Krok po kroku: mule w winie

Podaj mule na kolację, a podbijesz serca i żołądki gości. Mule są pyszne, a do tego świetnie prezentują się na talerzach. Kojarzą się z morzem, wolnością i elegancją. Choć - dziś trudno w to uwierzyć - kiedyś były daniem biedaków. Zresztą tak jak ostrygi.
Mule jak w Bretanii Mule jak w Bretanii fot. Arkadiusz Ścichocki

Mule jak w Bretanii

Wbrew pozorom gotowanie muli to żadna filozofia. A na pewno to prościzna, jeśli wykorzystasz nasz przepis. Chwila płukania skorup, moment na posiekanie warzyw i kilka minut gotowania. A że mule trzeba podlać winem, więc butelka jest już otwarta. Kieliszek sauvignon blanc umili ci czekanie.

Nie baw się w wykwintne dodatki. Weź przykład z Bretończyków. Usmaż do muli frytki, obok talerza postaw pojemnik na skorupki (świetne będą małe metalowe doniczki, które można kupić w Ikei) i zaczynaj ucztę. Pierwszej pustej muszli używaj jako szczypczyków do wyciągania kolejnych małży z ich domków. I jest jak w Bretanii, no może bez ciągłego wiatru znad oceanu, który zrywa serwetki ze stołów.

Gdzie kupić mule

Mają je w ofercie lepsze supermarkety. można zamówić je również przez internet, np. w alma24.pl czy sklepie lamaree.pl (tylko okolice Warszawy, Katowic i Krakowa). Paczkowane mule bywają również w sklepach sieci Lidl.

Mule w winie: składniki Mule w winie: składniki fot. Arkadiusz Ścichocki

Mule w winie: składniki

Na 2 osoby:

1 kg muli

3 ząbki czosnku

3 szalotki

2 łodygi selera naciowego

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 szklanka passaty (włoskiej bazy do sosów, możesz ją zastąpić przecierem pomidorowym)

tymianek

oliwa

sól, pieprz

Krok po kroku: mule w winie, kuchnia, kuchnie świata, krok po kroku, Mule w winie - posiekaj drobno szalotki, seler naciowy i czosnek

Najpierw posiekaj drobno szalotki, seler naciowy i czosnek. Podpowiedź: wybierz taką główkę czosnku, w której ząbki trzymają się mocno. To oznacza, że jest świeży i aromatyczny. Najpierw mocno przyciśnij ząbki płaską stroną noża - wtedy łupinka łatwiej odejdzie.

Mule w winie: zeszklij warzywa, dolej wino Mule w winie: zeszklij warzywa, dolej wino fot. Arkadiusz Ścichocki

Zeszklij warzywa, dolej wino

Do głębokiego rondla z przykrywką wlej około 2-3 łyżek oliwy. Wrzuć szalotkę i seler oraz szczyptę soli. Zeszklij warzywa mieszając, aby się nie przypaliły. Dodaj czosnek i mieszaj jeszcze przez chwilę. Nie dodawaj czosnku od razu, bo jeśli choć lekko go przypalisz, będzie gorzkawy.

Krok po kroku: mule w winie, kuchnia, kuchnie świata, krok po kroku, Mule w winie - wlej kieliszek białego wytrawnego wina

Teraz wlej kieliszek białego wytrawnego wina. Jakie wino wybrać? Francuzi polecają sauvignon blanc, świetnie komponuje się z mulami oraz szalotką i selerem naciowym. Nie wlewaj najtańszego trunku - wino powinno być takie, jakie podałbyś do posiłku.

Mule w winie: ule wrzuć do garnka z warzywami i gotuj pod przykrywką na mocnym ogniu tak długo, aż się otworzą - ok. 5 minut Mule w winie: ule wrzuć do garnka z warzywami i gotuj pod przykrywką na mocnym ogniu tak długo, aż się otworzą - ok. 5 minut fot. Arkadiusz Ścichocki

Wrzuć mule, poczekaj pięć minut i danie gotowe!

Teraz czas na mule. Muszle wyszoruj, ale nie mocz za długo w wodzie. Otwarte mule od razu wyrzuć - są martwe. Pozostałe wrzuć do garnka z warzywami i gotuj pod przykrywką na mocnym ogniu tak długo, aż się otworzą - ok. 5 minut. Nie dłużej, bo mięso stanie się twarde.

Krok po kroku: mule w winie, kuchnia, kuchnie świata, krok po kroku, Mule w winie - wlej passatę, dopraw pieprzem i solą, dobrze wymieszaj i podawaj

Wyrzuć te mule, które nie otworzyły się w gotowaniu. Do garnka wlej passatę, dopraw pieprzem i solą, dobrze wymieszaj i podawaj.  W bretońskich knajpkach obok talerza stawia się małe metalowe wiaderko na puste muszle. A do muli podają tam frytki. Palce lizać!

Możesz również przygotować:

Mule z bekonem

Najpierw podsmaż szalotki z bekonem. Dodaj tymianek i mule. Zamiast wina użyj cydru. Na koniec dodaj śmietanę.

Mule po tajsku

zmiksuj czosnek, cebulkę, imbir, trawę cytrynową, zielone chilli i kolendrę. Podsmaż na oleju arachidowym. Dodaj mleczko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Zagotuj, dodaj mule. Podawaj posypane listkami kolendry i poszatkowanym czerwonym chilli.

Więcej o:
Komentarze (3)
Krok po kroku: mule w winie
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • klm747

    Oceniono 1 raz 1

    Hykawy nie ma pojecia o gotowaniu muli - do sosu wystarczy sama cebula i oliwa, ale kieliszek wina to zdecydowanie za malo...
    a zamiast frytek - lepsza chrupiaca bagietka...

  • Gość: Chophotbala

    0

    The UN Atlas of Endangered Languages lists 18 languages with only one remaining speaker. With about one language disappearing every two weeks, some of these have probably already died off.





    __________________________________

  • Gość: Breton

    0

    powiedział bym ze to Ty klm747 pojęcia o tym nie masz. Przepis jest idealnie taki jak w Bretanii.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX