Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia

Oto proste przepisy na wigilijnego śledzia. Okazuje się, że to tradycyjne danie wcale nie musi nudne.
1 Śledzie na sposób staropolski Śledzie na sposób staropolski fot. Arkadiusz Ścichocki

Śledzie na sposób staropolski

Składniki na 4 porcje:

600 g marynowanych filetów śledziowych, 200 g korniszonów, 200 g marynowanych grzybów, 2 cebule, pęczek koperku, 120 ml oleju lnianego, 140 ml oleju z pestek winogron, cytryna, świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób wykonania:

Ręcznikiem papierowym osusz śledzie i pokrój w kawałki. Podziel je na 2 porcje.

Pokrój cebule w piórka, skrop sokiem z cytryny i dodaj posiekany koperek. Korniszony i grzyby pokrój w cienkie plasterki i zmieszaj z cebulą, dodając olej z pestek winogron i lniany.

Tak przygotowaną zalewą przełóż śledzie, powtarzając dwukrotnie.

Na koniec dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia, kuchnia, Śledzie musztardowo-miodowe  fot. Arkadiusz Ścichocki

 

Śledzie musztardowo-miodowe

Składniki na 4 porcje:

600 g śledzi ala matias, 300 g czerwonej papryki konserwowej, 200 g sera mimolette, pęczek świeżego tymianku, 160 ml miodu gryczanego, 8 łyżek musztardy Dijon, 400 ml mleka

Sposób wykonania:

Śledzie namocz przez 3-4 godziny w mleku ze świeżym tymiankiem. Osusz je papierowym ręcznikiem.

Przekrój wzdłuż na plastry, aby można było zwinąć rolmopsy. Ser i paprykę podziel na kawałki, rozłóż na kawałkach śledzia i zwiń w rolmopsa.

Resztę sera i paprykę połóż na talerzu pod rolmopsami. Przygotuj sos: miód i musztardę wymieszaj, dodaj świeże listki tymianku.

Tak przygotowanym sosem polej śledzie.

2 Tatar śledziowy w pieczonym ziemniaku Tatar śledziowy w pieczonym ziemniaku fot. Arkadiusz Ścichocki

Tatar śledziowy w pieczonym ziemniaku

Składniki na 4 porcje:

3 jajka ugotowane na miękko, 1/2 kg śledzia solonego, 3 średnie ziemniaki, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki zielonej, 3 ogórki kiszone, pęczek szczypiorku, mała cebula, łyżka oleju lnianego, gałązka tymianku, sól, pieprz, 3 łyżki keczupu

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój, lekko wydrąż, skrop olejem lnianym i posyp tymiankiem, lekko obtoczone w soli upiecz (40 min w 180 st. C).

Wszystkie warzywa i śledzie pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i keczupem.

Jajka na miękko posiekaj tak, aby żółtko połączyło wszystkie składniki.

Tatara ułóż na gorących ziemniakach, udekoruj koprem i cytryną.

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia, kuchnia, Śledziowe canellonifot. Arkadiusz Ścichocki

 

Śledziowe canelloni

Składniki na 4 porcje:

1/2 kg śledzi holenderskich niesolonych,  jabłko, mały por, łyżka majonezu, 2 łyżki śmietany 22%,  łyżka chrzanu, łyżeczka żelatyny, mały słoik marynowanych grzybów, pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Pora drobno posiekaj, przelej wrzątkiem, ostudź i osusz. Posiekaj szczypiorek, a jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem, a następnie dodaj do nich żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach przegotowanej wody.

Śledzie oczyść z ości, przekrój wzdłuż na cieńsze plastry. Ułóż na aluminiowej folii jeden przy drugim. Wyłóż na nie przygotowaną masę porową, delikatnie zwiń w roladkę i zawiń w folię aluminiową. Roladkę odstaw na noc do lodówki. Podawaj pokrojoną w grube plastry z plasterkami marynowanych grzybów.

3 Filety ze śledzia na sposób azjatycki Filety ze śledzia na sposób azjatycki fot. Arkadiusz Ścichocki

Filety ze śledzia na sposób azjatycki

Składniki na 4 porcje:

1 kg filetów ze śledzia

marynata: 100 ml octu ryżowego, 60 g cukru trzcinowego, 8 szalotek, łodyga trawy cytrynowej, papryczka chili, 2 limonki, 50 ml wina ryżowego, 100 ml jasnego sosu sojowego, 50 ml słodkiego sosu sojowego lub łyżka miodu, 1 łyżeczka marynowanego imbiru, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

do podania: kiełki soi i słonecznika, 1 łyżka prażonego sezamu, kolendra, cząstki limonki, szczypiorek

Sposób wykonania:

Ocet ryżowy gotuj z cukrem aż się rozpuści. Dodaj pokrojoną w krążki szalotkę, posiekaną trawę cytrynową, pokrojone w paseczki chili i imbir oraz plastry limonki. Wlej oba sosy sojowe i wino ryżowe. Wystudź.

Śledzie zalej marynatą, posyp kolendrą i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Podaj z kiełkami, sezamem, listkami kolendry, szczypiorkiem i cząstkami limonki.

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia, kuchnia, Śledź norweski z jabłkami, kwaśną śmietaną i czerwonym kawioremfot. Arkadiusz Ścichocki

 

Śledź norweski z jabłkami, kwaśną śmietaną i czerwonym kawiorem

Składniki na 4 porcje:

12 filetów ze śledzia norweskiego, 2 duże winne jabłka, 2 łyżki oliwy, szczypta cynamonu,

1 łyżka soku z cytryny, 200 ml kwaśnej śmietany 22%, 2-3 krople octu malinowego lub jabłkowego, 200 g czerwonego kawioru, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, cząstki cytryny

Sposób wykonania:

Obierz jabłka, pokrój w plastry i podsmaż na oliwie z cynamonem.

Śmietankę lekko ubij, dopraw octem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Filety osącz, zwiń w roladki i połóż na smażonych jabłkach. Przygotowaną śmietaną wypełnij roladki śledziowe.

Danie udekoruj czerwonym kawiorem, koperkiem i szczypiorkiem. Podawaj z cząstkami cytryny i pieczywem.