Drinki na bazie whisky

21.11.2012 19:34
Choć zdaniem niektórych whisky należy pić wyłącznie solo (w ostateczności - on the rocks), przyzwoity koktajl nie odbierze ci męskości. Żadnej słodyczy, tylko wytrawna gorycz albo kwaśne orzeźwienie.
1 Old Fashioned i Boulevardier Old Fashioned i Boulevardier fot. Arkadiusz Ścichocki

Old Fashioned i Boulevardier

Old Fashioned

50 ml żytniej whiskey

kilka kropli angostury

kostka cukru

20 ml wody niegazowanej

skórka z cytryny

wisienka koktajlowa

lód

W szklance old fashioned rozgnieć kostkę cukru nasączoną angosturą. Włóż 4 kostki lodu, wlej whiskey i wodę. Ściśnij pasek skórki nad szklanką, uwalniając olejki, wrzuć skórkę i wisienkę do drinka, podaj natychmiast.

Męski jak Don Draper z "Mad Men", klasyczny jak Ameryka lat 60. Dla twardziela, który steki jada tylko krwiste. Macho.

 

Boulevardier

40 ml burbona

15 ml campari

15 ml czerwonego wermutu

1 skórka z cytryny

lód

W szklanicy barmańskiej wymieszaj 5 kostek lodu, whisky, campari i wermut. Przecedź wszystko do kieliszka koktajlowego przez sitko barowe. Pasek skórki cytrynowej ściśnij nad drinkiem, żeby uwolnić olejki eteryczne, wrzuć do kieliszka i podaj natychmiast.

Jeśli masz szkocką, wyjdzie ci Hondarribia, a jeśli żytnią i wytrawny wermut, przypadkiem zrobisz Old Pala. Alternatywa.

2 Mint Julep i   High Voltage Mint Julep i High Voltage fot. Arkadiusz Ścichocki

Mint Julep i High Voltage

Mint Julep

50 ml burbona

kilka listków mięty

2 łyżki barowe cukru pudru

lód

Rozgnieć miętę w szklance old fashioned, dodaj cukier puder i rozgniecione 3 kostki lodu. Wlej burbon, wymieszaj i podaj.

Wymyślony na plantacjach bawełny w USA, obroni się jednak w ciepły dzień w ogrodzie na przedmieściach Krakowa. Tradycja.

 

Amerykańskie koktajle nieodłącznie związane są z burbonem i żytnią whiskey, ale jeśli zastąpisz je dobrą szkocką, nikt ci głowy nie urwie.

 

High Voltage

40 ml szkockiej whisky

ćwiartka limonki

10 ml curaçao triple sec

60 ml wody gazowanej

lód

Wyciśnij limonkę do szklanki. Wrzuć 4 kostki lodu i wlej pozostałe składniki. Wymieszaj i podaj.

Wbrew nazwie ten drink wcale nie ma dużo woltów. Choć pijąc go, dzięki bąbelkom poczujesz się, jakbyś miał język pod napięciem. Mrowienie.

3 Rob Roy i Whiskey Sour Rob Roy i Whiskey Sour fot. Arkadiusz Ścichocki

Rob Roy i Whiskey Sour

Rob Roy

50 ml szkockiej whisky

20 ml czerwonego wermutu

2-3 krople angostury

wisienka koktajlowa

lód

W szklanicy barmańskiej wymieszaj 5 kostek lodu, whisky, wermut i angosturę. Przecedź wszystko do kieliszka koktajlowego, przystrój wisienką i podaj.

Przypomina słynny Manhattan, z łatwiejszą do kupienia w Polsce szkocką. Przed kolacją z przyjaciółmi. Apetyt.

 

Whiskey Sour

40 ml burbona

15 ml soku z cytryny

15 ml syropu z cukru trzcinowego

wisienka koktajlowa

lód

W shakerze wymieszaj 3 kostki lodu i płynne składniki drinka. Przelej do szklanki old fashioned bez przecedzania. Przystrój wisienką i podaj.

Ten koktajl ma nawet swój dzień w kalendarzu - 25 sierpnia, a korzeniami sięga XVIII-wiecznej tradycji wzbogacania marynarskich racji rumu sokiem z cytrusów, żeby zapobiec szkorbutowi. Witaminy.

 

Wytrawne drinki (Boulevardier, Rob Roy, Old Fashioned) świetnie sprawdzą się jako aperitify. Te orzeźwiające (High Voltage, Mint Julep, Whiskey Sour) możesz strzelić nawet przed południem.

Komentarze (1)
Drinki na bazie whisky
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: Samolot

    0

    Julep podaje się w srebrnych kubkach.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX