Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni

Podbijają smak potraw, dodają słodkości, pikantności, ostrości - pasty paprykowe. Znajdź swoją ulubioną i zawsze miej ją w lodówce, bo to najprostszy sposób na pyszne rozgrzewające zimowe dania.
Pasty paprykowe Pasty paprykowe fot. Eskay/Shutterstock

Pasty paprykowe

Historia pasty paprykowej jest tak długa, jak historia przetworów. Ludzie w różnych częściach świata zastanawiali się zapewne, jak przechować zbiory ostrych papryczek, tak by nie zgniły. Jeden więc je przesmażył, inny ugotował, kolejny zasypał solą. Nie ma jednej definicji pasty z chilli - co kraj, to inny smak, konsystencja, ostrość. Niektórych używa się jako przyprawy - doprawia się sosy czy zupy jeszcze w trakcie gotowania. Innymi wykańcza się danie albo traktuje jak, powiedzmy, musztardę czy keczup.

W krajach azjatyckich - gdzie parno i gorąco - ostrą papryką doprawia się dania, które chłodzą organizm. Chilli powoduje, że bardziej się pocisz, a pot schładza rozgrzane ciało.

I tak na przykład w Tajlandii i Laosie gęstą pastą z ususzonych smażonych papryczek namiętnie smaruje się tosty i doprawia kwaśno-pikantną zupę tom yum. Nie byłoby też słynnego koreańskiego bibimbap (gotowanego ryżu z przeróżnymi dodatkami) bez fermentowanej pasty paprykowej.

Z kolei tam, gdzie zimno, gdzie jada się tłusto, by zgromadzić energię na mroźne dni, ostrymi pastami doprawia się ciężkie mięsne dania. Sprawiają, że kaloryczne mięsne gulasze nie są tak ciężkostrawne.

Kurczak curry z dodatkiem pasty paprykowej Kurczak curry z dodatkiem pasty paprykowej fot. Michal Mutor

Pikantny kurczak z warzywami

"Danie to polecam każdemu, kto nie chce się w kuchni napracować, a lubi dobrze zjeść. Ta sycąca, rozgrzewająca, lekka i zdrowa potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu (krok po kroku na kolejnej stronie). Intensywny aromat pasty paprykowej i oryginalnie przygotowany ryż sprawiają, że nie jest to po prostu kurczak z ryżem i warzywami. Całość warto udekorować smaczną kolendrą i doprawić mielonym pieprzem. Zaskakująco przyjemny efekt możesz osiągnąć, posypując potrawę odrobiną startej skórki limonki".

Sebastian OlmaSebastian Olma , zwyciezca drugiej edycji Top Chef

szef kuchni Kafe Zielony Niedźwiedź - Knajpy Roku 2014, w której przygotowuje dania z najlepszych polskich produktów sezonowych. Zwycięzca drugiej polskiej edycji programu Top Chef. Pracował u Gordona Ramseya i w londyńskiej restauracji Toma Aikensa.

fot. Michał Mutor

Składniki Składniki Składniki

Składniki

+ papryka czerwona, zielona i żółta

+ pasta paprykowa łagodna ok. 30 g

+ cebula biała

+ czosnek (1 ząbek)

+ papryczka chilli (ok. 3 cm)

+ imbir (4-5 cm)

+ pomidorki koktajlowe (min. 10 sztuk)

+ pierś z kurczaka

+ ryż biały

+ bulion warzywny

+ przyprawy: kurkuma, curry, kmin rzymski, cynamon, goździki, anyż, sól, pieprz, kolendra,

+ olej do smażenia

+ gęsta śmietana (2 łyżki)

+ limonka

+ cukier lub miód

Przygotowanie Przygotowanie fot. Michal Mutor

Przygotowanie #1

1. Ugotuj ryż z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu.

 

 


Przygotowanie

fot. Michal Mutor

2. W czasie kiedy gotuje się ryż, pokrój kurczaka i wszystkie warzywa: cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chilli (bez pestek), papryki, pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie Przygotowanie fot. Michal Mutor

Przygotowanie #2

3. Podsmaż kurczaka na oleju, ok. 3 min, aż uzyska złoty kolor, a następnie dodaj wszystkie warzywa.

Przygotowaniefot. Michal Mutor


4. Dodaj wszystkie przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, curry i pastę paprykową. Przyprawy powinny się przegryźć z warzywami ok. 1 min na patelni.

Przygotowanie Przygotowanie fot. Michal Mutor

Przygotowanie #3

5. Do całości dodaj pół szklanki bulionu warzywnego i dokładnie wymieszaj.

 

Przygotowaniefot. Michal Mutor


6. By potrawka nabrała przyjemnej konsystencji, dodaj dwie łyżki gęstego jogurtu. I łyżeczkę miodu, by przełamać ostrość dania.

Więcej o:
Komentarze (2)
Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • szczerbaka

    Oceniono 5 razy 5

    Ja dodaję sambal oelek, indonezyjską ostrą pastę z papryczek, do smażonych ryżów i makaronów po azjatycku, czy po prostu jako dodatek do innych dań, bardzo prosto robi się ją samemu: www.zlotaproporcja.pl/2015/01/25/sambal-oelek/

  • padr111

    0

    szczerbatka, dzięki za inspiracje :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX