Ryż, umami i samuraje: przewodnik po kuchni japońskiej

Piotr Hykawy-Zabłocki
31.07.2015 11:12
A A A
Warsztaty kucharskie zorganizowane przez ambasadę Japonii

Warsztaty kucharskie zorganizowane przez ambasadę Japonii (fot. Kuba Atys)

Kuchnia japońska to taki kociołek, do którego swoje pomysły wrzucili, oprócz Japończyków, Chińczycy, Koreańczycy, Hindusi, Holendrzy, Anglicy, Portugalczycy i pewnie parę innych nacji. Potem szogunowie zamknęli kociołek na ponad 200 lat, a gdy go znowu otworzyli, to zamiast międzynarodowego gulaszu w środku była oryginalna kuchnia, bez wątpienia do szpiku kości japońska.
Zobacz zdjęcia (6)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (4)
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    kloceklego

    Oceniono 7 razy 7

    ja jeszcze jem Hondę i Yamahę. dlaczego od razu dla szpanu? ja jem sushi w domu, więc komu szpanuję? dzieciom? też jedzą sushi

  • avatar

    ma-gienia

    Oceniono 1 raz 1

    no i przaśny ekspert, bez beki z Dyrektora Generalnego Ląsu i Bąsu każdy artykuł o japońskiej kuchni jest niepełny :)

  • avatar

    tygrysio_misio

    Oceniono 2 razy 0

    nic nie wiemy... podstaw nie znamy

    niby jednym z najbardziej popularnych sosów w słoikach jest słodko-kwaśny.. a i tak gdzie nie zajdziesz tam źle skomponowana sałatka warzywna jakby zrównoważenia słodkich warzyw kwaśnymi było fizyką kwantową... i oczywiście dla podratowania tony majonezu i pieprz/musztarda :-)

  • avatar

    kontest_two

    Oceniono 3 razy -3

    My dla szpanu nie jemy tego goowna. To szpan lemingów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy