Makaron po w這sku: siedem prostych przepis闚

14.09.2015 13:49
Gdy W這ch zaprasza W這cha na ma陰 pogaw璠k, nie m闚i Ci 'wpadnij na kaw', tylko: 'facciamo due spaghi', co oznacza, zr鏏my sobie dwie kluseczki. Gotowanie makaronu trwa 8-12 minut, a w tym czasie mo積a przyrz康zi dowolny sos. Z czegokolwiek, co akurat jest w lod闚ce. Najprostszy z dobrej oliwy i czosnku, 豉twy pomidorowy czy carbonara. Mo積a te wymy郵a co bardziej skomplikowanego, ale szkoda czasu.
1 Spaghetti aglio e olio Spaghetti aglio e olio fot. A.M.Wolniak

Spaghetti aglio e olio

z oliw i czosnkiem

SKxDNIKI:

  • 40 dag spaghetti
  • 4 z帳ki czosnku
  • 1/3 szklanki bardzo dobrej oliwy
  • 造磬a natki pietruszki
  • s鏊, pieprz

SPOS笅 PRZYGOTOWANIA:

  • Rozgrzej oliw na patelni, dodaj posiekany czosnek, sma, a zacznie pachnie. Uwa瘸j, aby si nie przypali.
  • Ugotowany al dente makaron w堯 na patelni, wsyp natk, przypraw do smaku sol i pieprzem, wymieszaj.
  • Prze堯 na ogrzany p馧misek i podawaj.

WARTO WIEDZIE:

Aglio e olio jest bardzo popularne na po逝dniu. Tej pasty nie podaje si jednak przed daniem g堯wnym, a zazwyczaj po nim, bo podobno 鈍ietnie poprawia trawienie. Tak twierdz neapolita雟cy lekarze.

2 Lasagne alla bolognese (Ragu) Lasagne alla bolognese (Ragu) fot. A.M.Wolniak

Lasagne alla bolognese (Ragu)

z mi瘰nym sosem bolo雟kim

SKxDNIKI:

  • 12 p豉t闚 lasagne
  • 15 dag mozzarelli
  • 10 dag parmezanu
  • 5 dag mas豉 sos bolo雟ki
  • marchewka
  • 這dyga selera
  • 75 dag obranych pomidor闚
  • 2 cebule
  • 10 dag szynki
  • 2 造磬i oliwy
  • 50 dag mielonej wo這winy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • szklanka roso逝
  • przyprawy: z帳ek czosnku, majeranek,natka pietruszki,ga趾a muszkato這wa,s鏊, pieprz

sos beszamelowy

  • 8 dag mas豉
  • 8 dag m彗i
  • 1 litr mleka
  • ga趾a muszkato這wa, s鏊, pieprz

 

SPOS笅 PRZYGOTOWANIA

  • Zr鏏 sos bolo雟ki: drobno pokr鎩 marchewk, seler, pomidory, cebul i szynk. Podsma na oliwie marchewki, seler i cebul, dodaj szynk i mi瘰o, sma, mieszaj帷, 5 minut. Wlej wino i ros馧, a gdy sos troch odparuje, dodaj pomidory i du 40 minut na ma造m ogniu. Przypraw do smaku.
  • Zr鏏 beszamel: rozgrzej mas這, posyp je m彗, zr鏏 jasn zasma磬. Powoli wlewaj zimne mleko. Stale mieszaj帷, gotuj na ma造m ogniu, a sos zg瘰tnieje. Przypraw do smaku.
  • P豉ty lasagne wrzu na 2 min. do wrz徠ku, wyjmij, os帷z.
  • Do nat逝szczonej formy wlej troch sosu bolo雟kiego, u堯 w nim p豉ty lasagne, polej beszamelem, ob堯 plasterkami mozzarelli, posyp startym parmezanem. W ten sam spos鏏 u堯 kolejne warstwy. Na wierzchu powinny by p豉ty lasagne posmarowane beszamelem, posypane parmezanem i wi鏎kami mas豉.
  • Piecz 30 minut w temp. 220蚓.

WARTO WIEDZIE:

Spaghetti bolognese mo積a zje嗆 na ca造m 鈍iecie, nie jest jednak oryginalnym daniem w這skim. W Bolonii z sosem mi瘰nym podaje si albo lasagne, albo kr鏒kie i grube makarony.

3 Conchiglioni al salmone Conchiglioni al salmone fot. A.M.Wolniak

Conchiglioni al salmone

zapiekane z 這sosiem

SKxDNIKI:

  • 25 dag conchiglioni (du瞠 muszle)
  • 30 dag surowego 這sosia
  • 3 obrane pomidory
  • 1/2 szklanki bia貫go wina
  • 2/3 szklanki 鄉ietany
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i m彗i
  • 造磬a mas豉
  • 4 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazyli

SPOS笅 PRZYGOTOWANIA

  • Zr鏏 farsz: pokr鎩 這sosia, posyp m彗, usma na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, gor帷e wino z mas貫m i 鄉ietan. Gotuj par minut na ma造m ogniu.
  • Wlej sos pomidorowy do 瘸roodpornego naczynia. Ugotowane conchiglioni nadziej farszem, posyp parmezanem, piecz 5 minut w temp. 220蚓.

WARTO WIEDZIE:

Je郵i chcesz je嗆 to danie jak prawdziwy W這ch, zrezygnuj z parmezanu. W這si nie dodaj tego sera do past z rybami i owocami morza, uwa瘸j, 瞠 te smaki absolutnie nie pasuj do siebie.

4 Fettuccine al pesto Fettuccine al pesto fot. A.M.Wolniak

Fettuccine al pesto

z zielonym sosem bazyliowym

SKxDNIKI:

  • 40 dag fettuccine (w御kie wst捫ki)
  • 6 dag li軼i bazylii (du篡 p璚zek)
  • 6 dag startego parmezanu
  • 10 造瞠k oliwy
  • 4 dag orzeszk闚 pinii
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • s鏊

SPOS笅 PRZYGOTOWANIA:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • Zr鏏 sos pesto: zmiksuj w malakserze lub ut逝cz w mo寮zierzu bazyli, parmezan, orzeszki, czosnek i spor szczypt soli. Ci庵le ucieraj帷, wlewaj po trochu oliw. Gdy wszystkie sk豉dniki si po陰cz, sos jest gotowy.
  • Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, podawaj natychmiast.
  • To danie mo瞠sz urozmaici, gotuj帷 razem z makaronem fasolk szparagow張 kawa趾i ziemniak闚.

WARTO WIEDZIE:

Nazwa pesto pochodzi od w這skiego "pestare", co oznacza rozgniatanie, mia盥瞠nie. Najfajniejsze jest pesto 鈍ie瞠, ale je郵i nie masz czasu, mo瞠sz kupi s這iczek w delikatesach. Wyb鏎 jest naprawd spory!

5 Lumache al pomodoro Lumache al pomodoro fot. A.M.Wolniak

Lumache al pomodoro

z sosem pomidorowo-bazyliowym

SKxDNIKI:

  • 40 dag lumache (郵imaczk闚)
  • 70 dag dojrza造ch pomidor闚
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i posiekanej bazylii
  • 4 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz, cukier

 

SPOS笅 PRZYGOTOWANIA:

  • Natnij pomidory na krzy, sparz je wrz徠kiem, zdejmij sk鏎k (je郵i ci si nie chce, kup po prostu pomidory w puszce).
  • Podsma czosnek na oliwie, dodaj po這w bazylii i pokrojone pomidory, gotuj 10 minut na ma造m ogniu. Przypraw do smaku, wymieszaj z reszt bazylii.
  • Odcedzony makaron prze堯 do sosu, wymieszaj.

WARTO WIEDZIE:

To przepis na tzw. kr鏒ki sos pomidorowy, kt鏎y pasuje w zasadzie do ka盥ego rodzaju makaronu. Kr鏒ki, bo robi si go tylko 10 minut. Mieszka鎍y Toskanii wol sos "d逝gi", czyli pommarol: w takim sosie s opr鏂z pomidor闚 jeszcze marchewki, seler naciowy, sporo cebuli. Wszystkie warzywa dusz si razem bardzo d逝go na malute鎥im ogniu, a potem s przecierane. Pommarola 鈍ietnie pasuje do ma造ch, grubych makaron闚, np. 鈍iderk闚, motylk闚 i rurek.

6 Farfalle primavera Farfalle primavera fot. A.M.Wolniak

Farfalle primavera

z kolorowymi warzywami

SKxDNIKI:

  • 40 dag farfalli (motylk闚)
  • 2 ma貫 cukinie
  • 2 marchewki
  • 20 dag zielonego groszku
  • 2/3 szklanki 鄉ietany (30-proc.)
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

SPOS笅 PRZYGOTOWANIA:

  • Cukinie i obrane marchewki pokr鎩 w kostk, ugotuj oddzielnie (cukini 3 minuty, marchewki 10 minut). Przelej zimn wod, os帷z.
  • Rozgrzej mas這, w堯 cukini, marchewk i groszek (mro穎ny rozmro), sma, mieszaj帷, 1-2 minuty. Wlej 鄉ietan i gotuj, a sos zg瘰tnieje. Przypraw do smaku.
  • Do sosu w堯 ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj, podgrzewaj minut. Przed podaniem posyp parmezanem.

WARTO WIEDZIE:

Primavera to po w這sku wiosna. Taki makaron powinien by zatem weso造, kolorowy i lekki, czyli bez mi瘰a i zawiesistego sosu. Mo瞠sz doda do niego inne ulubione warzywa, np. szparagi, broku造, dymki.

7 Spaghetti alla carbonara Spaghetti alla carbonara fot. A.M.Wolniak

Spaghetti alla carbonara

z jajkami i 鄉ietan

SKxDNIKI:

  • 40 dag spaghetti 3 jajka 2 造磬i 鄉ietany (30-proc.) 10 dag bekonu, pancetty lub w璠zonego boczku 5 dag startego parmezanu
  • cebula 2 造磬i oliwy s鏊, pieprz

SPOS笅 PRZYGOTOWANIA:

  • Posiekaj cebul, zeszklij j na oliwie. Dodaj pokrojony w kostk boczek, sma, mieszaj帷, 2-3 minuty.
  • W du瞠j misce roztrzep jajka widelcem, pos鏊, wlej 鄉ietan, wsyp parmezan.
  • Ugotowany makaron odced i od razu prze堯 do miski z mas jajeczn. Mieszaj, a jajka lekko si zetn, dodaj boczek z cebul, znowu wymieszaj. Podawaj od razu.

WARTO WIEDZIE:

Nazwa wzi窸a si od umbryjskich g鏎nik闚, czyli carbonari. Szybko zyska豉 uznanie Amerykan闚 - opr鏂z makaronu s w niej przecie ich ukochany bekon i jajka.

Komentarze (5)
Makaron po w這sku: siedem prostych przepis闚
Zaloguj si lub komentuj jako go嗆
  • Expert 325

    Oceniono 2 razy 2

    ja, dobry makaron to idealne, proste (niekoniecznie szybkie) danie

  • avatar
  • avatar

    Gość: adanna

    0

    Ale dobrej jako軼i makaron to podstawa ka盥ego spaghetti, i tu najlepszy jest w這ski primo gusto, podobnie jak sosy do makaron闚 maj dobre. Bez dodatk闚, konserwant闚 itp. Kiedy mam ma這 czasu makaron z sosem jakimkolwiek zawsze dobrze smakuje.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX