Który alkohol jest najlepszy do poszczególnych rodzajów ryb?

Ryba niejedno ma imię i w niejednym przebraniu występuje. Daje to możliwość skorzystania z okazji i łączenia dań z mniej lub bardziej nietypowymi trunkami. Jak bardzo można sobie pohasać? Oto krótka próbka możliwości wykorzystujących kanony i nagłe objawienia.
PSTRĄG Z GRILLA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ PSTRĄG Z GRILLA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ Fot. Łukasz Falkowski, Viktor1/shutterstock.com

PSTRĄG Z GRILLA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ

Delikatna materia nie wybacza grubiańskiego traktowania, toteż sięgamy po wino wytrawne, białe, żwawe i aromatyczne. W dwóch słowach: sauvignon blanc z południa Europy. Cukinia będzie mu przyjacielem, a jego orzeźwiająca cytrusowość spodoba się rybce.

Borgo dei Vassalli, Friuli Isonzo, sauvignon blanc; Vinieaffini.pl, 45 zł

*Autor artykułu był mistrzem Polski sommelierów w latach 2007, 2008, 2009 oraz 2010. Uczestnik finałów mistrzostw europy i świata sommelierów - Sofia 2008, Santiago 2010, Strasburg 2010. Reprezentant Polski na mistrzostwach świata sommelierów Tokio 2013. Główny sommelier grupy restauracyjnej Magdy Gessler. Właściciel projektu Wineconsultant.pl.

ŁOSOŚ PIECZONY Z WARZYWAMI NA PARZE ŁOSOŚ PIECZONY Z WARZYWAMI NA PARZE Fot. Łukasz Falkowski, HLPhoto/shutterstock.com

ŁOSOŚ PIECZONY Z WARZYWAMI NA PARZE

Nieco więcej substancji na każdym kroku, a i smak wyraźniejszy, zatem wino białe, średniej budowy, intensywne w smaku. Polecam sauvignon blanc z Nowej Zelandii. Dogada się z dodatkami, a tęższe ciało i natura pomoże rybie zadowolić nasze podniebienia.

Haha, sauvignon blanc; Zakreconewina.pl, 54 zł

SANDACZ W GALARECIE Z RODZYNKAMI SANDACZ W GALARECIE Z RODZYNKAMI Fot. Łukasz Falkowski, Agata Jakubowska

SANDACZ W GALARECIE Z RODZYNKAMI

Tęga sprawa wymaga solidnych narzędzi pracy. Zapraszamy więc białe, ciężkie beczkowe chardonnay, lub jeszcze lepiej - rieslinga z nieco opóźnionego zbioru. Słuszna kwasowość, ukryta pod słodyczą oczyści kubki smakowe, a smak dodatków i oprawy wyśmienicie zgra się z winem.

Chateau Bela Riesling Neskory Zber; Centrum Wina oraz Winezja.pl, 72,90 zł

SUSHI Z ŁOSOSIEM SUSHI Z ŁOSOSIEM Fot. Łukasz Falkowski, Piyato/shutterstock.com

SUSHI Z ŁOSOSIEM

Zastanawiać się długo nie trzeba: "musiak". Ci którzy mogą, niech sięgają po szampana, a ci, którzy spokojniej podchodzą do sprawy, powinni sięgnąć po cremant lub cavę. Mineralność kochanków sama ich połączy, a orzeźwienie bąbelków i owocowość w kremowej fakturze ułatwią sięganie po następne i kolejne kawałki...

Crémant d'Alsace, Wolfberger, Pinot Gris; Biedronka, 29,99 zł

RYBA PO GRECKU RYBA PO GRECKU Fot. Łukasz Falkowski, Subbotina Anna/shutterstock.com

WĘDZONY WĘGORZ

Tłusto, mocno, intensywnie. Ciężko przebić jegomościa? Pozostaje skorzystać z nieszablonowego pomysłu i śmiało sięgnąć po dobrą szkocką whisky słodową wprost z Islay. To ona słynie z dymnego, torfowego zapachu i smaku, pod spodem chowając przy tym solidną owocowość, która w takim obrocie spraw na pewno pokaże się śmielej.

Finlaggan; Singlemalt.pl, 99 zł

DORSZ A LA FISH & CHIPS DORSZ A LA FISH & CHIPS Fot. Łukasz Falkowski, Shaiith/shutterstock.com

DORSZ A LA FISH & CHIPS

Nasi sąsiedzi zza kanału La Manche od wieków trenują tę dyscyplinę, w dodatku z niezmiennie wielką ochotą, zatem sięgamy po piwo. W naszej szerokości geograficznej najlepiej pomyśleć o dobrym pilsie, najlepiej pachnącym starymi, przaśnymi czasami.

Warka Strong, 4 zł

BOUILLABAISSE BOUILLABAISSE Fot. Łukasz Falkowski, HLPhoto/shutterstock.com

BOUILLABAISSE

Doskonała zupa rybna z południa Francji. A jak tak - to nie ma co kombinować i przychodzi sięgnąć po tamtejsze słynne wina różowe. Czy to Cotes de Provence, czy Cotes du Rhone - wybór i tak z reguły będzie odpowiedni i smaczny. Grunt, żeby szukać raczej tych nieprzesadnie alkoholowych trunków. 12 i pół procenta, będzie aż nadto.

Sables d'Azur, Gassier; Centrum Wina oraz Winezja.pl, 39,90 zł

RYBA PO GRECKU RYBA PO GRECKU Fot. Łukasz Falkowski, Dzinnik Darius/shutterstock.com

RYBA PO GRECKU

I tu czas na niespodziankę. Owszem - piwo o większej zawartości ekstraktu byłoby na miejscu, nawet z dodatkiem miodu, ale czemu nie sięgnąć po cydr?! Półwytrawnie-półsłodki, intensywnie owocowy, niezbyt alkoholowy i przyjemnie orzeźwiający. Będzie świetnym rywalem dla sosu, z którym łatwo poda sobie rękę.

Green Mill Cider, 5 zł

ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ Fot. Łukasz Falkowski, Aneta_Gu/shutterstock.com

ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ

Czyli klasyka nad klasyką, a kompanem mu będzie oczywista oczywistość - chłodna wódeczka żytnia we własnej osobie. Moglibyśmy wezwać na pomoc dobre sherry amontillado, ale po co rozbijać jedno z najlepszych małżeństw w historii kulinarnego świata.

Wyborowa, 25 zł

Więcej o:
Komentarze (3)
Który alkohol jest najlepszy do poszczególnych rodzajów ryb?
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • 0roman0

    Oceniono 4 razy 2

    Jakie wino polecicie do kaszanki którą jutro będę miał na obiad? Z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

  • chateau

    Oceniono 3 razy 1

    Śledziem i towarzyszącą mu wódeczką uratowaliście to zestawienie :-)
    Nieśmiało wspomnę o polskiej rybce, do której śródziemnomorski chrust się nie umywa. O wędzonej sielawie. Co zaproponujecie?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX