Jambalaya: amerykański przysmak, o którym mogłeś nie słyszeć

24.06.2015 15:25
Ma hiszpańskie korzenie, ale powstała gdzieś na wyspach karaibskich. W Luizjanie udoskonalili ją Francuzi, ale nazwa pochodzi z języka prowansalskiego. Jest jednym ze sztandarowych dań amerykańskiej Luizjany.
1 Przepis na Jambalayę Przepis na Jambalayę fot. Arkadiusz Ścichocki

Jambalaya: multi kulti na talerzu

Większość składników tego dania zapewne znajdziesz w lodówce. W najgorszym razie będziesz musiał wyskoczyć do sklepu po krewetki (choć - podpowiadamy - takie mrożone zawsze warto mieć na wszelki wypadek). Jeśli dość sprawnie posługujesz się nożem, to jambalayę możesz ugotować w niewiele ponad pół godziny.

Nasz przepis do klasyczna kreolska jambalaya z pomidorami. Zamiast wędzonej szynki możesz użyć dobrej podwędzanej kiełbasy. Jeśli masz więcej czasu, możesz jambalayę dusić w rondlu trochę dłużej, a nawet na koniec zapiec w piekarniku.

Gdybyś akurat nie miał w domu siekanych pomidorów, to nic straconego. Jambalaya bez pomidorów to jambalaya w stylu kuchni cajun. Najpierw mocno podsmaż mięso, wyjmij je, potem na tej samej patelni duś warzywa. Dorzuć z powrotem mięso, a reszta tak jak w naszym przepisie.

Oczywiście możesz też ugotować osobno ryż i na koniec wymieszać z mięsem i warzywami - będzie szybciej. Nie jest to zgodne z kulinarnymi tradycjami Luizjany, ale ma swoją nazwę - biała jambalaya.

Jambalaya: multi kulti na talerzu, kuchnie świata, kuchnia, przepis na Jambalaya fot. Arkadiusz Ścichocki

Składniki:

1 łyżka oliwy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 duża zielona papryka

2 łodygi selera naciowego

200 g wędzonej szynki

400 g piersi kurczaka

1 liść laurowy

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

1 puszka siekanych pomidorów

250 ml przecieru pomidorowego

500 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)

1 szklanka brązowego ryżu

200 g krewetek

sól, pieprz

3 łyżki natki pietruszki

tabasco (opcjonalnie)

Czy wiesz, że:

Miasteczko Gonzales w Luizjanie w 1968 r. zostało ogłoszone Światową Stolicą Jambalayi.

Co roku odbywa się tam Festiwal Jambalayi. W tym roku - między 23 a 26 maja.

Jambalaya pochodzi od prowansalskiego słowa jambalaia, które oznacza po prostu mieszankę.

2 przepis na Jambalaya przepis na Jambalaya fot. Arkadiusz Ścichocki

Jambalaya: sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, z papryki usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój w kostkę, seler także pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę i seler naciowy.

Jambalaya: multi kulti na talerzu, kuchnie świata, kuchnia, przepis na Jambalaya fot. Arkadiusz Ścichocki

Smaż, aż cebula będzie szklista. Pokrój kurczaka i szynkę w kostkę i wrzuć do cebuli z papryką.

Jambalaya: multi kulti na talerzu, kuchnie świata, kuchnia, przepis na Jambalaya fot. Arkadiusz Ścichocki

Dodaj liść laurowy i pieprz kajeński. Smaż, mieszając około 6-7 minut.

3 przepis na Jambalaya przepis na Jambalaya fot. Arkadiusz Ścichocki

Jambalaya: zbliża się wielka uczta

Dodaj pomidory, przecier i bulion.

Zagotuj.

Jambalaya: multi kulti na talerzu, kuchnie świata, kuchnia, przepis na Jambalaya fot. Arkadiusz Ścichocki

Po zagotowaniu wsyp ryż. Zagotuj ponownie, zmniejsz gaz i duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki - około 25 minut (czas zależy od gatunku ryżu).

Jambalaya: multi kulti na talerzu, kuchnie świata, kuchnia, przepis na Jambalaya fot. Arkadiusz Ścichocki

Dodaj krewetki i podgrzewaj jeszcze około 5 minut, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz tabasco - jeśli ma być bardzo pikantne. Posiekaj pietruszkę i posyp przed podaniem.

4

Zobacz także:

Komentarze (2)
Jambalaya: amerykański przysmak, o którym mogłeś nie słyszeć
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    dakota77

    Oceniono 12 razy 12

    Swietna potrawa. Nie wiem skad jednak pomysl, ze powstala gdzies na Karaibach. Jambalaya wywodzi sie z Nowego Orleanu, i miala byc taka wersja hiszpanskiej paelli w Nowym Swiecie.

  • avatar

    central2

    Oceniono 3 razy 1

    Robiłem to dawno temu wg podobnego przepisu ale o ile pamiętam z szafranem. Smaczne. Zawsze myślałem, że nazwa pochodzi gdzieś z Karaibów...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX