Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak

Pieczenie kurczaka, choć wydaje się banalne, to trudna sztuka. Skórka musi być chrupiąca, a mięso soczyste, nie wysuszone. A zazwyczaj kończy się wysuszonymi na wiór piersiami kurczaka. Nigdy więcej! Nasz kurczak jest perfekcyjny. Po prostu.
Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak fot. Arkadiusz Ścichocki

Wybierz odpowiedniego kurczaka

Czego potrzebujesz? Soli, pieprzu, czosnku, ziół, cytryny i oliwy. No i kurczaka. I tu jest problem. Mój znajomy Francuz powiedział mi, że w Polsce nie je drobiu, bo jest koszmarny. - Kurczaki, przyjacielu - rzekł mi pewnego razu - są z Bresse. Cała reszta to pomyłka - powiedział autorytatywnie.

Nie namawiam, by jeździć do Francji po kurczaki, ale warto postarać się o lepszy kawał ptaka niż te z hipermarketu. Kurczak musi jeść trawkę i robaczki, biegać na świeżym powietrzu, słowem, kup eko kurczaka. Jeśli w pobliżu nie masz eko sklepu, poszukaj dostawcy internetowego. Najczęściej trzeba je zamawiać z wyprzedzeniem. Ekologiczne kurczaki kosztują około 32 zł za kilogram.  Drogo? Spróbuj, zobaczysz, że warto.

Pozostanie ci tylko upiec kurczaka według naszego przepisu. A potem na stół go. Albo do koszyka na piknik. Zobaczysz, jak będzie ci smakował gdzieś nad brzegiem rzeki lub jeziora.

krok po kroku, kuchnia, Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak

SKŁADNIKI:

- kurczak 1,1 -1,4 kg

- sól, świeżo mielony pieprz

- 3 małe garści ziół - bazylia, pietruszka, majeranek, drobno posiekane. Można zastąpić szałwią. Grunt, żeby zioła były świeże!

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- cytryna podzielona na ćwiartki lub ósemki

Do wyboru:

- 4 pokruszone liście laurowe

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- czosnek

Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak fot. Arkadiusz Ścichocki

Zioła to podstawa!

Najpierw jedną ręką złap delikatnie skórę nad piersią kurczaka. Możesz to robić zarówno w dolnej, jak i górnej jego części. Drugą ręką oddziel skórę od mięsa. Uważaj, żeby jej nie przerwać! W środku jest błona - możesz ją zostawić lub przeciąć i utworzyć jedną komorę.

krok po kroku, kuchnia, Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak

Natrzyj jamę solą. Potem włóż do środka zioła. Możesz je drobno posiekać, wtedy wymieszaj je z odrobiną oliwy. Możesz też włożyć cały pęk ziół. Może być bazylia, pietruszka, majeranek czy szałwia. Wybierz te, które lubisz, byle świeże. Suszone zioła to kiepski pomysł.

Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak fot. Arkadiusz Ścichocki

Nadziewanie i nacieranie kurczaka

Teraz nadziewamy kurczaka. Świeży czosnek będzie pasował doskonale. Oprócz tego może być rozmaryn lub tymianek i pokruszone liście laurowe. Do tego cytryna, pokrojona w ćwiartki lub ósemki. Możesz zawiązać nogi, żeby nadzienie nie wypadało.

krok po kroku, kuchnia, Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak

Jeśli lubisz wypieczone nóżki, możesz zrobić na udkach po 3-4 nacięcia i natrzeć je resztą ziół. Potem całego kurczaka nacierasz oliwą i posypujesz solą oraz pieprzem.

Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak fot. Arkadiusz Ścichocki

Upiecz kurczaka. I zjedz z apetytem!

Piekarnik nagrzej do ok. 220 st. Jeśli używasz termoobiegu - ok. 190 st. (pamiętaj, że w każdym przepisie temperatura podawana jest dla tradycyjnych piekarników. Przy termoobiegu ustawiasz ok. 30 st. mniej). Czas: około 70 minut. Na blasze obróć kurczaka dwa razy. Gotowe!

krok po kroku, kuchnia, Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak

Więcej o:
Komentarze (14)
Krok po kroku: perfekcyjnie upieczony kurczak
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: anka

    Oceniono 11 razy 9

    a ja polecam pieczonego na...soli - nacieram ziołami, w środek zioła, czosnek (zmiażdżony) - co kto lubi. Nie solimy! nagrzewam piekarnik do 180st.C, na blaszkę wysypuję 1 kg soli na to kładę kurczaka - na brzuszku. Po 45 min przewracam na grzbiet i piekę kolejne 45 min. aż będzie rumiany. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić z powrotem na brzuszek, żeby soki spłynęły. Pycha - cały tłuszcz zostaje w soli na blaszce, a kurczak jest soczysty i pachnący, z chrupiącą skórką. I blaszka czyści się o niebo łatwiej niż przy pieczeniu bez soli.

  • magda85lena

    Oceniono 9 razy 5

    polecam pieczonego na butelce:) nagrzewamy piekarnik (180stopni 60min) kurczaka nacieramy czym chcemy zalezy od upodoban nastepnie wlewamy 2/3 wody do butelki i ja dodaje swieza bazylie pare listkow do butelki i nakladam na nia kurczaka tak siedzacego stawiam na blaszce na ktora tez leje wode i gotowe:)))kurczak wychodzi pyszny chrupiacy soczysty mniam:))polecam wyprobowac pzd

  • flying-duffy

    Oceniono 6 razy 4

    nogi i skrzydełka sie przywiązuje żeby sie nie przypalily

  • Gość: miłośnik zabek

    Oceniono 11 razy 3

    francuz powiedział, że w polsce drób jest koszmarny - to nie ch wtrazala swoje g.. i popija sikaczem. rozwalaja mnie tacy goscie !!!!!

  • Gość: Nelson

    Oceniono 2 razy 0

    RobG56 pisze:KK mocÄ? decyzji ajcynistramydnich Mazowieckiego, niezgodnych z prawem i konstytucjÄ?, w sposf3b nieuprawniony zostaĹ? obdarowany licznymi nadaniami. Powinny byÄ? one odebrane na rzecz PaĹ?stwa a KoĹ?cioĹ?y opodatkowane. AntypaĹ?stwowa dziaĹ?alnoĹ?Ä? Mazowieckiego i Arabskiego powinna mieÄ? epilog przed TrybunaĹ?em Stanu i sÄ?dem. daĹ?a ona poczÄ?tek dziaĹ?aniom destrukcyjnym dla paĹ?stwa i spoĹ?eczeĹ?stwa. OsĹ?abiĹ?a system prawny i wĹ?asnoĹ?ciowy, zepchnÄ?Ĺ?a wĹ?asnoĹ?Ä? do gabinetf3w urzÄ?df3w i postÄ?powaĹ? ajcynistramydnich nie zwiÄ?zanych z przyjÄ?tymi w Ĺ?wiecie procedurami opartymi o ksiÄ?gi wieczyste, ewidencje wĹ?asnoĹ?ci i prawo ( w tym prawo wĹ?asnoĹ?ci) zamykajÄ?c je w uznaniowoĹ?ci (czÄ?sto szalbierczej) decyzji urzÄ?dniczych. Gabinet Tuska potwierdziĹ? te nieprawidĹ?owoĹ?ci szybko rozwiÄ?zujÄ?c KomisjÄ? MajÄ?tkowÄ? w obawie przed werdyktem TrybunaĹ?u lub wyrokami sadf3w powszechnych. Tym samym jest winien wielomiliardowym stratom majÄ?tku Skarbu PaĹ?stwa oraz kolejnym, ogromnym obciÄ?Ĺźeniom budĹźetu.

  • Gość: Deepak

    Oceniono 3 razy -1

    Z tym Madagaskarem to wcale nie byl zly pomysl.Byl to wplsony projekt francusko-polski, zas przydatnosc Madagaskaru do osadnictwa i rolnictwa badala specyjalna komisja ( byli tam Francuzi, Zydzi, zas z polskiej strony m.in. Arkady Fiedler ).Ostatecznie sprawa upadla glownie z powodow finansowych a Starsi Bracia zamiast na Madagaskar pojechali do Palestyny.Odnosnie grenadiera Schimka - pewnie chcialaby Pani w to wierzyc, co sama pisze. Niemcy ogolnie byli bardzo mili w Polsce, np. kapitan Kloss to nawet kromke chleba dal polskiemu dziecku ...Co sie tyczy wspomnianych niemieckich przeciwnikow Hitlera - nie mam powodu, by po nich plakac.Akurat dla Polski bylo lepiej, ze zamach Stauffenberga sie nie powiodl.pozdrawiam

  • vald

    Oceniono 32 razy -8

    "4 łyżki oliwy z oliwek" Czy oliwa może być z czegoś innego niż oliwki? Raczej nie. Więc po co ten pleonazm?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX