Typujemy najlepszą oliwę na rynku [TOP 10]

Jeśli wybierając oliwę, myślisz: im droższa, tym lepsza, ten artykuł jest właśnie dla ciebie. Nasza ekspert wybrała 10 naprawdę smacznych oliw extra vergine w supercenach, dostępnych z każdego zakątka polski.
1 Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek fot. Sebastian Duda / shutterstock.com

Extra vergine

Przede wszystkim poszukaj na etykiecie najważniejszej informacji - extra vergine. Musisz wiedzieć, że pod powszechnie stosowaną nazwą "oliwa" kryją się aż cztery zupełnie różne produkty: oliwa extra vergine, oliwa vergine, oliwa z oliwek i oliwa z wytłoków. Kupuj zawsze oliwę extra vergine albo vergine - tylko te tłoczone są mechanicznie i mają najwięcej wartości odżywczych oraz smakowych i zapachowych.

Oliwa extra vergine to naturalny stuprocentowy sok z owoców oliwki, który powstał w wyniku procesu mechanicznego tłoczenia całych owoców najwyższej jakości.

Oliwa vergine to również stuprocentowy sok wytłoczony z całych oliwek, jest jednak nieco mniej aromatyczna niż extra vergine.

Oliwa z oliwek to mieszanka oliwy rafinowanej z domieszką oliwy vergine. Podstawą tego miksu jest oliwa "lampante", która powstaje z marnej jakości owoców (jak również nadpsutych, przejrzałych), a następnie poddana jest chemicznemu oczyszczaniu. W wyniku rafinacji oliwa traci smak, kolor i zapach. W celu nadania walorów smakowych i zapachowych dodaje się do niej niewielką ilość oliwy typu vergine. Już po dodaniu 1% naturalnej aromatycznej oliwy można nazywać ją oliwą z oliwek, ale zwykle jest to około 15%.

Oliwa z wytłoków - oliwa najniższej jakości, otrzymywana chemicznie za pomocą specjalnego rozpuszczalnika z tak zwanych wytłoczyn oliwnych, czyli masy pozostałej z tłoczenia dobrej oliwy.

Czy smażyć na oliwie?

Wbrew obiegowym opiniom oliwa to doskonały tłuszcz roślinny, na którym powinno się smażyć. Jest po prostu bardzo zdrowa i zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Za smażeniem na oliwie przemawia również fakt, że pod wpływem ciepła zwiększa swoją objętość, nie wtapia się w produkty, które na niej przygotowujemy, i jest znacznie wydajniejsza. Mitem jest, że oliwa w czasie smażenia zaczyna wydzielać szkodliwe substancje. Pod wpływem smażenia - nie, pod wpływem palenia się - tak, jak każdy palący się tłuszcz. Idealna temperatura smażenia to 180°C, a oliwa zaczyna się palić dopiero powyżej 210°C. Przeciw smażeniu na oliwie może przemawiać jedynie jej wysoka cena. Ale coś za coś.

Anna Machera

Anna Machera, kochamoliwe.com

 

Przez kilka lat mieszkała w Hiszpanii, gdzie poznała tajniki produkcji i degustacji oliwy. Potrafi opowiadać godzinami o jej profilach smakowych i wartościach odżywczych. Poprosiliśmy ją o wybór dziesięciu smacznych oliw extra vergine ze zbiorów 2013/14.

Archiwum prywatne

KUCHARZ RADZI:

Oliwa smakowa

Zrób swoją, ja robię tak: kroję ząbki czosnku oraz ostrą papryczkę wzdłuż, aby wydobyć aromaty zawarte w olejkach i związkach eterycznych. Przed zalaniem warzyw podgrzewam oliwę w rondlu do temperatury 70°C, by szybciej przeszła ich aromatami. W wysokiej temperaturze cząsteczki tłuszczu lepiej absorbują wszyskie związki eteryczne. Do oliwy aromatyzowanej cytryną dodaję tylko otartą skórkę, bez albedo, czyli białej części znajdującej się pomiędzy skórką a miąższem, gdyż daje ona gorzki smak.

Dogrzewanie steków w oliwie

Innym "oliwnym" patentem jest dogrzewanie steków w oliwie. Po obsmażeniu kawałków o grubości 2-2,5 cm po 4 min z każdej strony (ważne aby był smażony w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki) dogrzewam steki w oliwie podgrzanej do 60°C przez 10 min. Gwarantuje to uzyskanie pięknej czerwonej barwy mięsa. Dodatkowo oliwa daje przyjemny łagodny aromat, mięso jest miękkie, soczyste i pyszne.
Smacznego!

Jerzy Sobieniak

 

 

 

Jerzy Sobieniak
kucharz, gospodarz studia kulinarnego "Pytanie na śniadanie", dyrektor programowy w Szkole Kulinarnej Dietla w Krakowie i Warszawie (www.dietl.edu.pl).

 

 

fot. Arek Drygas

2 Casa Anadia Private Collection Casa Anadia Private Collection fot. Michał Mutor

Casa Anadia Private Collection

Portugalska dwuszczepowa oliwa (z odmian corbançosa i picual). o pięknym zapachu i wyrazistym smaku, z wyczuwalną lekko goryczką. Dodatkowym atutem tej oliwy jest ciekawe opakowanie.


CENA: 45 zł/0,5 l
Smakiportugalii.pl

3 Esporao DOP Moura Esporao DOP Moura fot. Michał Mutor

Esporao DOP Moura

Portugalska extra vergine z trzech gatunków oliwek: galega, cordvil i corbançosa. Pochodzi z dobrego oliwnego regionu Baixo Alentejo (DOPx Moura). Oliwa o ciekawym, złożonym smaku, polecana do lekkich potraw.


CENA: 35 zł/0,5 l
Foodbazar.pl

4 Esencial Royal Esencial Royal fot. Michał Mutor

Esencial Royal

Hiszpańska extra vergine jednoszczepowa z odmiany royal, z certyfikatem DOP Sierra de Cazorla. Oliwa z charakterem o delikatnym zapachu dojrzałych bananów i fig, pozostawia przyjemne drapanie w gardle.

CENA: 35 zł/0,5 l
Kochamoliwe.com

5 Guisafra Guisafra fot. Michał Mutor

Guisafra

Ekologiczna extra vergine z Sycyliio delikatnym smaku pomarańczy. Nie jest to sztucznie aromatyzowana oliwa, swój smak zawdzięcza dodatkowi (6%) soku z ekologicznych sycylijskich czerwonych pomarańczy. Doskonała do sałat.

CENA: 42 zł/0,5l
Ecomania.com.pl

6 Casas de Hualdo Casas de Hualdo fot. Michał Mutor

Casas de Hualdo

Hiszpańska jednoszczepowa extra vergine z odmiany arbequina. Oliwa o bardzo ciekawym profilu smakowo-zapachowym. Delikatna, z nutami bananów i dojrzałych jabłek, ale lekko, przyjemnie drapiąca w gardło.

CENA: 39 zł/0,5 l
O-live.pl

7 La Foresta Cassanese La Foresta Cassanese fot. Michał Mutor

La Foresta Cassanese

Oliwa z Kalabrii, jednoszczepowa z odmiany cassanese. Charakteryzuje się lekkim owocowym zapachem. Robiona w małym rodzinnym gospodarstwie. Podczas ostatnich zbiorów 2013/2014 uzyskano jedynie 300 litrów tej oliwy.

CENA: 35 zł/0,5 l
Oliwnygaj.pl

8 Sitia 0,3 Sitia 0,3 fot. Michał Mutor

Sitia 0,3

Grecka extra vergine, jednoszczepowa z odmiany koroneiki. Oliwa tłoczona jest we wschodniej części Krety przez rodzinę Lantzanakis. Zapach i smak zachwycą wszystkich, którzy nie lubią w oliwie dominujących cierpkich aromatów.

CENA: 39 zł/0,75 l
Greckie-delikatesy.pl

9 Vieiru Vieiru fot. Michał Mutor

Vieiru

Hiszpańska extra vergine, jednoszczepowa z odmiany manzanilla cacereńa. Jak na oliwę hiszpańską wyjątkowo delikatna. Polecana dla początkujących smakoszy oliwy - ma dobre połączenie nut owocowych i wyważoną goryczkę.

CENA: 25 zł/0,5 l
Oliwagourmet.pl

10 P.D.O Lygourio Asklipiou P.D.O Lygourio Asklipiou fot. Michał Mutor

P.D.O Lygourio Asklipiou

Grecka extra vergine, jednoszczepowa z odmiany manaki, uważaną przez greków za najsmaczniejszą. Oliwa ma certyfikat DOP. Tłoczona przez rodzinę Melasów z miejscowości Liguria.

CENA: 21 zł/0,5 l
Smakipeloponezu.pl

11 Gota Verde Gota Verde fot. Michał Mutor

Gota Verde

Hiszpańska extra vergine jednoszczepowa z odmiany picual. Wyróżniająca się DOP Sierra de Cazorla. Tłoczna od drugiego tygodnia w kampanii (zbioru) 2013/2014. Oliwa o głębokim i wytrawnym smaku i lekkim zapachu pomidorów i karczocha.

CENA: 30 zł/0,5 l
Kochamoliwe.com

Komentarze (11)
Typujemy najlepszą oliwę na rynku [TOP 10]
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar
  • avatar

    tumanek007

    Oceniono 4 razy 2

    "dostępnych z każdego zakątka polski."
    No cóż widocznie produkujemy obecnie oliwę w Polsce, skoro jest dostępna "z każdego zakątka". Może jednak "w" każdym zakątku i to "Polski", a nie "polski". I niech nikt nie twierdzi, że 60-70 PLN za litr oliwy to superceny. Np. we Włoszech można kupić znacznie taniej bezpośrednio u 'rolnika'. Radzę jednak myśleć, zanim się coś pisze.

  • avatar

    tumanek007

    Oceniono 2 razy 2

    "dostępnych z każdego zakątka polski"
    Po pierwsze te oliwy nie są z każdego zakątka Polski, ale z Włoch, Hiszpanii - krótko mówiąc z krajów, gdzie rosną oliwki. Mogą co najwyżej być dostępne "w" zakątkach Polski, choć wątpię, aby tak było. Po drugie nie "polski", lecz "Polski".

  • avatar

    Gość: Krupeczka

    0

    A ja kupiłam oliwę EkoWital - oliwa z oliwek extra virgin i teraz nie bardzo wiem co oznacza słowo virgin, bo nie jest to vergine. Czy uważać to za literówkę czy napisali specjalnie, aby zmylić kupującego czyli mnie. :-(

  • Marek Marek

    0

    h tt p://www.hurtownia-oliwy.pl/producenci/frantoi-cutrera
    Oliwę Frantoi Cutrera można kupić online w Polsce. Polecam!

  • avatar

    drzejms-buond

    0

    i tak , do smażenia najlepszy jest olej ryżowy ( oczywiście ten nie GMO)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX