To idealne przepisy na dużą imprezę!

29.02.2016 10:29
Urządzasz imprezę, chcesz błysnąć, ale brak ci talentu kulinarnego? Albo po prostu masz mało czasu? Z nami przygotujesz proste, ale pyszne przekąski. Sukces gwarantowany! To przepisy na 10-12 osób. Pod każdym znajdziesz informacje, ile czasu zajmie zrobienie przekąski oraz o stopniu trudności.
1 Bruschetta z ricottą i prosciutto Bruschetta z ricottą i prosciutto fot. Arkadiusz Ścichocki

Bruschetta z ricottą i prosciutto

Pyszna włoska klasyka.

Czas: 30 min 
Stopień trudności: 2

Składniki
2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu
3 łyżki oliwy 
12 kromek bagietki
6 plasterków włoskiej szynki sezonowanej 
150 g sera ricotta 
12 suszonych pomidorów w oleju 
pęczek rukoli 
pieprz

Przygotowanie
Rozmaryn i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj w małej miseczce z oliwą. Kromki bagietki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop przygotowaną oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Wystudź. Plasterki szynki przekrój na pół. Każdą grzankę posmaruj ricottą, na tym połóż plaster szynki i suszonego pomidora. Na każdej grzance ułóż kilka listków rukoli. Dopraw pieprzem do smaku.

2 Śliwki w boczku Śliwki w boczku fot. Arkadiusz Ścichocki

Śliwki w boczku

Przekąska oldskulowa, ale na każdej imprezie pierwsza znika z półmiska.

Czas: 40 min
Stopień trudności: 1

Składniki
30 suszonych śliwek bez pestek
30 połówek orzechów włoskich lub całych migdałów
30 cienkich plasterków wędzonego boczku

Przygotowanie
Do każdej śliwki włóż połówkę orzecha lub migdał i zawiń w plasterek boczku. Śliwki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut (boczek powinien być złocisty). Śliwki możesz spiąć wykałaczką, wygodniej będzie je podawać.

3 Guacamole Guacamole fot. Arkadiusz Ścichocki

Guacamole

Proste, smaczne idealne do przegryzania w biegu.

Czas: 20 min 
Stopień trudności: 1

Składniki
2 duże dojrzałe awokado 
sok z limonki 
duży pomidor 
cebula 
pęczek kolendry 
kilka kropli tabasco 
sól i pieprz
chipsy kukurydziane

Przygotowanie
Awokado obierz, przełóż do płaskiej miski, skrop sokiem z limonki i widelcem rozgnieć na puree. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną w kostkę cebulę i posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku tabasco, solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Wymieszaj i podawaj z chipsami kukurydzianymi.

4 Szaszłyki z kurczaka Szaszłyki z kurczaka fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki z kurczaka

Przysmak z Zanzibaru, pikantny i wyrazisty. Można dodać mniej chilli. Do szaszłyków doskonale pasuje chutney mango.

Czas: 1 godz. 
Stopień trudności:4

Składniki
24 patyczki do szaszłyków 
2 garści orzechów nerkowca lub ziemnych 
1 kg mielonej piersi z kurczaka 
2 jajka 
4 łyżeczki mielonego kuminu 
4 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka przyprawy garam masala
łyżka płatków chilli
2 łyżki bułki tartej 
cebula
pęczek kolendry 
olej do smażenia

Przygotowanie
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - nie będą się przypalać. Orzechy zmiel lub rozdrobnij w moździerzu. Do dużej miski przełóż kurczaka, dodaj orzechy, jajka, przyprawy, bułkę tartą, drobno posiekaną w kostkę cebulę i posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Jeśli masa będzie wydawać się za rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Z masy zrób kiełbaski i nadziewaj je na patyczki. Smaż porcjami na patelni grillowej lub teflonowej na niewielkiej ilości oleju około 8 minut. Obracaj szaszłyki, tak aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.

5 Krokieciki parmezanowe Krokieciki parmezanowe fot. Arkadiusz Ścichocki

Krokieciki parmezanowe

Typowe hiszpańskie tapas, trochę pracochłonne, ale wysiłek jest wart efektu. Przygotuj się na pytania o przepis, bo goście będą zachwyceni!

Czas: 1,5 godz. (można rozłożyć na dwa dni) 
Stopień trudności:5

Składniki
400 ml mleka 3,2-procentowego
15 g suszonych prawdziwków 
65 g masła 
liść laurowy 
60 g mąki pszennej 
50 g tartego parmezanu 
50 g tartego sera gruyere 
2 jajka 
100 g bułki tartej 
olej do smażenia

Przygotowanie
W niewielkim rondelku zagotuj mleko. Do wrzącego wrzuć prawdziwki i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź grzyby ? nie wylewaj mleka, będzie potrzebne. Grzyby drobno posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj posiekane grzyby i liść laurowy, smaż 3-4 minuty. Teraz dodaj mąkę, wymieszaj i smaż jeszcze minutę. Następnie cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, wlej mleko, w którym moczyły się grzyby. Masa zacznie gęstnieć. Mieszając podgrzewaj jeszcze kilka minut, następnie dodaj sery, usuń liść laurowy, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Przykryj folią i wstaw do lodówki. To wszystko możesz zrobić dzień przed imprezą.Naszykuj dwie płaskie miski, do jednej wsyp bułkę tartą, do drugiej wbij jajka i lekko ubij je widelcem. Następnie łyżeczką nabieraj porcje masy grzybowo-serowej wielkości czereśni, formuj kuleczki i maczaj je w jajku i bułce. Powtórz czynność robiąc podwójną panierkę. W dużym rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż krokieciki na złoty kolor. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.

6 Skrzydełka barbecue Skrzydełka barbecue fot. Arkadiusz Ścichocki

Skrzydełka barbecue

Zrobienie własnego sosu barbecue może wydać się zbędne, ale namawiamy! Jego smak jest wyjątkowy. Sos można przygotować kilka dni wcześniej.

Czas: 60 min 
Stopień trudności: 2

Składniki
Sos
400 ml ketchupu 
100 ml octu jabłkowego 
100 ml wody 
sok z cytryny 
2 łyżki sosu Worcestershire 
2 łyżki tabasco 
2 łyżki miodu 
2 łyżki musztardy Dijon 
2 łyżki chilli 
3 łyżki brązowego cukru 
4 zmiażdżone ząbki czosnku 
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól i pieprz 

Skrzydełka
30 skrzydełek kurczaka
pęczek dymki

Przygotowanie
Wszystkie składniki sosu przełóż do rondla, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 10-12 minut. Ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Skrzydełka umyj, osusz, odkrój lotkę, a pozostałą cześć przekrój na pół. Najłatwiej jest to zrobić, tnąc po stawie. Skrzydełka przełóż do dużej miski. Dodaj połowę sosu, wymieszaj, a następnie rozłóż skrzydełka pojedynczą warstwą na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut, smarując pozostałym sosem w trakcie pieczenia. Upieczone przełóż na duże talerze i posyp posiekaną dymką.

7 Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową fot. Arkadiusz Ścichocki

Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową

Pikantna meksykańska przekąska aż prosi się o jakiś meksykański napój...

Czas: 30 min 
Stopień trudności: 2

Składniki
Salsa pomidorowa
2 duże pomidory 2 dymki pęczek kolendry sól i pieprz
Quesadilla200 g sera cheddar 8 tortilli kukurydzianych 200 g kiełbasy chorizopuszka papryki chipotles (wędzone papryki jalapeno w pomidorach z cebulą)

UWAGA: Jeśli nie masz chipotles, możesz użyć marynowanych papryczek jalapeno lub po prostu płatków chilli.

Przygotowanie
Salsa: pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski, dodaj drobno posiekane dymkę i kolendrę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Quesadilla: ser zetrzyj, kiełbasę pokrój w plasterki. Na czterech tortillach rozłóż plasterki chorizo, rozsmaruj papryki. Posyp tartym serem i przykryj pozostałymi tortillami. Rozgrzej patelnię teflonową i podgrzewaj każdy placek na złocisty kolor, odwracając po kilku minutach na drugą stronę. Następnie placki pokrój w ósemki.

Komentarze (1)
To idealne przepisy na dużą imprezę!
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: Tadam

    0

    takie przekąseczki świetne i chyba dam radę sam zrobić więc dzięki! do tego fajnie zamówić na większą imprezę drinki vaporti.pl do wdychania. dobry i bezpieczny fun i alternatywa dla oklepanych drinków. "Piłem" takie na kawalerskim u kumpla i WOW.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX