Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę [instrukcja krok po kroku]

Grzegorz Łopanowski zaprosił nas do siebie na śniadanie. Miał pokazać, jak zrobić perfekcyjną jajecznicę, jednak jak na prowadzącego 'Top Chefa' przystało, zaprezentował, jak proste danie, jakim jest smażone jajo, zamienia się w królewską potrawę.
Szczypio kocha się z jajecznicą Szczypio kocha się z jajecznicą fot. Michał Mutor

Zrobienie jajecznicy to sztuka

Do zrobienia prostej jajecznicy potrzebujesz jedynie jaj i masła. Dlaczego masło? Tylko ono nadaje potrawie kremowy, śmietankowy smak.

Zrobienie jajecznicy to sztuka, którą warto posiąść, ale nie warto na tym poprzestać. Smażone jajka lubią dodatki. Oto kilka zestawów, które tworzą naprawdę ciekawe kompozycje:

1. wędzony łosoś + kapary + kwaśna śmietana

2. czosnek + cebula + ser pleśniowy + natka pietruszki

3. parmezan + suszone pomidory + oliwki

4. speck (czyt. szpek) + pieczarki + pomidorki koktajlowe + szczypior

Jajecznica krok po kroku Jajecznica krok po kroku fot. Michał Mutor

Jaja rozbij do miseczki

Nie wrzucaj ich prosto na patelnię, by w łatwy sposób pozbyć się ewentualnych skorupek. Warto też jajka już w miseczce dobrze rozmieszać.

Jajecznica krok po kroku Jajecznica krok po kroku fot. Michał Mutor

Rozpuść w rondelku masło

Masło jest sto razy lepszym tłuszczem do smażenia jajecznicy niż olej. Poczekaj, aż się rozpuści, ale nie podsmażaj go na wolnym ogniu zbyt długo.

Jajecznica krok po kroku Jajecznica krok po kroku fot. Michał Mutor

Wlej jaja na rozgrzany tłuszcz...

...i delikatnie mieszaj drewnianą albo sylikonową szpatułką.

Jajecznica krok po kroku Jajecznica krok po kroku fot. Michał Mutor

Smażąc, uważaj, by nie wysuszyć jajecznicy

Dobrym sposobem regulacji temperatury smażenia jest zestawianie garnka z palnika.

Jajecznica krok po kroku Jajecznica krok po kroku fot. Michał Mutor

Na koniec smażenia dodaj odrobinę zimnego masła

Dzięki temu wzmocnisz śmietanowy smak. Na koniec przypraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Więcej o:
Komentarze (8)
Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę [instrukcja krok po kroku]
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • amorvertical

    Oceniono 44 razy 42

    Jak zgotować wodę?
    Wziąć elektryczny czajnik. Nalać do niego z kranu odpowiednią miarkę wody . Uwag - lepiej nalać zimną wodę. Możesz też użyć wody mineralnej niegazowanej lub źródlanej. Postawić czajnik na blacie kuchennym i włączyć go do prądu. Uwaga - nie należy biegać po kuchni z włączonym czajnikiem. Gotująca się woda ma temperaturę ok 100 Celsjusza, a białko z którego zbudowane jest twoje ciało ścina się w temperaturze ok 42 stopni C. Jeśli nie wierzysz, zanurz rękę we wrzątku, choć redakcja nie bierze za to odpowiedzialności. Kiedy czajnik zaczyna mocno szumieć, wiesz, że już za chwilę woda będzie zagotowana. Czekaj cierpliwie, aż czajnik sam się wyłączy. Kiedy to się stanie, masz zagotowaną wodę. Możesz nią zalać nią herbatę lub zrobić pyszną kawę plujkę lub wlać do miski, dosypać soli i wymoczyć w niej nogi. Smacznego. Poleca wasz Kucharz Maestro Pierr Ogolllo Leniwiec.
    PS. Wierszówkę za tę poradę kulinarną proszę przesłać na jakąś fundację dla młodych dziennikarzy Gazety.

  • hozajo

    Oceniono 14 razy 10

    co to są ewentualne skorupki?

  • sealion

    Oceniono 9 razy 5

    Najlepsza jajówa to ta usmażona na boczku i ze szczypiorkiem.

  • kaziu60

    Oceniono 10 razy 4

    To nie jest jajecznica - to jest kleputana. Ścięta w wysokiej temperaturze zawartość skorupek kurzych w obecności masła.

  • spolecznick

    Oceniono 7 razy 3

    A nie - jest jednak gorsza zbroodnia na jajówce niż smażenie na cebuli: bełtanie jaj przed dodaniem na patelnię. Cały urok w jajóweczce, to oddzielnie ścięte żółtko z białkiem, a nie bezkształtna, przesmażona, przesuszona, słodkawa masa.
    Takie bełtanie jaj przed dodaniem na patelnię, ma długą stołówkowo-komunistyczną tradycję - wtedy z 10 jaj można było zrobić jajówę dla 20 osób po dodaniu (niewidocznych w bełtanej brei) mąki, mleka czy innego syfu.

  • spolecznick

    Oceniono 3 razy 3

    Czy ten tajemniczy "speck czyt. szpek" to nie jest po prostu boczek?
    P.S.: Nie ma gorszej zbrodni na jajówce niż smażenie jej na cebuli, rzyg... ;) Na koncu szczypior, to inna bajka - mniam.

  • calidris

    Oceniono 5 razy 3

    1. Perfekcyjną jajecznicę? Czym to się różni of jajecznicy doskonałej? 2. Kwaśna śmietana? Śmietana jest zawsze kwaśna - jak nie jest, to jest śmietanką.

  • klm747

    Oceniono 7 razy 1

    znowu ten nieudacznik, jadący na nazwisku dziadka?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX