Kuchnie świata: bałkański kociołek

Cezary Jęksa
10.09.2013 11:36
A A A

"Subiektywna" mapa Bałkanów według polskiego turysty (Grafika: Daniel Wawrzyniec)

Lubimy ją, bo jest obfita, smaczna i kojarzy się z wakacjami. A poza tym, mimo całej odmienności, kuchnia bałkańska jest trochę "nasza". Bo na talerzach pojawiają się i smażone mięsa, i ziemniaki, i podobne warzywa, a w kieliszku mocna wódka.
Zobacz zdjęcia (8)

Zobacz więcej na temat:

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (20)
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    kroliklesny

    Oceniono 18 razy 16

    Cezary! Udusze! Myslec prosze- jacy to "od pokolen uchodzcy albanscy"?! Po prostu, Sziptarzy (Albanczycy) ktorzy zyja sobie i prowadza lodziarnie, cukiernie, czesto tez sprzedaja owoce i warzywa. Zwykli Albanczycy, ale nie "uchodzcy" do cholery! I co to jest wg Ciebie "lozovee"?! Napiles sie? To zwykla "loza", wodka o smaku jak italianska grappa, pedzi sie ja z pestek winogron. Zamiast "loza" mozesz mowic "lozovaca" /lozovacha/. Zivjeli!

  • avatar
  • avatar

    Gość: Do Autora

    Oceniono 9 razy 5

    Panie Cezary. Bez sensu jest pisanie czegokolwiek, poniewaz kazdy Polak jest genetycznie ekspertem:. gastronomi domowej, ulicznej, krajowej i zagranicznej. kazdy Polak jest ekspertem wina, oliwy, kawy, lotnictwa, motoryzacji i poprawnej polszczyzny. Kazdy. nawet taki "aaa"

  • avatar

    wzgrt77

    Oceniono 9 razy 5

    oliwa w Bułgarii? chyba olej słonecznikowy

  • avatar

    kroliklesny

    Oceniono 5 razy 5

    Salatka "szopska" jest tez popularna we wschodnio-poludniowej Serbii. Tym sie rozni od "srbskiej"- ze w tej ostatniej sa tylko: pomidory, ogorki, cebula, a w szopskiej (z pogranicza bulgarsko-serbskiego) jest dodatek sera owczego. "Szopski" jezik nosi takze nazwe dialekt z pogranicza bulgarsko-serbskiego, gdzie w dzikich i niedostepnych gorach "kroliklesny" jest szczesliwym posiadaczem calej balkanskiej wsi!

  • avatar

    kroliklesny

    Oceniono 7 razy 5

    Nie "uzhieka" prshuta, ale "Uzicka" /uzhitzka/, od miasta "Uzice" w pld. Serbii.

  • avatar

    Gość: kafana

    Oceniono 8 razy 4

    A ja uważam, że mimo kilku błędów w pisowni artykuł jest ciekawy i merytorycznie dobry. Widać, że autor trochę się napracował a nie odczynił kopiuj wklej co na gazecie permamentnie się zdarza. O Bałkanach wiem dużo i różne śmieszne artykuliki tez mnie denerwują ale tutaj na prawdę złośliwie szukacie rzeczy, do których się można przyczepić.
    W ogóle temat Bałkanów jest jakiś taki drażliwy co by nie napisać zaraz dyskusja że tak a nie inaczej:) opustite se ljudi!

  • avatar

    Gość: dadb

    Oceniono 5 razy 3

    jak już jesteśmy przy serbskim burku - to nie ciasto filo, tylko kora :). Burek jest równie często z serem co i z mięsem. Rzadziej... z pieczarkamia

  • avatar

    Gość: nm

    Oceniono 3 razy 1

    Błąd na błędzie! Czasami z nieznajomości - serbski burek to albański byrek, ale reszta to zwykłe lenistwo i wstręt do słowników: najbardziej śmieszne to owo "saciu". Kpina.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy