Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni

09.03.2015 15:07
Podbijają smak potraw, dodają słodkości, pikantności, ostrości - pasty paprykowe. Znajdź swoją ulubioną i zawsze miej ją w lodówce, bo to najprostszy sposób na pyszne rozgrzewające zimowe dania.
1 Pasty paprykowe Pasty paprykowe fot. Eskay/Shutterstock

Pasty paprykowe

Historia pasty paprykowej jest tak długa, jak historia przetworów. Ludzie w różnych częściach świata zastanawiali się zapewne, jak przechować zbiory ostrych papryczek, tak by nie zgniły. Jeden więc je przesmażył, inny ugotował, kolejny zasypał solą. Nie ma jednej definicji pasty z chilli - co kraj, to inny smak, konsystencja, ostrość. Niektórych używa się jako przyprawy - doprawia się sosy czy zupy jeszcze w trakcie gotowania. Innymi wykańcza się danie albo traktuje jak, powiedzmy, musztardę czy keczup.

W krajach azjatyckich - gdzie parno i gorąco - ostrą papryką doprawia się dania, które chłodzą organizm. Chilli powoduje, że bardziej się pocisz, a pot schładza rozgrzane ciało.

I tak na przykład w Tajlandii i Laosie gęstą pastą z ususzonych smażonych papryczek namiętnie smaruje się tosty i doprawia kwaśno-pikantną zupę tom yum. Nie byłoby też słynnego koreańskiego bibimbap (gotowanego ryżu z przeróżnymi dodatkami) bez fermentowanej pasty paprykowej.

Z kolei tam, gdzie zimno, gdzie jada się tłusto, by zgromadzić energię na mroźne dni, ostrymi pastami doprawia się ciężkie mięsne dania. Sprawiają, że kaloryczne mięsne gulasze nie są tak ciężkostrawne.

2 Kurczak curry z dodatkiem pasty paprykowej Kurczak curry z dodatkiem pasty paprykowej fot. Michal Mutor

Pikantny kurczak z warzywami

"Danie to polecam każdemu, kto nie chce się w kuchni napracować, a lubi dobrze zjeść. Ta sycąca, rozgrzewająca, lekka i zdrowa potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu (krok po kroku na kolejnej stronie). Intensywny aromat pasty paprykowej i oryginalnie przygotowany ryż sprawiają, że nie jest to po prostu kurczak z ryżem i warzywami. Całość warto udekorować smaczną kolendrą i doprawić mielonym pieprzem. Zaskakująco przyjemny efekt możesz osiągnąć, posypując potrawę odrobiną startej skórki limonki".

Sebastian OlmaSebastian Olma , zwyciezca drugiej edycji Top Chef

szef kuchni Kafe Zielony Niedźwiedź - Knajpy Roku 2014, w której przygotowuje dania z najlepszych polskich produktów sezonowych. Zwycięzca drugiej polskiej edycji programu Top Chef. Pracował u Gordona Ramseya i w londyńskiej restauracji Toma Aikensa.

fot. Michał Mutor

3 Składniki Składniki Składniki

Składniki

+ papryka czerwona, zielona i żółta

+ pasta paprykowa łagodna ok. 30 g

+ cebula biała

+ czosnek (1 ząbek)

+ papryczka chilli (ok. 3 cm)

+ imbir (4-5 cm)

+ pomidorki koktajlowe (min. 10 sztuk)

+ pierś z kurczaka

+ ryż biały

+ bulion warzywny

+ przyprawy: kurkuma, curry, kmin rzymski, cynamon, goździki, anyż, sól, pieprz, kolendra,

+ olej do smażenia

+ gęsta śmietana (2 łyżki)

+ limonka

+ cukier lub miód

4 Przygotowanie Przygotowanie fot. Michal Mutor

Przygotowanie #1

1. Ugotuj ryż z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu.

 

 


Przygotowanie

fot. Michal Mutor

2. W czasie kiedy gotuje się ryż, pokrój kurczaka i wszystkie warzywa: cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chilli (bez pestek), papryki, pomidorki koktajlowe.

5 Przygotowanie Przygotowanie fot. Michal Mutor

Przygotowanie #2

3. Podsmaż kurczaka na oleju, ok. 3 min, aż uzyska złoty kolor, a następnie dodaj wszystkie warzywa.

Przygotowaniefot. Michal Mutor


4. Dodaj wszystkie przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, curry i pastę paprykową. Przyprawy powinny się przegryźć z warzywami ok. 1 min na patelni.

6 Przygotowanie Przygotowanie fot. Michal Mutor

Przygotowanie #3

5. Do całości dodaj pół szklanki bulionu warzywnego i dokładnie wymieszaj.

 

Przygotowaniefot. Michal Mutor


6. By potrawka nabrała przyjemnej konsystencji, dodaj dwie łyżki gęstego jogurtu. I łyżeczkę miodu, by przełamać ostrość dania.

Komentarze (2)
Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    szczerbaka

    Oceniono 5 razy 5

    Ja dodaję sambal oelek, indonezyjską ostrą pastę z papryczek, do smażonych ryżów i makaronów po azjatycku, czy po prostu jako dodatek do innych dań, bardzo prosto robi się ją samemu: www.zlotaproporcja.pl/2015/01/25/sambal-oelek/

  • avatar

    padr111

    0

    szczerbatka, dzięki za inspiracje :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX