Pyszne pszeniczne piwa

Pszenica ma tak silną pozycję w polskim krajobrazie i słowniku ortograficznym, że aż dziwne, jak mizerna była niedawno jej obecność w naszym browarnictwie. Na szczęście piwowarzy się opamiętali. Donosimy z pszenicznego frontu - jest dobrze!
. . fot. Kzenon-Shutterstock

Renesans piw pszenicznych

Parę lat temu w Polsce królował jeden styl: hefeweizen. Niefiltrowane, jasne piwo z naturalnym osadem drożdży było wtedy warzone głównie w mikrobrowarach restauracyjnych i kupić je można było tylko w największych miastach. Dzisiaj, gdy za warzenie z pszenicy wzięły się wreszcie rodzime browary przemysłowe, wersje butelkowe trafiły do sklepów od Zakopanego po Sopot.

Co więcej, doczekaliśmy nie tylko polskiego hefeweizena, ale też orzeźwiającego witbiera, ciemnego dunkelweizena oraz fantazyjnego witbiera imperialnego. To ostatnie piwo miałem przyjemność warzyć według własnej receptury dla browaru kontraktowego PINTA w jednym z niewielkich polskich browarów - w Zawierciu na Jurze. Ale aktualnie piwa pszeniczne wytwarzane są także w polskich browarach na większą skalę - np. w Łomży, Ciechanowie czy Cieszynie (warto wiedzieć, że hefeweizeny sprzedawane pod marką Tyskie Książęce Pszeniczne oraz Okocim Pszeniczne warzone są za granicą).

Piwa pszeniczne to najpopularniejsze piwa specjalne, czyli inne od jasnego lagera. Robi się je z wykorzystaniem słodu pszenicznego (30-100% w zasypie). Wyróżnia je umiarkowane nachmielenie, dodatek przypraw oraz solidne nagazowanie. Choć należą do najstarszych w historii piwowarstwa, to nie ominęły ich chude lata. W 1516 r. książę bawarski Wilhelm IV, ustanawiając Prawo Czystości (Reinheitsgebot), tak argumentował zakaz używania pszenicy: "Piwo pszeniczne jest zbędnym napojem, który ani nie żywi, ani nie daje siły i mocy, lecz tylko pobudza do picia".

Jedna z największych pomyłek w historii piwowarstwa została z nawiązką naprawiona dopiero w XX w. W Bawarii, ojczyźnie hefeweizena, jeszcze w latach 70. XX w. piwa pszeniczne stanowiły zaledwie 3,5 proc. produkcji, ale już 30 lat później sprzedaż wzrosła dziesięciokrotnie! Podziękowania należą się też Belgom, którzy w tym samym czasie przywrócili światu aromatyczną odmianę witbier.

Pyszne pszeniczne piwa - hefeweizen Pyszne pszeniczne piwa - hefeweizen fot. Agata Jakubowska

Piwa pszeniczne: Hefeweizen/Weissbier

Bawarski symbol piwa pszenicznego, warzony na całym świecie - w Polsce to obowiązkowa pozycja w menu 30 polskich browarów restauracyjnych.

Jasne, obficie pieniące się piwo rozlewane jest do butelek i beczek z pewną ilością drożdży (po niemiecku "Hefe"), przez co uzyskuje charakterystyczną mętność. Delikatnie chmielony, pachnie goździkami i bananami, orzeźwia.

Zawartość ekstraktu: 11-14% wagi

Zawartość alkoholu: 4,5-5,5% obj.

Polecane marki: Schneider Weisse, Ayinger Bräu Weisse. W Polsce warzone przez małych i dużych.

1. Pszeniczne Viva Hel

Browar Gościszewo

Ekstrakt: 12,0% wagi

Alkohol: 4,8% obj.

Cena: 5,50 zł

Mimo stosunkowo niskiego ekstraktu dobre partie Viva Hel zadowolą miłośników stylu. Najlepiej smakuje w barach rybnych na Półwyspie Helskim - czyli niedaleko od browaru.

2. Pszeniczniak

Browar Amber

Ekstrakt: 12,1% wag

Alkohol: 5,2% obj.

Cena: 5 zł

Długo oczekiwana premiera browaru z Bielkówka. Pszeniczniak zadebiutował w kwietniu w eleganckiej butelce z nadrukiem i aktualnie pracuje na opinię.

3. Łomża Export Pszeniczne

Browar Łomża

Ekstrakt: nie podano

Alkohol: 5,7% obj.

Cena: 4 zł

Piwowarzy z Łomży przygotowali w 2011 r. klasyczną odmianę hefeweizena. Treściwe, dobrze wysycone i orzeźwiające - przy tym w niezłej cenie, dostępne jest w całym kraju.

4. Ciechan Pszeniczne

Browar Ciechan

Ekstrakt: 12,1% wagi

Alkohol: 4,8% obj.

Cena: 4,80 zł

Prawdopodobnie najdłużej (od 2007 r.) warzone polskie "nowożytne" piwo pszeniczne. Pełne, treściwe i dość łatwo dostępne - także z beczki - jeden z sukcesów browaru w Ciechanowie.

5. Pszeniczne

Browar Konstancin

Ekstrakt: 12,5% wagi

Alkohol: 5,3% obj.

Cena: 4,8 zł

Podwarszawski browar oferuje niezłego hefeweizena w sklepach specjalistycznych w całej Polsce, choć pewnie dopracowanie dystrybucji w Warszawie i okolicach nie byłoby złym pomysłem.

6. Leżajsk Pszeniczne

Bracki Browar Zamkowy

Ekstrakt: 12,5% wagi

Alkohol: 5,3% obj.

Cena: 3,50 zł

Nazwa jest nieco myląca - to bardzo solidne piwo warzone jest w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie (Grupa Żywiec). Leżajsk Pszeniczne dzięki dystrybucji w Biedronce i niskiej cenie skutecznie popularyzuje ten styl w Polsce.

Piwa pszeniczne: Dunkelweizen

Pyszne pszeniczne piwa, piwo, alkohol, Jurajskie Pszeniczne Ciemne, Miłosław Pszeniczne, dunkelweizen, Browar na Jurze, Browar FortunaCiemna odmiana hefeweizena o kolorze miedzi lub brązu. Charakterystyczny dla hefeweizena bukiet goździkowo-bananowy jest nieco słabszy, za to dodatek ciemnego słodu sprawia, że piwo pachnie orzechami, gałką muszkatołową i cynamonem.

Zawartość ekstraktu: 11,5-14%. wagi

Zawartość alkoholu:  4,5-6,0%. obj.

Polecane marki:  Falter Weißbier Dunkel, Tucher Dunkles Hefe Weizen.

Warzone także w Polsce.

1. Jurajskie Pszeniczne Ciemne

Browar na Jurze

Ekstrakt: 13,1% wagi

Alkohol: 5,6% obj.

Cena: 5,50 zł

Zawierciański browar dysponuje własnym ujęciem naprawdę dobrej wody. W połączeniu z surowcami wysokiej jakości powstają tu wyraziste piwa - takie jest Jurajskie Pszeniczne Ciemne.

2. Miłosław Pszeniczne

Browar Fortuna

Ekstrakt: 12,0% wagi

Alkohol: 5,5% obj.

Cena: 4,50 zł

Jedno z niewielu rodzimych piw pszenicznych ciemnych. Pierwsze partie dostarczone na rynek pod koniec 2011 r. nie przypadły do gustu piwoszom, ale teraz to już przyzwoity dunkelweizen.

Piwa pszeniczne: Kristallweizen

Pyszne pszeniczne piwa, piwo, alkohol, Schöfferhofer Kristallweizen, Binding-Brauerei AGCałkowicie klarowna odmiana hefeweizena, piwo orzeźwiające, o ułamek lżejsze w smaku od wersji hefe-, może być serwowane np. z plasterkiem cytryny.

Zawartość ekstraktu: 11-14%. wagi

Zawartość alkoholu:  4,5-5,5 %. obj.

Polecane marki: Schöfferhofer Kristallweizen, Weihenstephaner Kristall Weissbier.

Nie jest aktualnie warzone w Polsce.

 

 

Schöfferhofer Kristallweizen

Browar Binding-Brauerei AG

Alkohol: 5% obj.

Cena: ok. 3 euro

Piwa pszeniczne: Witbier /Biere Blanche

Pyszne pszeniczne piwa, piwo, alkohol, Lady Blanche, witbier, AleBrowarPiwo "białe", warzone m.in. z niesłodowanej, surowej pszenicy. Pochodzi z Belgii, ma cytrusową i pikantną nutę - to zasługa skórki gorzkiej pomarańczy, kolendry, czasem pieprzu.

Zawartość ekstraktu:11-12,5%. wagi

Zawartość alkoholu:  4,5-5,0%. obj.

Polecane marki: Hoegaarden Witbier, Stendonk Brabants Witbier,

W Polsce warzą je czasem browary restauracyjne, w wersji butelkowej dostępne od niedawna pod nazwą Lady Blanche z browaru kontraktowego AleBrowar.

 

Lady Blanche

Browar kontraktowy AleBrowar

Ekstrakt: 12,0% wagi

Alkohol: 4,7% obj.

Cena: 7 zł

Piwowarzy z AleBrowaru postanowili spopularyzować klasycznego witbiera i z początkiem maja w sklepach i pubach zadebiutowało Lady Blanche. Czy można przejść obojętnie obok kobiety z brodą?

Piwa pszeniczne: Weizenbock

Pyszne pszeniczne piwa, piwo, alkohol, Schneider Aventinus, Weizenbock, Schneider WeisseMocny koźlak pszeniczny w kolorze bursztynu, czasem brązu. Serwowany jesienią i zimą, łączy najlepsze cechy weizena (bukiet bananowo-goździkowy) i klasycznego koźlaka (wyraźne nuty słodowe).

Zawartość ekstraktu: 16-19% wagi

Zawartość alkoholu:  6,5-9,3 % obj.

Polecane marki: Schneider Aventinus, Erdinger Pikantus Weizenbock.

W Polsce na weizenbocka porwało się w 2007 r. stołeczne Bierhalle, zaś w 2011 r. swoją wersję po nazwą Psze Koźlak przygotowała kontraktowa PINTA.

 

Schneider Aventinus

Browar Schneider Weisse

Ekstrakt: 28,0% wagi

Alkohol: 12% obj.

Cena: 5 dol.

Piwa pszeniczne: Imperial Witbier

Pyszne pszeniczne piwa, piwo, alkohol, Viva la Wita!, imperial witbier, PINTABardziej urozmaicona i mocniejsza odmiana witbiera. Odważnie chmielona dla aromatu. Imperial witbier jako odrębny styl piwa nie jest jeszcze w pełni uznany, ale sądząc po karierze innych "imperialnych" stylów (Imperial Stout, Imperial IPA), wkrótce doczekamy zakładki w klasyfikacjach opisujących światowe piwa.

Zawartość ekstraktu: 16-23% wagi

Zawartość alkoholu:  5,7-9,3 % obj.

Polecane marki: Mikeller Not Just Another Wit, Samuel Adams Imperial White

W Polsce imperialnego witbiera przygotował w 2012 r. kontraktowy browar PINTA.

 

Viva la Wita!

Browar kontraktowy PINTA

Ekstrakt: 16,5% wagi

Alkohol: 5,7% obj.

Cena: 7 zł

Treściwe, ale orzeźwiające piwo z dodatkiem kolendry, skórek gorzkiej i słodkiej pomarańczy oraz czterech odmian chmielu z Czech, Słowenii i USA. Pierwszy polski witbier imperialny.

Piwa pszeniczne: Berliner Weisse

Pyszne pszeniczne piwa, piwo, alkohol, Berliner Kindl Weisse"Szampan Północy" to specjalność browarów berlińskich. Lekkie, musujące, kwaśne i całkiem mętne piwo. Aby złagodzić charakterystyczną kwasowość, tuż przed podaniem do piwa dodaje się słodkie syropy - malinowy lub z marzanny wodnej.

Zawartość ekstraktu: 7,0-8,0%. wag

Zawartość alkoholu:  2,5-3,5%. obj.

Polecane marki: Schulteiss Berliner Weisse, Berliner Kindl Weisse.

W Polsce nie jest warzone.

 

Berliner Kindl Weisse

Browar Berliner Kindl

Ekstrakt: 7,5% wagi

Alkohol: 3% obj.

Cena: 1 euro

Piwa pszeniczne: Gose

Pyszne pszeniczne piwa, piwo, alkohol, Bayerischer Bahnhof GoseWarzone w Lipsku i okolicach. Wśród składników prócz słodu pszenicznego znajdują się też kolendra i sól. Tradycja jego warzenia niemal zamarła w czasach NRD, odnowili ją entuzjaści z browarów rzemieślniczych.

Zawartość ekstraktu: ok. 11,0%. wag

Zawartość alkoholu:  ok. 4,5%. obj.

Polecane marki: Goslar Helle Gose, Bayerischer Bahnhof Gose.

W Polsce nie jest warzone.

 

Bayerischer Bahnhof Gose

Browar Gasthaus & Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof

Alkohol: 4,6% obj.

Cena: 10 euro

Więcej o:
Komentarze (31)
Pyszne pszeniczne piwa
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • skrot.myslowy

    Oceniono 19 razy 19

    Od czasu jak zacząłem pijać lokalne specjały + weizeny to każde piwo "sieciowe" to sikacz. Jak się człek przyzwyczaił do dobrego to każdy Lech, Żywiec, Warka i inne "popularne" marki smakują jak siki.
    Obecnie u mnie na topie Ciechany wszelkie, Noteckie ciemne, Corneliusy oraz Pszeniczniak z Browaru AMBER (z Bielkówka). Pycha!

  • bartekpawel

    Oceniono 15 razy 15

    Zaczynam czytać z przekonaniem, że jak zwykle jakiś pseudofachowiec będzie wysmażał o piwie duby smalone i nie wierzę własnym oczom: witbier, dunkel, Pinta!

    Ponad tekstem szukam nazwiska autora. I wszystko jasne: Ziemowit Fałat. GW pod postacią Logo24 wreszcie wpuściła na swoje łamy fachowca, który zaznajomi przeciętnego człowieka z piwem innym niż harnasie, tyskacze i lechy. A jest tego trochę.

  • Gość: adasqo88

    Oceniono 10 razy 10

    Fajny artykuł. Jest sporo tych piw pszenicznych. Szkoda tylko, że nie opisane zostały te częściej dostępne w sklepach, które nie są gorsze od tych w artykule. Mówię tutaj o takich markach jak Paulaner, Kaputziner, Obolon, Cornelius i inne. Mimo wszystko duży plus za merytorykę! Trzeba promować i rozwijać kulturę picia alkoholu w Polsce.

  • charliefrown

    Oceniono 9 razy 7

    ech, jestem w szoku, bo dla porownania mam przed soba LOGO numer z lata 2005 i tam sa jakies zenujace recenzje zywcow, harnasia, warki...

  • beaviso

    Oceniono 7 razy 5

    Schneider Aventinus to nieco inne piwo, niż zostało przedstawione w artykule, bowiem fotografia i parametry (skrajnie wysokie) odnoszą się do Schneider Eisbock, czyli do piwa jeszcze bardziej wyjątkowego niż nieco lżejszy, ale i tak niesamowity Weizendoppelbock o nazwie Aventinus.
    Trochę szkoda, że nie wspomniano o Ukrainie. Tam piwo ze słodem pszenicznym jest bardziej popularne niż w Polsce, doceniane przez przeciętnego konsumenta, a masowe browary oferują naprawdę smaczne wyroby - na czele z Obołoniem (Pszenicznyje i Biłe).
    A o najnowszym "wyrobie" Kompanii Piwowarskiej p.t. "Książęce złote pszeniczne" nie wspomnieliście? Haha, no i dobrze, to piwo jest kompromitacją. Nie wiem tylko czyjej bardziej - browarników, czy raczej docelowej klienteli KP, pod której gusta taki właśnie wyrób wyprodukowano...

  • Gość: Do Pszenicznego

    Oceniono 3 razy 3

    Sprawdź w almie, może hurtownia nie ogarnia z dostarczaniem Ciechana. Słyszałem o tym browarze Artezan, ale nie kręci mnie jedno piwo za 15 zł!!

  • Gość: piwosz

    Oceniono 3 razy 3

    bardzo ciekawy artykuł, ale brakuje mi tu kilku krajowych dobrych pszeniczniaków. tu są ciekawie opisane: http://amatorpiwa.blogspot.com/

  • Gość: piwofanatyk

    Oceniono 3 razy 3

    Super, że wspomnieliście o Ciechanie, od dawna ich pijam, smak bywa różny, trzeba uważać gdzie się kupuje, bo niektórzy sprzedawcy traktują je jak te wszystkie sikacze i lepiej brać ze sklepów klimatyzowanych - taka porada moja.

  • Gość: Piro

    Oceniono 2 razy 2

    Pszeniczne Viva Hel
    Browar Gościszewo

    Najlepiej smakuje w barach rybnych na Półwyspie Helskim - czyli niedaleko od browar

    Troszkę bzdura. Gościszewo jest pod Malborkiem czyli jakieś 160km.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX