuchni.

  • e-droczek

    Oceniono 15 razy 11

    Tak czy inaczej przepis łatwy, przyjemny i szybki, ale ten tekst na początku to niepotrzebna próba zainteresowania artykułem (bo mimo wszystko staram się nie myśleć, że jest Pani takiego typu kobietą co ocenia po 'jajkach' (:D) jaki jest facet).

  • klm747

    Oceniono 12 razy 10

    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu

  • cracken001

    Oceniono 14 razy 8

    To musi byc chyba naprawde DUUUZA patelnia,bo na normalnej duzej ,omlet z pieciu jajek za cholere nie zetnie sie z wierzchu,a spod sie przypali!!! Sztuka polega na tym,aby podczas smazenia podwazac nozem brzegi lekko scietego od spodu omletu,aby masa jajeczna z wierzchu mogla splynac na patelnie,a wierzch zrobil sie lekko "kleisty"-GAMONIE

  • p406_737u

    Oceniono 8 razy 8

    Stare książki kucharskie z kraju nad Loarą mówią inaczej: roztrzep jajka i PRZED SAMYM wlaniem ciasta na patelnię dodaj ZIMNĄ wodę w ilości 1 łyżka stołowa na 1 jajko. Reszta się zgadza.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX