Gorący kubek: rozgrzewające drinki

Z oknami pojawiła się wytęskniona wiosna, ale jeszcze można zmarznąć na spacerze. Po powrocie do domu warto wypić coś gorącego. Może drink zamiast herbaty?
Broken Leg Broken Leg fot. Arkadiusz Ścichocki

Broken Leg

- 30 ml rumu

- 0,5 l cydru

Podgrzej cydr, zdejmij z ognia  i wymieszaj z rumem. Rozlej drink do szklanek

alkohol, drinki, Gorący kubek: rozgrzewające drinki, Grog w stylu karaibskimfot. Arkadiusz Ścichocki

Grog w stylu karaibskim

- 120 ml wody  150 ml soku grejpfrutowego

- 150 ml soku ananasowego

- 250 ml soku pomarańczowego

- 1 laska cynamonu

- 1-2 łyżki miodu

- 120 ml rumu

- 2 łyżki drobnego cukru

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 cytryna

W rondelku podgrzej wodę z sokami i laską cynamonu. Do ciepłego płynu dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści. Podgrzej i do gorącej mieszanki wlej rum i wymieszaj. Połącz cukier z cynamonem i wysyp na talerzyk. Brzegi szklaneczek posmaruj cytryną pokrojoną w ósemki i zanurz w cynamonowym cukrze. Do tak przygotowanych szklaneczek nalewaj grog.

alkohol, drinki, Gorący kubek: rozgrzewające drinki, Grzane wino fot. Arkadiusz Ścichocki

Grzane wino

- butelka czerwonego wytrawnego wina

- 50 g rodzynek  1 laska cynamonu

- 6 goździków  1 duża pomarańcza

- 3-4 łyżki miodu

Podgrzej wino, dodaj cynamon, goździki, rodzynki oraz pomarańczę pokrojoną w cienkie plasterki. Podgrzewaj, ale uważaj, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy grzaniec będzie już gorący, dodaj miód i wymieszaj.

Grzane piwo Grzane piwo fot. Arkadiusz Ścichocki

Grzane piwo

- 2 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 0,5 l piwa

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 4 goździki

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą białą masę. Do piwa dodaj cynamon i goździki. Powoli podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Gorące piwo wlej bardzo powoli do utartych żółtek, cały czas ubijając. Mieszankę podgrzewaj, ale nie gotuj, do momentu aż trochę zgęstnieje.

alkohol, drinki, Gorący kubek: rozgrzewające drinki, A Heated Affair fot. Arkadiusz Ścichocki

A Heated Affair

- 180 ml cydru

- 3 goździki

- 60 ml tequili

- śmietanka 30 proc.

Cydr podgrzej z goździkami, dodaj tequilę. Przelej do szklanek, na wierzch wlej śmietankę.

Więcej o:
Komentarze (1)
Gorący kubek: rozgrzewające drinki
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: Fenil

    0

    Dokladnie, konsystencja jest inna niz przy tryncyajdych kopytkach. Kleja sie przy lepieniu w walek i krojeniu i w tym czasie nalezy podsypac maka, ale jej nie wgniatac w ciasto. Dynia w smaku nie jest za wyrazna wiec w kopytkach nie bedzie jej mocno czuc. Sa raczej neutralne w smaku, ale po ugotowaniu miekkie i delikatne. Ostatnio tez jadlam je polane maslem szalwiowo-czosnowym. Polecam :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX