Gazeta.pl > Logo24 >  Po robocie

Alkohol: jak wyposażyć domowy barek

Dorota Szadkowska
12.03.2013 03:26
A A A Drukuj
Nie musisz kończyć profesjonalnego kursu dla barmanów, by robić dobre drinki. Na początek w zupełności wystarczy kilka akcesoriów, kreatywność i odrobina wprawy. Wszak trening czyni mistrza!

fot. Łukasz Falkowski

Oprócz standardowych akcesoriów, które pokazujemy na zdjęciach, będziesz potrzebował sprzętu uzupełniającego, czyli wyciskacza do soku z owoców cytrusowych, deseczki do ich krojenia (z rowkiem dookoła, aby mógł tam ściekać sok), tarki do gałki muszkatołowej lub do ocierania skórki z cytrusów, zestawu szczypiec do lodu czy wisienek koktajlowych, wszelkiego typu otwieraczy do puszek, butelek kapslowanych i korkociągu.

Przydadzą się też korki i buteleczki z dozownikami, korki do win musujących, dzbanki do soków, koszyczki i karafki do win, a także pojemniki do chłodzenia win musujących oraz wódek. Warto mieć drewniany lub stalowy tłuczek do rozgniatania owoców, cukru czy mięty bezpośrednio w kieliszku. Jest on niezbędny, jeśli przyrządza się np. mojito lub caipirinhę.

Akcesoria praktyczne to jedno, ale warto zadbać też o stronę wizualną, czyli dekoracyjne mieszadełka, plastikowe słomki czy kolorowe serwetki.

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze (2)

Zaloguj się
  • avatar

    Gość: a

    0

    Kropka to tradycyjny napój łemkowski z okolic Gładyszewa w Beskidzie Niskim.
    to wódka z eterem (1 kroplą).

  • avatar

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX