Zupa tajska: zrób ją sam [instrukcja krok po kroku]

Tajska zupa to typowo męskie danie. Pracy przy niej niewiele, a na bazie przepisu podstawowego można samemu stworzyć jej autorską wersję. Najlepsze w niej jest zaś to, że efekt właściwie zawsze rewelacyjny. Goście zachwyceni, ukochana w siódmym niebie, a ty zbierzesz pochwały. Do tego w chłodne dni ta pikantna zupa doskonale rozgrzewa.
1 Kuchnie świata: zupa tajska Kuchnie świata: zupa tajska fot. Arkadiusz Ścichocki

Zupa tajska na 4 sposoby: składniki

- 300 g surowych krewetek

- 300 g pieczarek

- 250 g groszku cukrowego

- 2 łyżki (lub więcej, jeśli ma być bardzo ostra) czerwonej pasty curry

- 25 g suszonych grzybów shitake

- 2 gałązki trawy cytrynowej

- 4-5 łyżek sosu rybnego

- pęczek kolendry

- olej

- 1 puszka mleka kokosowego

- 200 g makaronu ryżowego

Ważne:

Trawę cytrynową można zastąpić startą skórką cytryny lub - to lepsze rozwiązanie - limonki.

Do tajskiej zupy możesz również dodać liście limonki kaffir oraz galangal (inaczej gałgant lub dziki kardamon), czyli tajski imbir.

Kupując sos rybny, wybierz ten z tajlandii, bo każdy kraj ma swoją odmianę. Na przykład filipiński jest bardziej kwaśny, a wietnamski - słodkawy.

kuchnia, kuchnie świata, Kuchnie świata: zupa tajskafot. Arkadiusz Ścichocki

2 Kuchnie świata: zupa tajska Kuchnie świata: zupa tajska fot. Arkadiusz Ścichocki

Jak się dobrać do krewetek

Krewetki obierz, zachowując główki i pancerzyki. Pancerzyki przełóż do dużego rondla i zalej 1,5 l wody. Rondel postaw na ogniu i podgrzewaj do zagotowania (pancerzyki z szarych zrobią się różowe), następnie odstaw na 15 minut.

kuchnia, kuchnie świata, Kuchnie świata: zupa tajskafot. Arkadiusz Ścichocki

Namocz w wodzie grzyby shitake. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Przecedź wywar z pancerzyków i zachowaj.

3 Kuchnie świata: zupa tajska Kuchnie świata: zupa tajska fot. Arkadiusz Ścichocki

Przysmażaj cierpliwie

Do woka - lub dużego rondla - wlej około 2-3 łyżek oleju i dodaj pastę curry. Przesmażaj, mieszając, do momentu aż pasta zacznie mocno pachnieć.

kuchnia, kuchnie świata, Kuchnie świata: zupa tajskafot. Arkadiusz Ścichocki

Dodaj pieczarki i grzyby shitake - razem z wodą, w której się moczyły, groszek cukrowy i trawę cytrynową. Wlej wywar krewetkowy i gotuj na małym około 5 minut.

4 Kuchnie świata: zupa tajska Kuchnie świata: zupa tajska fot. Arkadiusz Ścichocki

Na finiszu

Wlej mleko kokosowe i dodaj sos rybny do smaku. Wsyp posiekaną kolendrę i gotuj jeszcze około 5-8 minut.

kuchnia, kuchnie świata, Kuchnie świata: zupa tajskafot. Arkadiusz Ścichocki

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą. Do miseczek nałóż makaron i zalej gorącą zupą.

5

Zobacz także

Komentarze (1)
Zupa tajska: zrób ją sam [instrukcja krok po kroku]
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    michal2708

    0

    Japońskie grzyby shitake w tajskiej zupie? coś się chyba komuś popie...ło...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX