9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy [zasady miksologii]

Dobre koktajle mogą być zadziwiająco proste. Proponowana dziewiątka uczyni z ciebie króla imprezy - więc mieszaj na całego!
9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy [zasady miksologii] 9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy [zasady miksologii] fot. Agata Jakubowska

Alkoholowe koktajle od podstaw

Opisywane koktajle przygotował Przemysław Matuszewski, absolwent kursu European Bartenders School (Międzynarodowej Szkoły Barmanów) w Mediolanie, współpracującej z International Bartenders Association (Międzynarodowym Stowarzyszeniem Barmanów), ukończył m.in. kurs Training Centre Europe 2001. Przez kilka lat był szefem baru w hotelu Bristol w Warszawie.

1. Aperol Spritz

Składniki: woda gazowana, 30 ml Prosecco Gancia, 20 ml Aperolu (włoskiego aperitifu o słodko-gorzkim smaku), plasterek pomarańczy

Przygotowanie: kieliszek do wina napełnij do połowy wodą gazowaną. Dolej prosecco i aperol. Udekoruj plasterkiem pomarańczy. Możesz dorzucić kostkę lodu.

2. Jerry & Ginger

Składniki: lód, 2 ćwiartki limonki, 50 ml rumu Sailor Jerry, 150 ml ginger beer lub ginger ale

Przygotowanie: wysoką szklankę wypełnij kostkami lodu. Wyciśnij do środka sok z dwóch ćwiartek limonki. Wlej rum i dopełnij piwem imbirowym.

Rada: sok z limonki możesz zastąpić sokiem z cytryny i odwrotnie. Oba te owoce możesz zastąpić mieszanką soków pomarańczowego i grapefruitowego.

3. Soplica

Składniki: 40 ml Soplicy Staropolskiej

Przygotowanie: ogrzej koniakówkę. Profesjonaliści robią to parą wodną. Ty możesz po prostu wlać do kieliszka trochę gorącej wody. Gdy kieliszek będzie ciepły, wylej ją i wytrzyj go. Nalej soplicę.

Uwaga! Ogrzany kieliszek pomaga uwolnić aromaty trunku. W taki sposób możesz podawać też koniak, brandy, a nawet dobrą whisky.

PODSTAWOWE ZASADY MIKSOLOGII:

Wódka. Doskonale łączy się z sokami i likierami. Unikaj połączeń z napojami energetycznymi.

Rum. Pasują do niego różne soki (szczególnie ananasowy), piwo imbirowe, mięta i cukier trzcinowy. Unikaj mieszania z ginem czy wódką. Oczywiście są wyjątki, takie jak Long Island Ice Tea.

Whisky. Dobrze smakuje ze sprite?em, napojami gazowanymi, sokiem jabłkowym. Unikaj połączeń z mocno pachnącymi składnikami. Aha, tak, można ją też wypić z colą.

Gin. Wiadomo - z tonikiem. Ale również z angosturą, sokiem cytrynowym czy limonką. Absolutnie nie z colą.

Koniak i brandy. Świetnie łączą się z tonikiem, colą czy kawą. Unikaj połączeń z innymi mocnymi alkoholami.

Tequila. Jest doskonała z solą i cytryną oraz z cynamonem i pomarańczą. Można zmieszać z sokiem pomarańczowym i grenadiną. Ale nie smakuje dobrze z ciężkimi sokami, takimi jak pomidorowy.

9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy 9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy fot. Agata Jakubowska

Wskazówki dla początkującego barmana

4. Metaxa Suntonic

Składniki: lód, 40 ml Metaxy 5-gwiazdkowej, tonik, plasterek pomarańczy

Przygotowanie: pokrusz lód, wrzuć do wysokiej szklanki. Wlej metaxę. Dopełnij schłodzonym tonikiem i udekoruj plastrem świeżej pomarańczy

5. Plum Sour

Składniki
: 40 ml Grant?s Ale Cask, 20 ml soku z limonki, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka powideł śliwkowych

Przygotowanie: wszystkie składniki mocno wymieszaj w shakerze. Przelej do szklanki i podawaj.

Rada: jeśli nie masz tej whisky (to Grant?s leżakowany w beczkach po piwie Edinburgh Ale), dolej do innej, ale takiej z lekkim aromatem dymnym, kilka kropli piwa.

6. Hot Bison

Składniki: 50 ml Żubrówki Bison Grass, 30 ml purée z gruszki, 40 ml soku jabłkowego. 15 ml Chilli Sugar Syrup (dostępny w dobrych sklepach), 15 ml soku z cytryny, lód

Przygotowanie: wszystkie składniki wlej do szklanki. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć kostkę lodu (lub dwie) i podawaj.

Rada: purée z gruszki możesz zastąpić gęstym sokiem gruszkowym.

10 RAD DLA POCZĄTKUJĄCEGO BARMANA:

1. Robienie koktajli to zabawa. Eksperymentuj, nie przejmuj się, że coś ci nie wyjdzie.

2. Nie bój się zmieniać receptury. Czasami składniki są za drogie lub po prostu nie zdążyłeś ich kupić.

3. Postaraj się zamieniać składniki tak, żeby zachować walory smakowe i wizualne. Zamiana soku z cytryny na wódkę to nie jest dobry pomysł.

4. Nie zwiększaj ilości składników bazowych: więcej mocnego alkoholu nie znaczy lepiej. *

5. Pamiętaj o lodzie.

6. Nigdy nie wlewaj napojów gazowanych do shakera. Chyba że planujesz malowanie ścian.

7. Zamiast kostek lodu możesz użyć mrożonych owoców. Wyglądają świetnie.

8. Schłodź szkło w lodówce. Efekt wizualny gwarantowany.

9. Tworząc drinka, dodawaj składniki od najgęstszego po najlżejszy...

10. ...oraz od najtańszego po najdroższy. Jeśli na początku coś popsujesz, mniej stracisz.

9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy 9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy fot. Agata Jakubowska

White Bison, Wild Orange i Morning Sunset

7. White Bison

Składniki: 20 ml Żubrówki Białej, 20 ml Bols Lichee, 20 ml Bols Yogurt, sok z cytryny, lód, truskawka

Przygotowanie: wymieszaj wszystkie składniki (oprócz truskawki) w shakerze. Przelej do szklanki, udekoruj truskawką.

Rada: Bols Lichee możesz zastapić syropem z tego owocu, a Bols Yogurt - odrobiną jogurtu naturalnego.

8. Wild Orange

Składniki: 40 ml Wild Turkey 81, 25 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego lub 2 łyżeczki brązowego cukru, 2 łyżeczki konfitury z pomarańczy (lub dżemu), lód, plasterek pomarańczy

Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w shakerze i przelej do szkła typu old-fashioned (prosta szklanka z grubym dnem) przez podwójne sitko. Wrzuć kostkę lodu. Udekoruj plasterkiem pomarańczy.

9. Morning Sunset

Składniki: 40 ml Bols Platinum, 20 ml Bols Strawberry, 15 ml soku z cytryny, sok porzeczkowy do uzupełnienia

Przygotowanie: do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Rada: Jeśli nie masz likieru truskawkowego, możesz zastąpić go syropem.

Więcej o: