Koktajle na szybko: 8 prostych propozycji na imprezę

Jak zrobić imprezę, gdy kumple już w przedpokoju, a barek świeci pustkami? Nie martw się. Oto osiem przepisów na proste koktajle z łatwo dostępnych składników. Specjalnie dla 'logo' przygotował je Kuba Lasecki, barman z modnego, hipsterskiego Baru Studio mieszczącego się w warszawskim pałacu kultury i nauki.
Koktajle na szybko: przygotował je Kuba Lasecki, barman z modnego, hipsterskiego Baru Studio Koktajle na szybko: przygotował je Kuba Lasecki, barman z modnego, hipsterskiego Baru Studio Fot. Jacek Marczewski / Agencja Gazeta

Rady mistrza

Na początek kilka złotych rad od Kuby dla początkujących barmanów:

Wymasuj na blacie cytrynę czy limonkę. Odda więcej soku.
Nie bój się lodu. Dawaj go dużo, bo drink wolniej się wtedy rozwadnia i zimno dłużej utrzymuje smak całej kompozycji.
Do robienia lodu używaj przegotowanej wody. Kostki będą bardziej przezroczyste.
Eksperymentuj z sezonowymi owocami. Wzbogacają smak i poprawiają wygląd.
Do otworów w foremce na lód wrzuć z wodą po ziarenku kawy, owocu maliny czy jagody albo maleńkim kawałku cytryny. Kostki lodu będą lepiej wyglądały i dodadzą koktajlowi smaku.
Zainwestuj w butelkę tzw. bittera. Gorzka wódka lub likier wpływa na bogactwo smaku. Może to być Angostura (najbardziej znana gorzka wódka do przyprawiania drinków, cena: ok. 70 zł), lub włoski Fernet Branca, czeski Fernet Stock, łotewski Balsam, niemiecki Jägermeister, węgierski Unicum czy czeska Becherovka.

- Wymasuj na blacie cytrynę czy limonkę. Odda więcej soku.

- Nie bój się lodu. Dawaj go dużo, bo drink wolniej się wtedy rozwadnia i zimno dłużej utrzymuje smak całej kompozycji.

- Do robienia lodu używaj przegotowanej wody. Kostki będą bardziej przezroczyste.
Eksperymentuj z sezonowymi owocami. Wzbogacają smak i poprawiają wygląd.

- Do otworów w foremce na lód wrzuć z wodą po ziarenku kawy, owocu maliny czy jagody albo maleńkim kawałku cytryny. Kostki lodu będą lepiej wyglądały i dodadzą koktajlowi smaku.

- Zainwestuj w butelkę tzw. bittera. Gorzka wódka lub likier wpływa na bogactwo smaku. Może to być Angostura (najbardziej znana gorzka wódka do przyprawiania drinków, cena: ok. 70 zł), lub włoski Fernet Branca, czeski Fernet Stock, łotewski Balsam, niemiecki Jägermeister, węgierski Unicum czy czeska Becherovka.

ZESTAW DOMOWEGO BARMANA:

Shaker

Najlepiej dwuczęściowy, tzw. bostoński. Stalowy, bo w czasie nauki nie raz wyląduje na podłodze. Powinien mieć ok. pół litra pojemności. CENA: 30-400 ZŁ

Łyżka barmańska

Pozwala dobrze wymieszać koktajl od samego dna. Możesz ją zastąpić długa łyżeczką do latte. CENA: OD 10 ZŁ

Rozdrabniacz (muddler)

Narzędzie w kształcie tłuczka. Utrzesz nim owoce czy warzywa, ale i skruszysz lód. Możesz go zastąpic zwykłym tłuczkiem. CENA: OD 10 ZŁ

Sitko barmańskie

Do odcedzania składników. Nada się każde sitko z drobnymi oczkami. CENA: OK. 10 ZŁ

A KTO WYMYŚLIŁ KOKTAJLE?Koktajle

rys. Paweł Rygol

MOJITO MOJITO Koktajle na szybko

MOJITO

Wymieszaj rum z wodą, cząstkami limonki i wodą. Wlej do szklanki, wrzuć kilka listków bazylii.

Składniki:

kilka kostek lodu

40 ml białego rumu

woda gazowana

2-3 ćwiartki limonki

kilka listków bazylii

ERNEST HEMINGWAY PIJAŁ PODOBNO MOJITO REGULARNIE

Gin Tonic czy Polish Bitter? Gin Tonic czy Polish Bitter? Fot. Jacek Marczewski / Agencja Gazeta

GIN TONIC CZY POLISH BITTER?

GIN TONIC (na zdjęciu po lewej)

Wymieszaj gin, tonik, lód, cząstki grapefruita i plasterki ogórka. Wlej do szklanki. Na końcu możesz dodać kilka listków mięty i kostek lodu.

Składniki:

2, 3 plasterki świeżego ogórka

2 cząstki grapefruita

80-100 ml toniku

40 ml ginu

POLISH BITTER

Utrzyj w szklance ogórek, dolej wódkę i sok z cytryny. Dodaj miętę i lód. Wymieszaj.

Składniki:

kilka listków mięty

kilka kostek lodu

2, 3 plasterki świeżego ogórka

20 ml soku z cytryny

40 ml wódki żołądkowej gorzkiej

WSKAZÓWKA: ZAMIAST LIMONKI ZAWSZE MOŻESZ UŻYĆ CYTRYNY. ALE PAMIĘTAJ, ŻE LIMONKA MA WIĘCEJ SOKU I AROMATU.

GIN BASIL SMASH GIN BASIL SMASH Fot. Jacek Marczewski / AG

GIN BASIL SMASH

Gin, sok i listki bazylii wstrząśnij kilka razy w shakerze. Wlej do szklanki i wrzuć lód.

Składniki:

kilka listków bazylii

kilka kostek lodu

40 ml ginu

20 ml soku z cytryny

OLD FASHIONED OLD FASHIONED Fot. Jacek Marczewski / AG

OLD FASHIONED

Na dnie szklanki lub shakera rozetrzyj cukier z likierem. Dolej alkohol, wsyp lód, dobrze wymieszaj. Wlej do szklanki.

Składniki:

kostka cukru

kilka kostek lodu

kilka kropel gorzkiego likieru (np. Angostura)

40 ml blended whisky lub bourbona

ULUBIONY DRINK DONA DRAPERA Z SERIALU "MAD MAN".

MOSCOW MULE MOSCOW MULE Fot. Jacek Marczewski / AG

MOSCOW MULE

Wciśnij do wódki sok z limonki. Wymieszaj dobrze z piwem imbirowym, imbirem i lodem. Wlej do szklanki.

Składniki:

lód w kostkach

piwo imbirowe (np. Schweppe's)

kilka maleńkich kawałków imbiru

2-3 ćwiartki limonki

40 ml czystej wódki

CAIPIROSKA CAIPIROSKA Fot. Jacek Marczewski / AG

CAIPIROSKA

Utrzyj cząstki limonki z brązowym cukrem. Dodaj wódkę i kruszony lód. Dobrze wymieszaj, wlej do szklanki.

Składniki:

kruszony lód

brązowy cukier (najlepiej trzcinowy)

kilka ćwiartek limonki

40 ml czystej wódki

WHISKY SOUR WHISKY SOUR Fot. Jacek Marczewski / AG

WHISKY SOUR

Przygotuj syrop - wymieszaj cukier z wrzątkiem w proporcji 1:1. Wszystkie składniki wlej do shakera i dobrze wymieszaj. Wlej do szklanki.

Składniki:

30 ml soku z cytryny

20 ml surowego białka z jajka

odrobina gorzkiego likieru (np. Angostura)

40 ml szkockiej blended whisky

20 ml syropu cukrowego

WSKAZÓWKA: JEŚLI NIE MASZ SHAKERA, MOŻESZ UŻYĆ DUŻEGO SŁOIKA Z NAKRĘTKĄ.

Więcej o:
Komentarze (3)
Koktajle na szybko: 8 prostych propozycji na imprezę
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • oldmug

    Oceniono 1 raz 1

    p.Ernest pijał daiquiri papa doble ćmoku

  • cezaryk

    Oceniono 1 raz 1

    Ktoś popłynął z przepisami.
    Może zapytajcie jakiegoś barmana następną razą?

  • klm747

    Oceniono 8 razy 0

    mojito z bazylią??

    poje.bało was, michnikowe parchy??

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX