Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia

Oto proste przepisy na wigilijnego śledzia. Okazuje się, że to tradycyjne danie wcale nie musi nudne.
Śledzie na sposób staropolski Śledzie na sposób staropolski fot. Arkadiusz Ścichocki

Śledzie na sposób staropolski

Składniki na 4 porcje:

600 g marynowanych filetów śledziowych, 200 g korniszonów, 200 g marynowanych grzybów, 2 cebule, pęczek koperku, 120 ml oleju lnianego, 140 ml oleju z pestek winogron, cytryna, świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób wykonania:

Ręcznikiem papierowym osusz śledzie i pokrój w kawałki. Podziel je na 2 porcje.

Pokrój cebule w piórka, skrop sokiem z cytryny i dodaj posiekany koperek. Korniszony i grzyby pokrój w cienkie plasterki i zmieszaj z cebulą, dodając olej z pestek winogron i lniany.

Tak przygotowaną zalewą przełóż śledzie, powtarzając dwukrotnie.

Na koniec dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia, kuchnia, Śledzie musztardowo-miodowe  fot. Arkadiusz Ścichocki

 

Śledzie musztardowo-miodowe

Składniki na 4 porcje:

600 g śledzi ala matias, 300 g czerwonej papryki konserwowej, 200 g sera mimolette, pęczek świeżego tymianku, 160 ml miodu gryczanego, 8 łyżek musztardy Dijon, 400 ml mleka

Sposób wykonania:

Śledzie namocz przez 3-4 godziny w mleku ze świeżym tymiankiem. Osusz je papierowym ręcznikiem.

Przekrój wzdłuż na plastry, aby można było zwinąć rolmopsy. Ser i paprykę podziel na kawałki, rozłóż na kawałkach śledzia i zwiń w rolmopsa.

Resztę sera i paprykę połóż na talerzu pod rolmopsami. Przygotuj sos: miód i musztardę wymieszaj, dodaj świeże listki tymianku.

Tak przygotowanym sosem polej śledzie.

Tatar śledziowy w pieczonym ziemniaku Tatar śledziowy w pieczonym ziemniaku fot. Arkadiusz Ścichocki

Tatar śledziowy w pieczonym ziemniaku

Składniki na 4 porcje:

3 jajka ugotowane na miękko, 1/2 kg śledzia solonego, 3 średnie ziemniaki, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki zielonej, 3 ogórki kiszone, pęczek szczypiorku, mała cebula, łyżka oleju lnianego, gałązka tymianku, sól, pieprz, 3 łyżki keczupu

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój, lekko wydrąż, skrop olejem lnianym i posyp tymiankiem, lekko obtoczone w soli upiecz (40 min w 180 st. C).

Wszystkie warzywa i śledzie pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i keczupem.

Jajka na miękko posiekaj tak, aby żółtko połączyło wszystkie składniki.

Tatara ułóż na gorących ziemniakach, udekoruj koprem i cytryną.

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia, kuchnia, Śledziowe canellonifot. Arkadiusz Ścichocki

 

Śledziowe canelloni

Składniki na 4 porcje:

1/2 kg śledzi holenderskich niesolonych,  jabłko, mały por, łyżka majonezu, 2 łyżki śmietany 22%,  łyżka chrzanu, łyżeczka żelatyny, mały słoik marynowanych grzybów, pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Pora drobno posiekaj, przelej wrzątkiem, ostudź i osusz. Posiekaj szczypiorek, a jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem, a następnie dodaj do nich żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach przegotowanej wody.

Śledzie oczyść z ości, przekrój wzdłuż na cieńsze plastry. Ułóż na aluminiowej folii jeden przy drugim. Wyłóż na nie przygotowaną masę porową, delikatnie zwiń w roladkę i zawiń w folię aluminiową. Roladkę odstaw na noc do lodówki. Podawaj pokrojoną w grube plastry z plasterkami marynowanych grzybów.

Filety ze śledzia na sposób azjatycki Filety ze śledzia na sposób azjatycki fot. Arkadiusz Ścichocki

Filety ze śledzia na sposób azjatycki

Składniki na 4 porcje:

1 kg filetów ze śledzia

marynata: 100 ml octu ryżowego, 60 g cukru trzcinowego, 8 szalotek, łodyga trawy cytrynowej, papryczka chili, 2 limonki, 50 ml wina ryżowego, 100 ml jasnego sosu sojowego, 50 ml słodkiego sosu sojowego lub łyżka miodu, 1 łyżeczka marynowanego imbiru, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

do podania: kiełki soi i słonecznika, 1 łyżka prażonego sezamu, kolendra, cząstki limonki, szczypiorek

Sposób wykonania:

Ocet ryżowy gotuj z cukrem aż się rozpuści. Dodaj pokrojoną w krążki szalotkę, posiekaną trawę cytrynową, pokrojone w paseczki chili i imbir oraz plastry limonki. Wlej oba sosy sojowe i wino ryżowe. Wystudź.

Śledzie zalej marynatą, posyp kolendrą i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Podaj z kiełkami, sezamem, listkami kolendry, szczypiorkiem i cząstkami limonki.

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia, kuchnia, Śledź norweski z jabłkami, kwaśną śmietaną i czerwonym kawioremfot. Arkadiusz Ścichocki

 

Śledź norweski z jabłkami, kwaśną śmietaną i czerwonym kawiorem

Składniki na 4 porcje:

12 filetów ze śledzia norweskiego, 2 duże winne jabłka, 2 łyżki oliwy, szczypta cynamonu,

1 łyżka soku z cytryny, 200 ml kwaśnej śmietany 22%, 2-3 krople octu malinowego lub jabłkowego, 200 g czerwonego kawioru, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, cząstki cytryny

Sposób wykonania:

Obierz jabłka, pokrój w plastry i podsmaż na oliwie z cynamonem.

Śmietankę lekko ubij, dopraw octem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Filety osącz, zwiń w roladki i połóż na smażonych jabłkach. Przygotowaną śmietaną wypełnij roladki śledziowe.

Danie udekoruj czerwonym kawiorem, koperkiem i szczypiorkiem. Podawaj z cząstkami cytryny i pieczywem.

Więcej o: