Robert Sowa dzieli się z nami przepisami na kapitalne zakąski

Jeśli ma być zjedzona przed lub między posiłkami, powinna być przede wszystkim smaczna i atrakcyjna. Co innego z zakąską podawaną do wódeczki - ta musi być dodatkowo obfita i tłusta. Poprosiliśmy Roberta sowę o pomysły na takie właśnie karnawałowe przekąski.
1 Pikantne skrzydełka Pikantne skrzydełka fot. Maciej Zienkiewicz, materiały prasowe

Pikantne skrzydełka z chilli

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
+ 24 duże skrzydełka z kurczaka
MARYNATA:
+ 2 łyżki miodu
+ 2 łyżki sosu Worcester
+ ˝ łyżeczki czarnego pieprzu
+ ˝ łyżeczki sambal oelek
+ 1 szklanka pikantnego ketchupu
+ 2-3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka natnij na zgięciu i marynuj ok. 4-6 godzin, a potem grilluj przez 20 minut lub piecz ok. 40 minut w temperaturze 160°C.
Skrzydełka przygotowywane na grillu będą smaczniejsze, jeśli przed zamarynowaniem obgotujesz je przez ok. 20 minut.SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

+ 24 duże skrzydełka z kurczaka

MARYNATA:
+ 2 łyżki miodu
+ 2 łyżki sosu Worcester
+ ˝ łyżeczki czarnego pieprzu
+ ˝ łyżeczki sambal oelek
+ 1 szklanka pikantnego ketchupu
+ 2-3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka natnij na zgięciu i marynuj ok. 4-6 godzin, a potem grilluj przez 20 minut lub piecz ok. 40 minut w temperaturze 160°C.

Skrzydełka przygotowywane na grillu będą smaczniejsze, jeśli przed zamarynowaniem obgotujesz je przez ok. 20 minut.

Robert Sowa, fot. Maciej Zienkiewicz / AGRobert Sowa, fot. Maciej Zienkiewicz / AG

Robert Sowa - kucharz, gospodarz programów kulinarnych oraz autor kilku książek z autorskimi przepisami. Stworzył menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT. Przed laty gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej i gości hotelu Jan III Sobieski. Dziś szef kuchni rozpoznawalnej w całym kraju restauracji Sowa i Przyjaciele.

2 Śledź z sosem piernikowym z orzechami włoskimi Śledź z sosem piernikowym z orzechami włoskimi fot. Maciej Zienkiewicz, materiały prasowe

Śledź norweski z sosem piernikowym

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

MARYNATA:
+ 1 szklanka octu winnego
+ 1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru
+ ˝ łyżeczki cynamonu
+ przyprawy: 5 goździków, 5 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe
SOS:
+ ˝ kg czerstwego piernika
+ ˝ szklanki posiekanych orzechów włoskich
+ 2 łyżki miodu gryczanego
+ 100 ml miodu pitnego
+ 2 łyżki soku z cytryny
+ sól, pieprz, imbir do smaku
Wszystkie składniki sosu zmiksuj i dopraw wedle własnego gustu.
PRZYGOTOWANIE
Ocet winny ugotuj z pozostałymi składnikami marynaty, wystudź. Powstałą marynatą zalej filety śledziowe i odstaw do lodówki na 24 godziny. Na wcześniej przygotowanym aromatycznym sosie ułóż pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekoruj całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée i szczypiorkiem.SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

+ 500 g solonych i wymoczonych śledzi

MARYNATA:
+ 1 szklanka octu winnego
+ 1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru
+ ˝ łyżeczki cynamonu
+ przyprawy: 5 goździków, 5 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe

SOS:
+ ˝ kg czerstwego piernika
+ ˝ szklanki posiekanych orzechów włoskich
+ 2 łyżki miodu gryczanego
+ 100 ml miodu pitnego
+ 2 łyżki soku z cytryny
+ sól, pieprz, imbir do smaku
Wszystkie składniki sosu zmiksuj i dopraw wedle własnego gustu.

PRZYGOTOWANIE

Ocet winny ugotuj z pozostałymi składnikami marynaty, wystudź. Powstałą marynatą zalej filety śledziowe i odstaw do lodówki na 24 godziny. Na wcześniej przygotowanym aromatycznym sosie ułóż pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekoruj całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée i szczypiorkiem.

3 Carpaccio Carpaccio fot. Maciej Zienkiewicz, materiały prasowe

Carpaccio z polędwicy z parmezanem

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
+ 400 g oczyszczonej polędwicy wołowej ze środkowej części
MARYNATA:
+ 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
+ 2 łyżki musztardy Dijon
+ sól, estragon, słodka papryka
+ 2 rozgniecione ząbki czosnku
+ 1 łyżka soku z cytryny
+ 4 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
+ 4 łyżeczki marynowanych kaparów
+ 4 marynowane karczochy
+ 4 łyżki płatków parmezanu
+ 4 duże kapary
+ 1 pęczek rukoli
+ 4 łyżki oliwy z oliwek
+ 4 cząstki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki marynaty połącz, zalej nią polędwicę i odstaw do lodówki na 2-4 godziny. Po wyjęciu z marynaty, obtocz mięso w pieprzu, owiń dokładnie folią spożywczą i wstaw na noc do zamrażarki.
Zamrożoną polędwicę pokrój na bardzo cienkie plastry i od razu ułóż na talerzu. Rukolę połączoną z pokrojonymi karczochami ułóż na środku dania. Polecam udekorować je małymi i dużymi kaparami, skropić oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta i cząstkami cytrySKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

+ 400 g oczyszczonej polędwicy wołowej ze środkowej części

MARYNATA:
+ 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
+ 2 łyżki musztardy Dijon
+ sól, estragon, słodka papryka
+ 2 rozgniecione ząbki czosnku
+ 1 łyżka soku z cytryny
+ 4 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
+ 4 łyżeczki marynowanych kaparów
+ 4 marynowane karczochy
+ 4 łyżki płatków parmezanu
+ 4 duże kapary
+ 1 pęczek rukoli
+ 4 łyżki oliwy z oliwek
+ 4 cząstki cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki marynaty połącz, zalej nią polędwicę i odstaw do lodówki na 2-4 godziny. Po wyjęciu z marynaty, obtocz mięso w pieprzu, owiń dokładnie folią spożywczą i wstaw na noc do zamrażarki.

Zamrożoną polędwicę pokrój na bardzo cienkie plastry i od razu ułóż na talerzu. Rukolę połączoną z pokrojonymi karczochami ułóż na środku dania. Polecam udekorować je małymi i dużymi kaparami, skropić oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta i cząstkami cytryny.

4 Boczek Boczek fot. Maciej Zienkiewicz, materiały prasowe

Boczek glazurowany

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

+ 800 g boczku (z młodej świni jabłkowej) ugotowanego metodą sous-vide (12 godzin w temperaturze 78 st.) *
+ 200 ml sosu BBQ z aromatem dymu wędzarniczego
+ 300 g ziemniaków ugotowanych metodą sous-vide
+ 2 łyżki zredukowanego soku z jabłek
+ 100 ml wywaru mięsnego
+ 2 łyżki musztardy Dijon
+ 100 g kaszanki
+ 4 łyżki sałatki z białej kapusty i domowego majonezu
+ garść świeżych kiełków kapusty
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowany boczek pokrój na cztery równe porcje, zrumień na rozgrzanej patelni, dodaj sos BBQ i chwilę glazuruj. Ziemniaki skarmelizuj na patelni ze zredukowanym sokiem z jabłek, pod koniec dolewając wywar mięsny. Talerz posmaruj musztardą Dijon, a następnie ułóż na nim ciepły boczek, ziemniaki, obsmażone na patelni plastry kaszanki oraz sałatkę coleslaw. Całość udekoruj kiełkami kapusty.
* Jeśli nie masz urządzeń do gotowania metodą sous-vide, podajemy ci sposób alternatywny. Kawałek boczku, ok. 2 kg, piecz w temperaturze 130oC ok. 4 godzin w rękawie do pieczenia. Następnie pokrój na kawałki i obsmaż na gorącej patelni z każdej strony.SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

+ 800 g boczku (z młodej świni jabłkowej) ugotowanego metodą sous-vide (12 godzin w temperaturze 78 st.) *
+ 200 ml sosu BBQ z aromatem dymu wędzarniczego
+ 300 g ziemniaków ugotowanych metodą sous-vide
+ 2 łyżki zredukowanego soku z jabłek
+ 100 ml wywaru mięsnego
+ 2 łyżki musztardy Dijon
+ 100 g kaszanki
+ 4 łyżki sałatki z białej kapusty i domowego majonezu
+ garść świeżych kiełków kapusty

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowany boczek pokrój na cztery równe porcje, zrumień na rozgrzanej patelni, dodaj sos BBQ i chwilę glazuruj. Ziemniaki skarmelizuj na patelni ze zredukowanym sokiem z jabłek, pod koniec dolewając wywar mięsny. Talerz posmaruj musztardą Dijon, a następnie ułóż na nim ciepły boczek, ziemniaki, obsmażone na patelni plastry kaszanki oraz sałatkę coleslaw. Całość udekoruj kiełkami kapusty.

* Jeśli nie masz urządzeń do gotowania metodą sous-vide, podajemy ci sposób alternatywny. Kawałek boczku, ok. 2 kg, piecz w temperaturze 130 st. C ok. 4 godzin w rękawie do pieczenia. Następnie pokrój na kawałki i obsmaż na gorącej patelni z każdej strony.

5

Zobacz także:

Komentarze (7)
Robert Sowa dzieli się z nami przepisami na kapitalne zakąski
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    klamtusek

    Oceniono 27 razy 25

    Najlepszy, może. Ale jedno na pewno można o nim powiedzieć, bardzo uważnie słucha swoich klientów.

  • avatar

    plastikpiokio

    Oceniono 30 razy 24

    pikantne skrzydełka z mikrofonem w kapuscie i pluskwą w zakrętce wody mineralnej .

  • avatar

    janjan101

    Oceniono 13 razy 13

    Zakąski ekstra., Można by powiedzieć (pod)słuszne.

  • Janusz Kot

    Oceniono 12 razy 6

    Czy te zakąski są z pluskwami? Logo ma tupet dając mu gościnę na łamach.Nigdy,ale to nigdy nie spojrzę,nie kupię LOGO !

  • avatar

    tysonc

    Oceniono 1 raz 1

    Sos pod sledzia norweskiego - bardzo wyszukany. Kazdy niedorozwoj zmiksuje piernika z orzechami i miodem. Reszta rezept rowniez na poziomie peerelowskich barow. Nie pojmuje, skad ta promocja tego kolesia.

  • avatar

    poblazliwie_patrzaca

    Oceniono 9 razy 1

    koszmarny typ z obleśnym uśmiechem.

  • avatar

    jogar

    0

    W dooopie mam reklamy i nie chcę ich oglądać, chyba że sama je włączę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX