7 najlepszych koktajli na domówki

Kiedyś obiecałeś, teraz musisz się wykazać. Zerkasz do barku i zastanawiasz się, przy czym będą bawili się goście organizowanej przez ciebie domówki? Zamiast mieszać wódkę z sokiem, przygotuj koktajle. Oto osiem propozycji, które dla 'Logo' przygotował Marcin Chojnacki z Coctail Bar Max w Warszawie.
Scotch Pe-ach Tea Scotch Pe-ach Tea fot. Andrzej Krasowski

Scotch Peach Tea

Klasyka, trochę snobistyczna.

Składniki
30 ml Glenmorangie Quinta Ruban
20 ml Lillet Blanc (można zastąpić różowym lub białym półwytrawnym winem)
10 ml likieru morelowego lub brzoskwiniowego 
2 dashes* Angostury Orange Bitter**
*dash to 0,8 ml (jed­na trze­cia łyż­ki ba­ro­wej, czy­li jed­na szó­sta zwy­kłej ły­że­czki)
**
naj­czę­ściej sprze­da­wa­na w spe­cjal­nych bu­te­le­czkach z do­zow­ni­kiem
do dekoracji: skórka grejpfruta

Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej z lodem, następnie przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorujemy kawałkiem skórki grejpfrutowej, uprzednio wyciskając ją nad koktajlem. Drink na whisky single malt - raczej dla grona przyjaciół niż dla kilkudziesięciu osób. Możesz eksperymentować z gatunkiem whisky, ale my zdecydowanie polecamy nasz wybór.

Hot Jameson Toddy Hot Jameson Toddy fot. Andrzej Krasowski

Hot Jameson Toddy

Rozgrzewająca legenda dla zmarzniętych gości.

Składniki
50 ml irlandzkiej whiskey (najlepiej Jameson) 
25 ml miodu
100 ml gorącej wody 
plaster limonki 
goździki

Przygotowanie
Do szklanki typu Irish Coffee wlej whiskey i dodaj miód. Wymieszaj składniki i zalej gorącą wodą. Następnie wrzuć plaster limonki nabity goździkami. Serwuj z długą łyżeczką. Zamiast limonki możesz użyć pomarańczy. Jeśli miód jest gęsty, najpierw rozpuść go w wodzie.

Owocowe orzeźwienie Owocowe orzeźwienie fot. Andrzej Krasowski

Owocowe orzeźwienie

Koktajl orzeźwiający, owocowy - na przekór wiecznej szarudze za oknami. W tym sezonie wódki limonkowe są modne.

Składniki
50 ml wódki limonkowej
25 ml likieru Bols Sour Apple 
20 ml soku z limonki 
obrana gruszka 
1/2 obranej ze skórki pomarańczy 
100 g żółtego melona 
do dekoracji: kawałek melona, ćwiartka pomarańczy

Przygotowanie
Wszystkie składniki miksuj w blenderze przez 20 sekund. Następnie przelej do kieliszka o pojemności 300 ml. Udekoruj kawałkiem melona i ćwiartką pomarańczy.

Hot Buttered Rum Hot Buttered Rum fot. Andrzej Krasowski

Hot Buttered Rum

Klasyczny koktajl, idealny do deserów. Sprawia wrażenie kobiecego, ale uwierz, facetom też będzie smakował.

Składniki
30 ml ciemnego rumu 
łyżeczka masła 
łyżeczka lodów waniliowych
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta cynamonu
do dekoracji: bita śmietana (najlepiej własnoręcznie zrobiona), laska cynamonu, gwiazdka anyżu, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Do szklanki typu Irish Coffee (w takiej podają najczęściej caffe latte) dodaj masło, lody, przyprawy, uzupełnij gorącą wodą. Wymieszaj, wlej rum i ponownie całość dobrze wymieszaj. Udekoruj bitą śmietaną, laską cynamonu, gwiazdką anyżu i delikatnie posyp gałką muszkatołową. Serwuj z długą łyżeczką.

Lagavulin Boulevardier Lagavulin Boulevardier fot. Andrzej Krasowski

Lagavulin Boulevardier

Drogi koktajl na elegancką imprezę.

Składniki
45 ml whisky Lagavulin 16 yo 
30 ml wermutu czerwonego  
30 ml campari  
do dekoracji: skórka pomarańczy

Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszaj z lodem w szklanicy barmańskiej. Następnie przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekoruj kawałkiem skórki pomarańczowej, uprzednio wyciskając ją nad koktajlem. Nie dla każdego - nad orzeźwiającym koktajlem unoszą się charakterystyczne dymne aromaty lagavulina. Wermut - najlepiej Antiqua Formula. Drogi, ale i whisky droga...

Czekoladowy zawrót głowy Czekoladowy zawrót głowy fot. Andrzej Krasowski

Czekoladowy zawrót głowy

Lansik - takie słodkie koktajle pije się na plażach Karaibów.

Składniki
50 ml metaxy 12 yo 
25 ml baileysa orzechowego 
2 gałki lodów czekoladowych 
30 ml zagęszczonego mleka 
bita śmietana 
do dekoracji: wiórki czekoladowe lub płatki migdałów i orzechów

Przygotowanie
Wszystkie składniki miksuj w blenderze przez 20 sekund. Udekoruj szkło, polewając od wewnątrz ścianki sosem czekoladowym. Następnie przelej koktajl i uzupełnij bitą śmietaną. Posyp wiórkami czekoladowymi. Podawaj z długą łyżeczką.

Cran-ber-ry So-ur Cran-ber-ry So-ur fot. Andrzej Krasowski

Cran­ber­ry So­ur

Owo­co­wy, wy­ra­zi­sty kok­tajl - na po­czą­tek im­pre­zy, jak i na póź­no­wie­czor­ne orzeź­wie­nie.

Skład­ni­ki
60 ml gi­nu (ty­pu Lon­don Dry Gin)
garść su­szo­nej żu­ra­wi­ny
3 cien­kie pla­stry świe­że­go im­bi­ru
ły­że­czka drob­ne­go brą­zo­we­go cu­kru
3 ćwiar­tki li­mon­ki
do de­ko­ra­cji: su­szo­na żu­ra­wi­na, ga­łąz­ka mię­ty, ćwiar­tka li­mon­ki

Przy­go­to­wa­nie
W szklan­ce ty­pu hig­hball (du­ża, pro­sta szklan­ka z gru­bym dnem) zma­dle­ruj, czy­li ugnieć, limon­kę, cu­kier, im­bir i żu­ra­wi­nę. Na­stęp­nie do­daj gin, ca­łość wy­mie­szaj i za­syp do po­ło­wy kru­szo­nym lo­dem. Po­now­nie de­li­kat­nie wy­mie­szaj i do­peł­nij kru­szo­nym lo­dem. Ude­ko­ruj suszo­ną żu­ra­wi­ną, ga­łąz­ką mię­ty i ćwiar­tką li­mon­ki.

Marcin Chojnacki Marcin Chojnacki fot. Andrzej Krasowski (na zdjęciu Marcin Chojnacki)

Drinki przygotował Marcin Chojnacki

Z warszawskiego Cocktail Bar Max, ambasador Domu Whisky z Jastrzębiej Góry. Specjalista od whisky oraz bardzo kreatywny barman. Uwielbia klasyczne koktajle, ale nie wyobraża sobie, by nie spróbować stworzyć ich lepszej wersji. Zazwyczaj mu się to udaje. Przepisy dla "Logo" opracował ze swoim kolegą Dawidem Gierjatowiczem.

Koktajli Marcina możesz spróbować tu:
Coctail Bar Max & Dom Whisky
ul. Krucza 16/22
Warszawa

Więcej o: